Kotitalousvähennys on tuntuva etu

Käytä palveluita, hyödynnä kotitalousvähennys

YIT Kodin asukkaana voit tilata palveluita helposti etuhintaan YIT Plussan palvelutorilta. Useimmista palveluista saa kotitalousvähennyksen – etu kannattaa ehdottomasti hyödyntää.


Liki puoli miljoonaa hyödyntää jo kotitalousvähennyksen

Kotitalousvähennys on helpotus veroihin. Kun maksat työstä yritykselle, saat vähentää 40% remonttityön ja 60 % kotitalous- ja hoitotyön hinnasta verotuksessasi. Myönnettyjen kotitalousvähennysten määrä on lähes tuplaantunut viimeisen 10 vuoden aikana. Vähennyksen saajien lukumäärä ei kuitenkaan ole kaksinkertaistunut eli kotitalousvähennyksiä hyödynnetään suhteellisesti enemmän kuin ennen. 

baseline_done_black_18dp-bigger.png Vuonna 2020 kotitalousvähennysten saajia oli 439 750.

baseline_done_black_18dp-bigger.png 2022 alkaen voit saada kotitalousvähennystä aikaisempaa enemmän, jos teetät kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä.

baseline_done_black_18dp-bigger.png Lähes joka viides käytti kotitalousvähennyksen kotitaloustöihin. Suurin osa remonttipalveluihin. 

 

Mistä palveluista saan kotitalousvähennyksen? 

Kotitalousvähennystä saat, kun ostat työtä kotiisi. Vähennykseen oikeuttavia töitä ovat esimerkiksi siivous ja kotitaloustyö, remonttityö sekä hoito- ja hoivatyö. Myös lemmikkien ulkoilutus, kukkien kastelu, pikatalonmiehen useat tehtävät ja ruoanlaitto ovat verovähennyskelpoisia. Tarkemman erittelyn löydät verohallinnon sivuilta.

Huoneiston omistajana voit saada kotitalousvähennyksen sellaisista kunnossapito- ja perusparannustöistä, jotka eivät kuulu taloyhtiölle. Tällaisia ovat esimerkiksi huoneiston sisäosien remontointi kuten seinien maalaus tai tapetointi.

Vuonna 2023 - 24 kotitalousvähennyksen maksimi on 3 500 euroa kotitaloustöiden osalta ja 2 250 euroa remonttitöiden osalta. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä.  

Top 5 vinkit kotitalousvähennykseen YIT Kotien asukkaille

icon-1.png 

Hyödynnä kotitalousvähennystä vanhan ja uuden asunnon siivoukseen muuton yhteydessä.

icon-2.png 

Tilaa työtä lahjaksi omaisillesi, voit vähentää sen omassa verotuksessasi.

icon-3.png

Pikatalonmiehen useat tehtävät soveltuvat verovähennyksiin kuten kalusteiden kasaus.

icon-4.png

Jaa laskut vuoden molemmille puolille. Suuresta remontista kannattaa teettää työ sekä maksaa se vuodenvaihteen molemmin puolin. Uudisrakentaminen ei ole verovähennyskelpoista.

icon-5.png

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen. Voitte siis puolisosi kanssa höydyntää molemmat vähennystä.

 

Osta palvelua lahjaksi, voit vähentää sen verotuksessa

Kun ostat palveluja vanhempiesi tai isovanhempiesi kotiin tai mökille, voit hakea kotitalousvähennystä omassa verotuksessasi. Oivallinen tapa muistaa vanhempia esimerkiksi äitien- tai isänpäivänä! Mikä ilahduttaisi enemmän kuin siisti koti tai kodin päivitys pienellä remontilla? Olet oikeutettu vähentämään verotuksessa myös hoiva- ja kotitalousavun, tulipa se itselle tai vanhemmillesi.

 

Miten kotitalousvähennys vaikuttaa kotisiivouksen hintaan?

Tästä suuntaa antavasta esimerkistä näet, miten kotitalousvähennys vaikuttaa siivouspalvelusta maksamaasi hintaan. Jos säännöllinen kotisiivous tehdään neljän viikon välein, mahtuu vuoteen 13 siivousta. Laskelmassa yksi siivouskerta on neljä tuntia, noin 80 m2 asunnon kokonaisvaltaiseen siivoukseen menevä aika. Siivouksen tuntihintana laskelmassa on 40 €/h, jolloin yhden siivouksen hinnaksi tulee 4 h x 40 €/h = 160 €*

 • Hinta per siivous 160 €
 • Hinta vuodessa 2080 €
 • Kotitalousvähennys 1 148 €
 • Omavastuu 100 €
 • Kustannus vuodessa vähennyksen jälkeen 932 €
 • Kustannus per käynti vähennyksen jälkeen 71,7 €

 *Siivouksen hinta vaihtelee paikkakunnittain ja siivoukseen käytettävä aika määräytyy asuntokohtaisesti, joten esimerkki on vain suuntaa antava. 

 

Faktat kotitalousvähennyksestä 2023 ja 2024

 • kotitalousvähennyksen maksimi teetetyissä kotitaloustöissä on 3 500 € ja remonttitöissä 2 250€.
 • Omavastuu on 100 € vuodessa.
 • Vähennyksen saa ainoastaan työn osuudesta, ei tarvikkeista tai matkakuluista.
 • Jos käytät yrityksen palveluja, saat vähentää 60% kotitaloustöistä ja 40 % remonttikuluista vähennykseen oikeuttavan työn arvonlisäverollisesta hinnasta.
 • Jos palkkaat kotitaloustyöntekijän, voit vähentää 30 % maksetusta palkasta sekä palkan sivukulut. Remonttitöiden työntekijästä voit vähentää 15 %.
 • Kunnossapito- ja perusparannustöistä voit saada huoneiston omistajana kotitalousvähennyksen vain niistä töistä, joiden teettäminen kuuluu lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan asunto-osakeyhtiön osakkaalle.
 • Oheisesta verohallinnon taulukosta näet, mitkä työt ovat verovähennyskelpoisia. 


Katso lista verovähennyskelpoisista töistä.