Asunnot
- Myytävät asunnot
- Asumisen palvelut
Palvelut
Muutostyöasiantuntija Johanna Kotiniemen tärkein tehtävä on muuttaa asiakkaan toiveet todeksi. Nyt Johanna kertoo, minkälaisia muutoksia uuteen kotiin voi tehdä.
Ehtiikö vielä?
Se on kysymys, joka YIT:llä Itä-Suomessa muutostyöasiantuntijana työskentelevälle Johanna Kotiniemelle usein esitetään.
– Ja monesti kyllä ehtii, Johanna nauraa ja selittää tarkemmin:
– Kun asunnon ostaa rakentamisvaiheessa, kodin tila- ja materiaaliratkaisuihin voi vaikuttaa itse. Päätöksiä väreistä, pintamateriaaleista, kodinkoneista, kiintokalusteista, valaistuksesta ja muista yksityiskohdista pitää kuitenkin tehdä kohteen rakentamisen kanssa käsi kädessä kulkevassa aikataulussa.
Mitä aiemmin kaikki toiveet ovat selvillä, sitä todennäköisemmin ne voidaan toteuttaa.
– Täällä Itä-Suomen alueella pyrimme kuitenkin siihen, että asiakkaan toiveet voitaisiin mahdollisuuksien mukaan täyttää, vaikka aikaikkuna olisikin jo sulkeutunut, Johanna avaa.
Esimerkkikin löytyy:
– Eräässä kohteessa seinärungot olivat jo paikoillaan, mutta niitä ja jopa viemäriä hieman siirrettiin, jotta asiakkaan tulevasta kodista saatiin tehtyä juuri hänelle sopiva.
Johannan mielestä muutostyöasiantuntijan tärkeimpiä tehtäviä onkin muuttaa asiakkaan asuntohaaveet todeksi.
– Asiakas kertoo, minkälaisesta kodista hän unelmoi. Minun tehtäväkseni jää toteuttaa se. Joskus se vaatii sitä, että väliseiniä, oviaukkoja tai sähköjä siirretään. Joskus taas etsitään oikeanlaista värisävyä tai vaikka tiettyä hanaa tulevaan keittiöön.
Jos seiniäkin voi siirtää, mikä kaikki onkaan mahdollista?
– Melkein mikä tahansa kohteesta riippuen, Johanna vastaa.
Yksinkertaisimmillaan muutostyö voi olla esimerkiksi se, että keittiön työtasoksi vaihdetaan asiakkaan toivoma täyskvartsinen taso. Isompi muutostyö voi puolestaan olla se, että väliseinä poistetaan, jotta keittiöön saadaan mahtumaan erillinen saareke.
– Huoneiston kantavat seinät ovat muutosten rajana, eikä ikkunoiden tai uloskäynnin paikkaa yleensä muokata. Muuten on mahdollista vaikuttaa aina väliseinistä valaistukseen, Johanna taustoittaa.
Vaikka alkuun näyttäisi, ettei asunto sovi asiakkaan tarpeisiin, muutostyöllä tilanne voi kääntyä päinvastaiseksi.
– Eräs asiakkaani halusi, että vessaan saadaan lisää tilaa ja että yksi väliseinä poistetaan. Ilman näitä muutoksia kauppa ei olisi toteutunut.
Johanna muistuttaakin, että muutostoiveista voi ja kannattaa keskustella ennen kuin asuntokauppaa tehdään.
– Siinä ei menetä mitään, eikä mahdollisten muutosten kartoittaminen sido mihinkään.
Kun asuntokauppa on tehty, uuden kodin suunnittelu voidaan jakaa karkeasti kahteen: sisustusmateriaalien valintoihin ja varsinaisiin muutostöihin. Materiaalivalinnat asiakas voi itse tehdä YIT:n Plus Studiossa. Sisustusmateriaalien mallikappaleisiin voi tutustua myös asuntomyynnissä.
