Sijoitusasunto ja sijoitusasunnon ostaminen

Nämä sinun tulee tietää asuntosijoittamisesta

Miten aloitat sijoitusasunnon oston suunnittelun ja vältät yleisimmät karikot? Kokosimme 10 tärkeää vinkkiä, joihin sinun kannattaa tutustua!


10 vinkkiä sijoitusasunnon ostoa suunnittelevalle asuntosijoittajalle

Kuka tahansa voi olla vuokranantaja tai vuokralainen. Kenestä tahansa voi tulla asuntosijoittaja, kunhan perehtyy aiheeseen huolellisesti. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes antaa 10 arvokasta vinkkiä, jotka asuntosijoittajan kannattaa pitää mielessä. 

 

icon-1.png  Hanki näppituntuma markkinoista ennen sijoitusasunnon ostoa

Suomessa on käynnissä kaupungistuminen ja sillä on iso vaikutus asuntosijoittamiseen. Tarjonta kasvukeskuksissa lisääntyy ja asuminen keskittyy kaupunkeihin. Ota selvää alueesta, jolta kaavailet hankkivasi sijoitusasunnon. Kaupunkien keskustat ovat yleensä hyviä alueita asuntosijoittamiselle.

Ihmisten asumismieltymykset ovat myös muutoksessa. Koti halutaan hyvien kulkuyhteyksien päästä, ja vuokra-asumisen suosio on kasvussa. Asumistuki mahdollistaa myös pienituloisille järkevän asumisen.

”Vuokratuotto vaihtelee alueittain, mutta keskimääräinen vuokratuottoennuste 2019–2023 on yksiöiden osalta hiukan yli 4 %,” Hughes kertoo.

 

icon-2.png  Aseta itsellesi tavoitteet ja ota numerot haltuun

Asuntosijoittaja voi olla niin sanottu kassavirtasijoittaja, jonka asuntosijoittaminen perustuu vuosittaiseen vuokratuottoon.

Toinen näkökulma on luottaminen asunnon arvonnousuun. Silloin sijoittaja voi laittaa asunnon kuluihin rahaa myös omasta pussista, koska uskoo asunnon arvon nousevan pidemmällä tähtäimellä. Arvonnoususta ei aina ole taetta.

Kolmas strategia on asunnon arvon nostaminen remontoimalla. Kun sijoittaja ostaa huonokuntoisen asunnon ja kunnostaa sen, hän voi joko myydä asunnon heti tai laittaa sen tuottamaan.

Vuokratuoton laskentakaavoissa on erilaisia käytäntöjä, mutta tärkeintä on, että muodostat oman sijoitusstrategiasi ja vertailet sijoituskohteita laskemalla tuoton aina samalla tavalla.

Vuokratuoton laskemisessa kannattaa huomioida asunnon velattoman hinnan lisäksi esimerkiksi tulevat remontit ja varainsiirtovero. Uudiskohteen selkeänä etuna on se, että remonttikuluja ei ole näköpiirissä. Vanhassa asunnossa niitä tulee eteen ennemmin tai myöhemmin.

Mikäli strategiasi nojaa asunnon arvonnousuun, vuokratuotto voi olla pienempikin.

 

icon-3.png  Käytä velkavipua asuntosijoittamisessa maltilla

”Sijoitusasuntoa ostaessa velkavipua on syytä käyttää maltillisesti. Hyvä tavoite voisi olla esimerkiksi pyrkimys 50 % velkavipuun. Lainarahan käyttämistä harkitessasi, muista huomioida taloutesi kaikkien lainojen korot ja lyhennykset, ettet joudu liian tiukoille”, Sanna Hughes neuvoo. Korkojen nousuun kannattaa varautua.


icon-4.png
  Valitse hyvä sijoitusasunto

Tutustu taloyhtiön tietoihin huolellisesti. Onko taloon tulossa suuria remontteja? Mitä remontteja on tehty? Kunnossapitosuunnitelmaan on syytä tutustua tarkasti. Hyvässä taloyhtiössä elinkaarisuunnitelma on tehty kymmeneksi vuodeksi ja siihen saa vapaasti tutustua.

