Oikein valittu kerrostalokoti sopii myös senioriasumiseen

Ikääntyneen asuminen – ennakoi tarpeet ajoissa

Asumistarpeet muuttuvat iän karttuessa. Senioriasumisen vaatimukset kannattaa huomioida etukäteen, jotta voit tehdä omannäköisiä asumispäätöksiä kaikessa rauhassa.


Itsenäistä ja omannäköistä elämää modernissa kodissa

Ikääntyminen lisää yleensä vaatimuksia kodin esteettömyydelle, turvallisuudelle ja arjen helppoudelle. Joskus oma koti muuttuu pienellä remontilla senioriasumiseen sopivaksi, usein edessä on kodinvaihto. Koska muuttaminen on iso päätös, kannattaa omaa asumista ja asuinympäristöä arvioida tulevaisuuden tarpeita ajatellen jo hyvissä ajoin. Näin pienennät tapaturmien riskiä, ehdit puntaroida vaihtoehtoja rauhassa ja saat juuri sellaisen loppuelämän kodin kuin haluat. 
 
Usein oikein valikoitu uusi kerrostalokoti soveltuu mainiosti myös ikääntyneen asumiseen, vaikka sitä ei ole rakennettu erityisesti ikäihmisen tarpeita silmällä pitäen – turvallinen, esteetön, moderni, kaunis ja remonteista vapaa koti on monen unelma. Ja kun ostat uuden asunnon rakennusaikana, voit myös teettää yksilöllisiä muutostöitä, jotka tekevät kodistasi täydellisen juuri sinulle.

kodin-tilava-eteinen-1200x600-yit.jpg


Tarkastuslista kotisi soveltumisesta ikäihmisen asumiseen

Aloita tulevaisuuden kotitarpeiden kartoitus miettimällä kysymysten avulla, soveltuuko nykyinen kotisi senioriasunnoksi. 

 • Onko ulko-ovi raskas avata? Miten helppoa ovesta on kulkea, jos käyttäisit vaikkapa rollaattoria?
 • Onko talossa esteetön kulku ulko-ovelta hissille?
 • Onko asunnossasi kynnyksiä tai portaita?
 • Onko kylpyhuoneessa ja wc:ssä turvallista ja riittävän tilavaa? Mahtuuko suihkuun apuvälineitä kuten suihkutuolia?
 • Mahtuuko keittiössä ja muissa tiloissa kulkemaan myös esimerkiksi rollaattorin avulla?
 • Ovatko kauppa ja muut arjen palvelut helposti saavutettavissa?
 • Toimiiko julkinen liikenne, onko pysäkki lähellä?
 • Onko autollesi pysäköintipaikka, johon on helppo kulkea myös talvella?
 • Ovatko talon piha ja kulkuväylät helppokulkuisia ja hyvin valaistuja?
 • Kaipaatko yhteisöllisyyttä arkeesi? Onko talossa yhteisiä tiloja ja piha, joissa voit jutella ja viettää aikaa naapureiden kanssa?
 • Ovatko talo ja asunto hyvässä kunnossa tai niin uusia, ettei sinun tarvitse huolehtia taloudellisesti raskaista ja elämää häiritsevistä remonteista lähitulevaisuudessa?

kerrostalon-viihtyisa-sisapiha-1200x600-yit.jpg

Jos nykyinen kotisi ei näytä vastaavan tulevaisuuden tarpeitasi, on järkevää samalla pohtia asunnon sijaintia laajemmin. Asuuko lähellä sukulaisia ja ystäviä, joita tapaat usein vai olisiko syytä harkita jopa kaupungin vaihtoa? Monet seniorit etsivät uuden kodin lastensa ja muiden rakkaidensa läheltä, mikä nostaa elämänlaatua pysyvästi.  

Kerro kotitoiveesi

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.