Asunnon vuokraaminen omille vanhemmille

Mitä jos vuokraisit asunnon vanhemmillesi?

Voisitko sinä ostaa seniorinkin arkeen sopivan asunnon ja vuokrata sen omille vanhemmillesi? Lue, mitä hyötyä tästä voi olla teille molemmille!


Ikääntyvien vanhempien asumisjärjestelyt huolettavat

Onko nykyinen asunto riittävän turvallinen omille vanhemmillesi? Jaksavatko he huolehtia kodista ja pihasta? Sujuvatko arkiset askareet, jos ikä tuo mukanaan liikkumisen rajoitteita? Vanhempien asumisjärjestelyt huolettavat usein aikuisia lapsia, kenties sinuakin. Uuden asunnon ostaminen ja sen vuokraaminen omille vanhemmille voi olla teille molemmille kannattavaa.
 

Mielenrauhaa molemmin puolin

Kun vuokraat asunnon omille vanhemmillesi, saat tutut ja turvalliset vuokralaiset. Sinun ei tarvitse olla huolissasi usein vaihtuvista vuokralaisista, vuokrarästeistä tai tyhjistä kuukausista. 

Vanhempasi puolestaan voivat luottaa siihen, että vuokranantaja ajattelee aina heidän parastaan. He voivat asua uudessa kodissaan rauhallisin mielin niin pitkään kuin on tarpeen. Kun vuokranantajana on oma lapsi, ovat vuokraehdot varmasti reilut, eikä vuokrankorotuksista tule yllätyksiä talouteen.

Voit olla varma, että koti on turvallinen vanhemmillesi

Kun ikää tulee lisää, asumisen tarpeet muuttuvat. Yhdessä vanhempiesi kanssa voitte valita juuri heidän tarpeisiinsa parhaiten sopivan kodin. Kenties uudessa elämäntilanteessa olisi mukava päästä lähelle sukulaisia ja ystäviä sekä tarvittavia palveluja ja vapaa-ajan harrastuksia?  

Myös mahdolliset liikkumisen rajoitteet vaikuttavat siihen, minkälaisessa kodissa itsenäinen asuminen sujuu. Uusi kerrostalokoti soveltuu yleensä mainiosti ikäihmisten asumiseen. Turvallisessa ja esteettömässä kodissa arki rullaa ilman suurempia ponnisteluja, eikä remonteilla tarvitse vaivata mieltä.

Lue lisää: Oikein valittu kerrostalokoti sopii senioriasumiseen


TUTUSTU MYÖS KORKOKATTOETUUNVoit tehdä verovähennyksiä

Kun vuokra vastaa markkinavuokraa, voit vähentää verotuksessa vuokraustoiminnan kulut, kuten yhtiövastikkeen ja asunnon ostoa varten ottamasi lainan korkokulut. 
 
Halutessasi voit vuokrata asunnon vanhemmillesi myös yleistä tasoa matalampaan hintaan. Jos vuokraat asunnon alihintaan, voit vähentää asunnon vuokraamisen kuluja verotuksessa vain korkeintaan asunnosta saamiesi vuokratulojen verran. Asuntolainan korkokuluja et tällöin voi vähentää lainkaan.

Myös perintöverosuunnittelun kannalta voi olla edullisempaa, että vanhemmat nimenomaan vuokraavat uuden kodin. Tällöin vanhempiesi varallisuus ei muutu, eivätkä tulevat perintöverot kasva.

Lue lisää: Uudiskohde on fiksu valinta

Kasvatat varallisuuttasi

Kun ostat asunnon ja vuokraat sen vanhemmillesi, sijoitat läheistesi hyvinvointiin. Vanhempasi saavat turvallisen ja toimivan kodin, ja sinä saat vuokratuottojen lisäksi varmuuden siitä, että asuminen sujuu mutkattomasti.

Sinulle asunto on myös taloudellinen sijoitus, jolla kasvatat omaa varallisuuttasi. Vuokratuototkin pysyvät perheessä eivätkä siirry ulkopuoliselle vuokranantajalle. Kun vanhempasi eivät enää tarvitse asuntoa, voit pitää sen edelleen sijoitusasuntona tai myydä halutessasi pois.

Lue lisää: Sijoitusasunnon rahoitus


TUTUSTU YIT KOTEIHIN

Vanhempasi saavat lisää käyttörahaa

Jos vanhempiesi vanha koti on omistusasunto, he voivat saada asunnon myynnistä tai vuokraamisesta käyttörahaa elämiseen. Kun vanhan kodin myy, varat eivät ole enää kiinni asunnossa. Jos vanhemmat eivät halua myydä vanhaa kotiaan, asunnon laittaminen vuokralle saattaa olla järkevä vaihtoehto – se mahdollistaa lisätuloja, joita voi hyödyntää sekä uuden asunnon vuokranmaksuun että arjen muihin kuluihin.

Mikäli vanhempasi ovat pienituloisia ja siten oikeutettuja yleiseen asumistukeen, ei lapsen omistaman asunnon vuokraaminen ole este tuen saamiselle. Satunnainen myyntivoitto vanhasta asunnosta ei vaikuta asumistukeen, jos muut asumistuen saamisen edellytykset täyttyvät.

Vanha koti uuteen käyttöön

Jos lapsuudenkoti on tärkeä paikka sinulle ja koko perheelle, siitä ei välttämättä tarvitse luopua kokonaan. Kenties se voi toimia jatkossa kesäpaikkana, kakkoskotina tai vaikkapa suvun kokoontumispaikkana. Näin pääsette viettämään aikaa rakkaassa paikassa, vaikka vanhempasi asuvatkin pääasiallisesti muualla.

Lue lisää: Ammattijärjestäjä auttaa, kun koti vaihtuu pienempään ja tavaraa on paljon


Löydä sopiva koti

YIT:n taidolla rakennetut asunnot ovat ihastuttaneet lukemattomia kodinostajia ja asukkaita jo yli sadan vuoden ajan.

Kattavasta myytävien asuntojen ja uudiskohteiden valikoimasta voit hakea asuntoja haluamaltasi alueelta.

Ota yhteyttä

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.

Olen kiinnostunut sijoitusasunnoista