Hyvä nyrkkisääntö on varata remonttikuluihin pääkaupunkiseudulla noin 700 euroa/neliö ja muualla Suomessa noin 400 - 500 euroa/neliö. Uudiskohteessa remonttikuluihin ei tarvitse varautua.

Tutustu myös taloyhtiön talouteen yksityiskohtaisesti. Yhtiöjärjestys ja taloyhtiön tilinpäätös auttavat sinua selvittämään taloyhtiön tilan.

LÖYDÄ SOPIVA SIJOITUSASUNTO


icon-5.png  Valitse vuokralainen huolella 

Hyvä vuokralainen on asuntosijoittamisen tärkeimpiä asioita. Valitessasi vuokralaista, tarkasta aina hänen luottotietonsa, selvitä taustatiedot ja tapaa hänet mieluiten myös henkilökohtaisesti. Olet antamassa vuokralaiselle omaisuuttasi käyttöön, joten valinta kannattaa tehdä huolellisesti. 

icon-6.png  Tee hyvä vuokrasopimus

Hyvä sopimus on selkeä. Läheskään kaikki netissä olevat sopimuspohjat eivät ole lainmukaisia, joten ole tarkka, millaisen sopimuksen laadit. Riitatilanteissa epäselvä sopimus koituu usein vuokranantajan haitaksi.  
 

icon-7.png  Varaudu vahinkoihin 

Ennen vuokralaisen sisään muuttoa ja vuokrasopimuksen loppuessa kannattaa asuntoon tehdä perusteellinen katselmointi. Dokumentoi asunnon kunto huolellisesti myös kuvaamalla.

Vuokrasopimuksessa voi edellyttää, että vuokralainen ottaa kotivakuutuksen ja vastuuvakuutuksen. Muistuta vuokralaista hoitamaan vakuutusasiat kuntoon! Vuokranantajana sinun kannattaa harkita myös itse omaisuutesi vakuuttamista. Vuokranantajan vakuutuksista voi saada turvaa esimerkiksi vuokralaisen tahallisten vahinkojen tai vuokratulon keskeytyksen varalle.


VINKIT PIENEN ASUNNON SISUSTAMISEEN

icon-8.png  Opiskele asuntosijoittamista

Tutustu lainsäädäntöön sekä verotukseen. Osallistu myös koulutuksiin, joita asuntosijoittamisesta järjestetään. Asuntosijoittaminen on mielenkiintoinen ja monipuolinen sijoitusmuoto, ja mitä enemmän siitä tiedät, sitä miellyttävämpää ja tuottavampaa se on!

icon-9.png  Verkostoidu muiden asuntosijoittajien kanssa

Hyödynnä sosiaalisen median asuntosijoittamisen ympärille perustettuja keskusteluryhmiä. Osallistu erilaisiin tilaisuuksiin, esimerkiksi Suomen Vuokranantajat ry:n järjestämiin tapahtumiin. Vertaistuki on tärkeää - ja hauskaa!

icon-10.png  Ole hyvä vuokranantaja 

Arvosta vuokralaista ja ole reilu vuokranantaja. Sovi asiat ja pyri tekemään vuokralaisen kanssa yhteistyötä. Asuntosi on hänen kotinsa, ja on teille molemmille tärkeää, että välinne ovat hyvät ja yhteydenpito helppoa. Asuntosijoittaminen on ainutlaatuinen sijoitusmuoto, sillä siinä pääsee vaurastumisen lisäksi tarjoamaan toiselle ihmiselle kodin.

 

Joko aloitetaan?  

Osta meiltä sijoitusasunto ilman remonttihuolia. Asuntomme sijaitsevat hyvissä kaupungeissa ja parhailla paikoilla. 

TUTUSTU SIJOISTUSASUNTOIHIN

Ota yhteyttä

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.

Olen kiinnostunut sijoitusasunnoista