Vinkit ensiasunnon ostajalle

Ohjeet ensiasunnon ostoon

Ensiasunnon ostamiseen liittyy paljon isoja ja tärkeitä asioita kodin valinnasta rahoitukseen ja veroetuihin. Tutustu vinkkeihimme ja aloita matka kohti omaa kotia!


Video: Ensiasunnon ostajan 5 vinkkiä

Myyntineuvottelijamme Heikki on asuntokauppojen asiantuntija. Hän tapaa työssään paljon ensiasunnonostajia ja tietää, mitkä asiat askarruttavat oman kodin ostamista harkitsevia. Katso Heikin tärkeimmät vinkit ensiasunnon ostajalle.

Toimi näin, kun olet ostamassa ensiasuntoa

baseline_done_black_18dp-bigger.png Mieti omat asumistarpeesi ja tutustu erilaisiin alueisiin ja niiden hintatasoihinAsunnon ostamisessa kannattaa olla jonkin verran kaukokatseinen, jotta uusi koti taipuu arkeesi ainakin muutaman vuoden.

 

baseline_done_black_18dp-bigger.png Selvitä asunnolle enimmäishinta ja neuvottele laina-asiat kuntoon. Laske ensin oman taloutesi tulot ja menotAsumiskuluihin kannatta kaikkiaan laittaa korkeintaan 40% talouden nettotuloista. Muista huomioida kuluihin myös hoitovastike sekä sähkö- ja vesimaksut. 

Asunto toimii lainan vakuutena ja lainan osuus asunnon hinnasta voi yleensä olla noin 70-75%. Tarvitset siis säästöjä tai muuta omaa pääomaa (kuten vakuuksia) noin neljäsosalle asunnon hinnasta. Kilpailuta pankit, valitse paras lainatarjous ja hanki lainalupaus valmiiksi.

 

baseline_done_black_18dp-bigger.png Tarkenna asunnon etsintää suosikkialueillesi ja huomioi hintakattosi. Haaveilu on mukavaa, mutta liian kalliiden asuntojen katsominen on ajanhukkaa – tämä on elämäsi ensimmäinen, mutta tuskin viimeinen asuntokauppa.

 

baseline_done_black_18dp-bigger.png Jos ihastut asuntoon, joka sijaitsee vanhemmassa talossatutki huolellisesti taloyhtiön kunto ennen ostopäätöksen tekemistä. Mitä korjauksia on tehty ja onko suuria remontteja tiedossa?  

Hyvässä taloyhtiössä on kunnossapitosuunnitelma 10 vuodeksi eteenpäin ja remonttikuluihin varaudutaan pitkäjänteisesti. Tarkista myös taloyhtiön taloudellinen tilanne paneutumalla yhtiöjärjestykseen ja tilinpäätökseen.  

Huomioi remonttitarve ja varaa kunnostukseen riittävästi rahaa. Uutta asuntoa ostaessasi taloyhtiön tai asunnon kunnosta ei tietenkään tarvitse kantaa huolta. 

 

baseline_done_black_18dp-bigger.png Asuntokauppa on helppo tehdä luottavaisin mielin, kun olet päätynyt valintaan huolellisen taustatyön tuloksena ja tiedät mitä ostat.  

 

baseline_done_black_18dp-bigger.pngJätä varainsiirtoveroilmoitus kahden kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan. Varainsiirtoveroilmoitus on annettava, vaikka et ensiasunnon ostajana maksaisi lainkaan varainsiirtoveroa.

 

Ensiasunnon ostajan veroedut

Jos olet 18–39-vuotias ensiasunnon ostaja, sinun on mahdollista saada vapautus varainsiirtoverosta, joka on 2% asunnon velattomasta hinnasta. Veroedun arvo saattaa olla tuhansia euroja. Tarkista verottajan sivuilta täyttyvätkö kohdallasi verottajan ehdot ensiasunnon ostajalle.

Lue lisää varainsiirtoveroilmoituksen tekemisestä


Ensiasunnon ostajana sinulla on myös oikeus vähentää verotuksessa tavallista suurempi osuus asuntolainan korkokuluista – suoraa säästöä sekin.

Lue lisää ensiasunnon korkovähennyksistä

Ensiasunnon ostaja, lue myös nämä:

Mitä etuja on uuden asunnon ostamisesta ensiasunnoksi
Miksi asunnon ostaminen kannattaa
Ensiasunnon ostajien usein kysytyt kysymykset
Hitas-asunnon ostaminen
Asunnon ostajan opas

Viimeksi katsomasi

Liity Kotipiiriin

Ensiasunnoksi YIT Koti

Kotipiiriläisenä pääset varaamaan kotisi ennen muita ja mahdollisuutesi saada ensiasunnoksesi juuri se mieluisin huoneisto paranee huikeasti!

Lähetä yhteystietosi, niin saat lisätietoa sinua kiinnostavista asunnoista.