Oma, vuokratontti vai valinnainen vuokratontti?

Tontin omistusmuodolla on väliä

Tontin omistusmuoto vaikuttaa uuden kotisi hintaan ja asumismenoihin. Selvitä faktat, niin voit tehdä asunnon ostopäätöksen turvallisin mielin!


Mikä on vuokratontti? 

Tontin omistusmuotojen erot ja edut

Kun taloyhtiö on vuokratontilla, saat ostettua asunnon pienemmällä pääomalla ja maksat tontin vuokraa osana kuukausittaista hoitovastiketta. Kun taas taloyhtiö on omalla tontilla, tarvitset enemmän pääomaa asunnon hankintaan, mutta kuukausittaiset asumiskustannuksesi ovat pienemmät. Valinnainen vuokratontti antaa mahdollisuuden valita itse mitä teet: maksatko kuukausittain vuokratonttivastiketta vai lunastatko osuutesi vuokratontista.

Tontti-1.png

icon-1.png Oma tontti – suoraviivaista omistamista

  • Taloyhtiön rakennus on rakennettu omalle tontille.
  • Tontti sisältyy asunnon hintaan.
  • Kauppahinta on yleensä korkeampi kuin vuokratontilla sijaitsevassa talossa.
  • Sinulle ei tule maksettavaksi kuukausittaista vuokratonttivastiketta.

 

Tontti-2.png

icon-2.png Vuokratontti – edullisemmin omaan asuntoon

  • Taloyhtiön rakennus on rakennettu vuokratontille.
  • Asunnon hinta sisältää vain asunnon eikä vuokratontin lunastus omaksi ole mahdollista.
  • Kauppahinta on yleensä edullisempi kuin omistustontilla sijaitsevassa taloyhtiössä.
  • Maksat tontinvuokraa kuukausittain osana hoitovastiketta.

Lue lisää

 

 

Tonttikuvitus-korjaus2.png

icon-3.png Valinnainen vuokratontti – joustoa elämäntilanteen mukaan

  • Taloyhtiön rakennus on rakennettu valinnaiselle vuokratontille.
  • Asunnon hinta sisältää vain asunnon ja tonttiosuus on lunastettavissa erikseen.
  • Päätät itse, maksatko tontin lunastusosuuden asuntokaupan yhteydessä tai myöhemmin.
  • Maksat kuukausittain vuokratonttivastiketta, kunnes lunastat tonttiosuuden.
  • Lunastettuasi tonttiosuuden vapaudut vuokratonttivastikkeen maksamisesta.

Lue lisää valinnaisesta vuokratontista

 

Vuokratontti – tonttiosuus ei ole lunastettavissa

Vuokratontilla sijaitseva taloyhtiö mahdollistaa omistusasunnon hankinnan yleensä pienemmällä pääomalla verrattuna omalle tontille rakennettuun taloyhtiöön. Tontin vuokra sisältyy asunnon kuukausittaiseen hoitovastikkeeseen, eikä sen osuutta eritellä. Tällaiselle vuokratontille rakennetussa taloyhtiössä et voi lunastaa tonttiosuutta.

Vuokratonttien omistajia ovat esimerkiksi kaupungit, ja vuokra-ajat ovat tyypillisesti pitkiä, esimerkiksi 50 tai 100 vuotta.

Entäs kun vuokrasopimus päättyy?

Vuokrasopimuksen loppuessa taloyhtiö solmii yleensä vuokranantajan kanssa uuden vuokrasopimuksen. Pääsääntöisesti vuokrasopimukset ovat pitkiä ja tonttien omistajat ovat luotettavia.

Joskus vuokranantaja saattaa antaa taloyhtiölle mahdollisuuden tontin lunastukseen, jolloin asuntojen omistajat vastaavat ostohinnan suorittamisesta. Tontti siirtyy kaupan myötä taloyhtiön omistukseen, ei yksittäisen asukkaan.