– Sisustusvalinnoissakin muutostyöasiantuntija on mielellään apuna, Johanna rohkaisee.
Apua moni itse asiassa kaipaakin.
– Asiakkaat yllättyvät siitä, miten paljon erilaisia vaihtoehtoja on. Yksistään perusvalikoima on niin monipuolinen, että jo sen avulla voi räätälöidä itselleen persoonallisen kodin, Johanna kertoo.
Varsinaiset muutostyöt ovat sitten niitä, joissa hypätään materiaaleissa vakiovalikoiman ulkopuolelle tai tehdään vaikkapa tilamuutoksia. Sellainen voi olla esimerkiksi tilan käyttötarkoituksen muutos.
– Joku haluaa muuttaa erillis-WC:n vaatehuoneeksi, toinen haluaa tehdä saunasta työhuoneen ja samalla kääntää sisäänkäynnin toiseen suuntaan, Johanna listaa.
Tarve muutostöille tulee ilmi yleensä viimeistään siinä vaiheessa, kun Johanna keskustelee asiakkaan kanssa.
– Joskus toiveet ovat varovaisia sivulauseita: Harmi, ettei tähän saa harmaata saunaa. Yksi vessa kyllä riittäisi. Olisivatpa kylpyhuoneen kalusteet kokomustia.
Toisinaan muutostyöasiantuntijan työ voi olla myös melkoista salapoliisihommaa.
– Asiakas voi näyttää vaikka kuvaa unelmiensa keittiöstä tai saunasta, sen jälkeen minä metsästän oikeanlaiset materiaalit sen toteuttamiseen, Johanna kertoo.
Parasta tietenkin on, että uuden kodin muutokset toteutetaan avaimet käteen -palveluna.
Kun asiakas on kertonut, mitä hän haluaa, hän voi sen jälkeen jäädä odottamaan valmista.
– Kaikilla ei ole aikaa saati kiinnostusta miettiä kodin ratkaisuja tai yksityiskohtia, ja sitä varten me muutostyöasiantuntijat olemme olemassa. Joten tervetuloa nojatuolimatkalle! Johanna rohkaisee.
Mitä muutostyöt sitten maksavat?
– Se riippuu siitä, minkälaisia muutoksia tehdään, hän aloittaa.
Muutokset voivat olla mittavia. Johannan eräs mieleenpainuvimmista projekteista on ollut joensuulaisen pariskunnan tuleva koti. Asunnon jokaista tilaa räätälöitiin jollakin tavalla.
– Pienempi muutostyö voi olla vaikkapa se, että koko asunto suunnitellaan tietyn seinäsävyn ympärille. Seinäsävyn muutos maksaa muutamia satasia, mutta jo sävyvalinnalla kodista saa oman näköisen.
Muutostöiden hintaan kuuluu aina sekä tuote että sen asennustyö. Hinta sisältää myös mahdolliset päivitykset piirustuksiin.
Entä jos hinta mietityttää?
– Unelmakoti on mahdollista rakentaa pienelläkin budjetilla. Vakiovalikoima on niin kattava, että siitä saa taiottua lukuisia kombinaatiota.
Yhden asian Johanna haluaa vielä sanoa unelmiensa asuntoa etsiville – varsinkin, jos uudiskohde tuntuu persoonattomalta vaihtoehdolta:
– Kerro minulle, minkälainen unelmakotisi on. Katsotaan, miten se voitaisiin muuttaa todeksi. Tai ehkä jopa kodiksi, josta et ole osannut edes unelmoida.
Etsitkö uutta omaa kotia? YIT:n taidolla rakennetut asunnot ovat ihastuttaneet lukemattomia kodinostajia yli sadan vuoden ajan.
Kattavasta myytävien asuntojen ja uudiskohteiden valikoimasta voit hakea asuntoja juuri sinulle mieleiseltä alueelta.