Inspiroivat vinkit pienen kodin sisustamiseen

10 helppoa vinkkiä pikkukotiin

Miten asunnosta saa viihtyisän ja toimivan, kun neliöitä on niukasti? Kokosimme yhteen kymmenen kätevää sisustusvinkkiä erilaisista YIT Kodeista.


 • Kalusta kevyesti ja ilmavasti

  1. Kalusta kevyesti ja ilmavasti

  Kookkaat ja muhkeat kalusteet saavat pienen tilan tuntumaan ahtaalta. Pikkukodissa kannattaa suosia kevyitä ja siroja huonekaluja – ja niitäkin sopivasti harkiten. Huonekalut on hyvä sijoittaa edes muutaman sentin irti seinästä ja niin, että tilaa jää myös kalusteiden väliin, sillä ilmavasti sisustettu koti tuntuu ja näyttää avaralta.

 • Suosi vaaleita sävyjä

  2. Suosi vaaleita sävyjä

  Vaaleat sävyt tekevät pienestä tilasta valoisa ja avaran, kun taas tummat sävyt imevät valoa. Pientäkään kotia ei silti tarvitse maalata kauttaaltaan valkoiseksi. Kun valitset yhtenäisen sävymaailman ja yhdistelet saman värin eri sävyjä, syntyy viihtyisä ja neliöitään suurempi vaikutelma. Myös verhoissa kannattaa suosia vaaleita, läpikuultavia kankaita.

 • Vapauta tilaa pyöreillä muodoilla

  3. Vapauta tilaa pyöreillä muodoilla

  Kun neliöitä on vähemmän, pyöristetyt muodot jättävät tilaa elää ja olla. Esimerkiksi kookkaan ja kulmikkaan ruokapöydän sijaan voi valita pyöreän pöydän, jolloin kodissa on helpompi myös kulkea. Pyöreä pöytä ei vie turhaa tilaa, mutta sen ääreen mahtuu useampikin ruokailija.

 • Säväytä näyttävällä katseenvangitsijalla

  4. Säväytä näyttävällä katseenvangitsijalla

  Vähemmän on pikkukodissa enemmän. Tavarapaljouden ja pienten sisustusesineiden sijaan kannattaa satsata komeaan katseenvangitsijaan, joka nappaa huomion. Rohkean värisestä sohvasta, erottuvasta valaisimesta, persoonallisesta matosta tai vaikkapa upeasta viherkasvista voi tehdä kodin keskipisteen, jonka ympärille muu sisustus rakentuu.

 • Luo valolla lisää tilantuntua

  5. Luo valolla lisää tilantuntua

  Anna luonnonvalon tulvia sisään ikkunoista, joiden verhoiksi riittävät kaihtimet tai rullaverhot. Panosta valaistukseen. Yksittäinen kattovalaisin harvoin riittää – luo huoneeseen tilaa ja tunnelmaa useammalla eri valaisimella. Kattovalojen lisäksi pöytä-, lattia- ja kohdevalaisimilla huoneen eri kohtia ja toiminnallisia kokonaisuuksia saa valaistua tehokkaasti.

 • Rajaa tilaa selkeisiin osiin

  6. Rajaa tilaa selkeisiin osiin

  Niukoissa neliöissä tilaa voi rajata erilaisten toiminnallisuuksien mukaan – yhteen huoneeseen viihtyisiä kokonaisuuksia voi ryhmitellä useitakin. Apuna toimivat niin matot, taulut, valaisimet, huonekalut kuin yhtenäiset värivalinnat. Työpiste, ruokailualue ja löhöilynurkkaus sopivat samaan tilaan, kun sen jakaa selkeisiin, keskenään sopusointuisiin kokonaisuuksiin.

 • Loihdi peileillä lisää avaruutta

  7. Loihdi peileillä lisää avaruutta

  Pienikin koti tuntuu tilavammalta, kun peilejä hyödyntää ovelasti. Peilin voi sijoittaa ikkunoita vastapäätä niin, että se heijastaa luonnonvaloa ja luo illuusion avarammasta tilasta. Valaisimen taakse sijoitettu peili puolestaan heijastaa valoa synnyttäen vaikutelman suuremmasta huoneesta. Hyödyntämällä isoja, kehyksettömiä peilejä tilantuntu tehostuu, kun heijastavaa pintaa on paljon.

 • Valitse huonekalut toiminnallisuuksien mukaan

  8. Valitse huonekalut toiminnallisuuksien mukaan

  Jos yksi huone palvelee sekä olohuoneena että makuuhuoneena, huonekaluvalintoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sopivasti seinän viereen sijoitettu sänkysohva naamioituu päivällä sohvaksi, iltaisin se avataan sängyksi. Levitettävä vuodesohva voi olla myös kätevä ratkaisu yksiöön, jossa erillistä nukkumatilaa ei ole.

 • Hyödynnä huonekorkeus ja seinäpinta-ala

  9. Hyödynnä huonekorkeus ja seinäpinta-ala

  Hyödynnä pikkukodin huonekorkeutta ja seinätilaa kekseliäästi, jotta lattiapinta-alaa säästyy. Naulakon voi ripustaa kattoon, seinille voi asentaa säilytyskalusteita ja kaapit voi ulottaa lattiasta kattoon. Korkealle kiinnitetyt kalusteet vievät katsetta ylöspäin ja synnyttävät vaikutelman avarammasta tilasta.

 • Muista monikäyttöisyys

  10. Muista monikäyttöisyys

  Monikäyttöiset kalusteet säästävät huomattavasti tilaa: jatkettavat ja helposti liikuteltavat pöydät, pinottavat tuolit sekä kasaan menevät tai säilytystilaa sisäänsä kätkevät huonekalut. Kun hyödynnät monikäyttöisiä huonekaluja, kalusteiden määräkin pysyy hallinnassa. Kannattaisiko esimerkiksi panostaa laadukkaaseen vuodesohvaan erillisten sohvan ja sängyn sijaan?

Vapaita yksiöitä ja kaksioita löytyy esimerkiksi näistä taloyhtiöistä

Liity Kotipiiriin

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.