Tutustu vuokraehtoihin ja tee päätös turvallisin mielin

Kun olet ostamassa asuntoa taloyhtiöstä, jossa on vuokratontti, sinun kannattaa selvittää tontin vuokraehdot. Vuokraehdoissa on taloyhtiökohtaisia eroja ja ne vaikuttavat ainakin tontinvuokraan. Joillakin kaupungin vuokratonteilla myös asunnon jälleenmyyntihinnassa saattaa olla rajoituksia. Helsingissä osa kaupungin vuokratonteista kuuluu Hitas- eli hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmään.

Selvitä vuokratontista ennen ostopäätöstä: 

  • Kuinka kauan tontin vuokrasopimus on voimassa? 
  • Millaiset ehdot tontin vuokrauksella taloyhtiölle on? 
  • Millä perusteella vuokrankorotukset tehdään ja kuinka usein? 
  • Sisältääkö tontin vuokrasopimus hintarajoituksia asunnon jälleenmyyntiin? 
  • Mistä huoneistokohtainen vastike koostuu ja mikä siinä on tontin osuus?
  • Mikä taho on tontin omistaja? Sinun on ostajana hyvä tietää tontin omistaja ja selvittää tarvittaessa vuokraajan luotettavuus.
  • YIT solmii tontin vuokrasopimukset vain huolellisesti valikoitujen tahojen kanssa.

Löydät tontin omistusmuodon taloyhtiön tiedoista nettisivuiltamme, ja YIT Asuntomyynti auttaa sinua myös kaikissa tonttia koskevissa kysymyksissä.

 

Tontti_kuvituskuva_1200x500.jpg


Valinnainen vuokratontti – tonttiosuus on lunastettavissa

Valinnainen vuokratontti joustaa elämäntilanteesi mukaan – päätät itse, mitä teet tontin lunastuksen kanssa. Voit halutessasi maksaa taloyhtiölle tontin lunastusosuuden joko asunnon valmistumisen yhteydessä tai myöhemmin. Jos päätät lykätä tontin lunastusta, maksat kuukausittain hoitovastikkeen lisäksi vuokratonttivastiketta. Huomioi, että vuokratonttivastikkeen maksaminen ei lyhennä tonttiosuuden lunastushintaa. 

Lunastamisen jälkeen sinun ei tarvitse enää maksaa osuuttasi tontin vuokrasta eli vuokratonttivastiketta ja asumiskulusi pienenevät. Joidenkin taloyhtiöiden tontinvuokrasopimukset mahdollistavat vuokratonttiosuuden lunastamisen myös osittain. Tällöin vuokratonttivastike ei poistu kokonaan, vaan pienenee lunastusosuuden mukaisesti.


Lunastusoikeuden käyttö ja siirtäminen

Kerromme jokaisen YIT:n rakentaman taloyhtiön nettisivuilla myytävien asuntojen hinta- ja vastiketiedot. Tontin lunastushinta ei sisälly huoneiston velattomaan hintaan, vaan se on mainittu erikseen ”vuokratontin lunastus” -rivillä.

Mahdollisuus lunastusosuuden maksamiseen on asunnon valmistumisen yhteydessä ja sen jälkeen kerran vuodessa. Käyttäessäsi lunastusoikeutta on koko lunastushinta maksettava kerralla. Joidenkin taloyhtiöiden tontinvuokrasopimukset mahdollistavat vuokratonttiosuuden lunastamisen myös osittain.

Jos myyt myöhemmin asuntosi etkä ole käyttänyt lunastusoikeuttasi, se siirtyy uudelle omistajalle.


Tontin lunastushinta ja verotus

Kun haluat lunastaa asuntokohtaisen tontinosan, maksat taloyhtiölle lunastussumman ja muut kaupasta aiheutuvat maksut kuten kaupanvahvistuskulun sekä kiinteistökaupan varainsiirtoveron, joka on 4 % tontinosan lunastushinnasta. Asunto-osakeyhtiö tekee kiinteistökaupan tontin omistajan kanssa. Kaupan jälkeen tontinosa siirtyy taloyhtiön omistukseen, eikä sinulta peritä enää lainkaan tontinvuokravastiketta. 

