Tavoitteena ympäristön kannalta kestävä rakentaminen

Tiukat tavoitteet ohjaavat kestävään rakentamiseen

Kunnianhimoiset tavoitteemme vaikuttavat toimintaamme joka päivä. Vähennämme 90 % oman toimintamme sekä 30 % rakentamisen päästöistä. Tutustu asuntorakentamisen päästövähennyksiin!


Kestävä rakentaminen edellyttää suuria päästöleikkauksia

Kestävän rakentamisen tärkein tavoite on ilmastonmuutoksen pysäyttäminen, joka vaatii mittavia päästöleikkauksia asuintalon koko elinkaaren ajalta. YIT on Suomen suurin ja vanhin asuntorakentaja. Kokomme ja kokemuksemme velvoittavat meitä toimimaan myös suunnannäyttäjänä kestävässä rakentamisessa.

Tavoitteemme asuntorakentamisessa on vuoteen 2030 mennessä vähentää 90 % oman toimintamme sekä 30 % rakentamisen päästöistä. Saimme tavoitteellemme ensimmäisenä suomalaisena rakennusyrityksenä tieteellisen hyväksynnän Science Based Targets -aloitteelta (SBTi). Lisäksi olemme asettaneet oman tavoitteen olla hiilineutraali oman toimintamme osalta.

Näin teemme YIT Kodin rakentamisesta kestävämpää:

  • Lisäämme jatkuvasti vähähiilisten rakennusmateriaalien määrää. Olemme aloittaneet betoni- ja terästuotteista, jolloin saamme vähennettyä päästöjä nopeimmin.
  • Rakennamme kodit tuulivoimalla. Siirrymme vaiheittain sähköisiin koneisiin, laitteisiin ja autoihin ja luovumme fossiilisista polttoaineista.
  • Vähennämme materiaalihukkaa fiksulla suunnittelulla ja huolellisella aikatalutuksella. Lisäämme jatkuvasti rakentamisen aikaista jätteiden lajittelua ja kierrätystä.


Näin teemme YIT Kodissa asumisesta kestävämpää:

  • Kaikki tammikuun 2023 jälkeen suunnitellut YIT Kodit kuuluvat A-energialuokkaan. Energiatehokkuuden lisäksi niissä on yleensä aurinkopaneelit tuottamassa energiaa.
  • Mahdollistamme kotien ja lämpimän veden päästöttömän lämmityksen valitsemalla asuintaloihimme maalämmön yhä useammassa taloyhtiössä.
  • Sähköautoja varten uuden asuintalon jokaiselle autopaikalle tehdään vähintään varaus sähköauton latauspisteelle. Pärjäät myös ilman omaa autoa, sillä rakennamme asuintalot hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärelle, ja jatkossa yhä useammissa taloyhtiöissämme on yhteiskäyttöautoja.

Lue lisää, miten YIT Kodissa yhdistyvät ympäristön huomioiminen ja sujuva arki

Tutustu laajemmin YIT:n vastuullisuuteen

 

Materiaalit, lämmitys ja laatu – avaimet päästöjen pienentämiseen

Asuintalon aiheuttaman hiilijalanjäljen pienentämisessä on huomioitava rakennuksen koko elinkaari. Asumisen aikainen energiankulutus sekä rakennusmateriaalit synnyttävät asuintalojemme päästöistä miltei 90 % - siksi tärkeimmät keinomme talon päästöjen leikkaamiseksi liittyvät materiaalivalintoihin ja hukan minimointiin sekä energiaratkaisuihin, joilla on suurin vaikutus.

Asuintalomme päästöt koko elinkaaren aikana

Talon_elinkaari_kuvio_yit.png


Myös asuintalon korkea laatu vähentää päästöjä merkittävästi, sillä ympäristön kannalta kestävintä on rakentaa energiatehokkaita taloja, joiden käyttöikä on mahdollisimman pitkä. Varmistamme laadun rakentamisen aikana esimerkiksi eri työvaiheiden tarkistuksilla, ilmatiiveyden mittauksella ja lämpökamerakuvauksella. Toteutuneesta laadustamme kertoo se, että uudet YIT Kodit ovat alan vaatimustasoa energiatehokkaampia, mikä vähentää lämmitysenergian tarvetta, pienentää hiilijalanjälkeä ja säästää lämmityskuluja. Uusien talojen hiilijalanjälki on vanhoja pienempi, ja tulevaisuuden asuintalojen päästöt pienentyvät entisestään.

Materiaalipäästöjen vähentäminen

Kun hiilijalanjälkeä halutaan leikata nopeasti, kannattaa puuttua suurimpiin päästölähteisiin. Asuintalon päästöistä koko elinkaaren aikana lähes 90 % syntyy asumisen aikaisesta energiankulutuksesta sekä rakennusmateriaalien tuotannosta. Siksi päästöleikkaustemme keskiössä ovat asuintalojen hiilineutraalin lämmittämisen mahdollistaminen esimerkiksi  sekä vähäpäästöisten materiaalien kehittäminen ja käyttäminen, kuten vähähiilisen ontelolaatan. Parhaillaan tutkimme yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa mahdollisuuksia hyödyntää vähähiilistä terästä rakentamisessa. 

Rakennamme kaikki pientalomme kotimaisesta puusta, joka on ekologisin rakennusmateriaali. Puutalojen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin perinteisten betonielementtitalojen.

Vähähiilinen ontelolaatta leikkaa päästöjä merkittävästi

Ontelolaatta on betonista valmistettu elementti, jota käytetään kerrostalojen kantavana rakenteena esimerkiksi kerrosten välissä. Asuntorakentamisessa ontelolaattojen päästövaikutus on suurempi kuin minkään muun yksittäisen rakennusmateriaalin – noin viidesosa koko rakennuksen rungon materiaalipäästöistä.

Kehitimme kumppanimme kanssa vähähiilisen ontelolaatan, joka puolittaa laattojen päästöt ja pienentää koko asuinrakennuksen materiaalipäästöjä noin 8 %. Vuonna 2022 siirryimme käyttämään vähähiilisiä ontelolaattoja suurimmassa osassa asuintalojamme.

Lue lisää vähähiilisestä ontelolaatasta

Kohti päästötöntä lämmitystä

Talon lämmittämiseen tarvitaan energiaa, jonka tuottaminen aiheuttaa ison osan asumisen ajan hiilijalanjäljestä. Tavoitteemme on poistaa kokonaan asunnon lämmittämisestä syntyvät päästöt. Siksi lisäämme uusiutuvan energian, kuten maalämmön, rakentamista taloihimme.

*Koskee omaperusteista asuntorakentamistamme eli YIT:n kehittämiä hankkeita, jotka rakennamme ja myymme itse. Lähes kaikki YIT:n asuntorakentaminen on omaperusteista.

Löydä sinulle sopiva koti

Etsitkö uutta omaa kotia? YIT:n taidolla rakennetut asunnot ovat ihastuttaneet lukemattomia kodinostajia yli sadan vuoden ajan.

Kattavasta myytävien asuntojen ja uudiskohteiden valikoimasta voit hakea asuntoa juuri sinulle mieleiseltä alueelta.