Myös ensiasunnon ostajan on suoritettava tontinosan lunastamisesta varainsiirtovero. Lunastuksesta ei makseta asunto-osakkeiden 2 % varainsiirtoveroa, vaikka lunastus tehtäisiin asuntokaupan yhteydessä.

Löydät arvion YIT Kodin huoneistokohtaisesta tonttiosuuden lunastushinnasta taloyhtiön nettisivuilta. Lopullisen laskelman hinnasta saat joko muuttokirjeen yhteydessä tai noin pari viikkoa ennen taloyhtiön valmistumista. Laskelman tekee aina tontin vuokranantaja. Tontin lunastushintaa korotetaan vuosittain vuokrasopimuksen mukaisesti esimerkiksi elinkustannusindeksin muutoksella.

Vuokratontti muuttuu taloyhtiön omaksi tontiksi, kun kaikki tontinosat on lunastettu.


Kannattaako tonttiosuus lunastaa?

Tonttiosuuden lunastaminen saattaa olla järkevää heti asunnon valmistuttua, jos sinulla on taloudellinen mahdollisuus lunastamiseen ja aiot asua asunnossa pidempään. Muutaman vuoden kuluttua tonttiosuuden hinta on melko varmasti korkeampi, eivätkä jo maksetut vuokratonttivastikkeet pienennä lunastushintaa. 

Toisaalta, jos tiedät vaihtavasi asuntoa muutaman vuoden sisällä, vuokratonttivastikkeen maksaminen voi olla kannattavampi vaihtoehto kuin tontinosuuden lunastaminen. Asuntoa myydessä lunastamaton tonttiosuus saattaa olla etu, kun ostaja voi itse päättää, mitä tonttiosuuden kanssa tekee. Vuokratonttivastikkeen maksaminen antaa myös vapauden sijoittaa pääoman johonkin muuhun kuin tonttiosuuden lunastamiseen.

Elämässä on myös muita arvoja kuin raha ja vain sinä itse tiedät, onko itsellesi parempi vaihtoehto lunastaa tonttiosuus vai maksaa vuokratonttivastiketta.


Tutustu lunastusehtoihin ja tee itsellesi sopivin päätös

Kun olet ostamassa asuntoa taloyhtiöstä, jossa on valinnainen vuokratontti, selvitä sekä tontin vuokraehdot että tontinosan lunastusehdot. Eri taloyhtiöiden lunastusehdoissa on eroja – niitä kannattaa vertailla! Lunastusehdot vaikuttavat esimerkiksi siihen, mihin hintaan ja milloin voit tonttiosuuden lunastaa.

Selvitä valinnaisesta vuokratontista ennen asunnon ostoa:

  • Tontin vuokrasopimukseen liittyvät asiat (kts. kysymykset kohdasta Tutustu vuokraehtoihin – tee päätös turvallisin mielin).
  • Mitkä ovat tontin lunastusehdot, esimerkiksi milloin tontin voi lunastaa?
  • Miten lunastuksen hinta määräytyy? Onko lunastushintaan odotettavissa korotuksia?
  • Jos et lunasta tonttiosuutta kaupan yhteydessä, milloin se on mahdollista seuraavan kerran?

Löydät tontin omistusmuodon taloyhtiön tiedoista nettisivuiltamme, ja YIT Asuntomyynti auttaa sinua myös kaikissa tonttia koskevissa kysymyksissä.

Näin tontinosan lunastaminen vaikuttaa kustannuksiin

Katso, miten vuokratonttiosuuden lunastaminen vaikuttaa asunnon hintaan ja asumiskuluihin. Esimerkkikotimme on 41,5-neliöinen kaksio Jyväskylän Marleenassa.

Vuokratontti-laskelma-yit-1.png

Vuokratontti-laskelma-yit-3.png

Tuliko sinulle kysyttävää tontin omistusmuodoista? Ota yhteyttä YIT Asuntomyyntiin.

Viimeksi katsomasi

Ota yhteyttä

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.

Lue myös