Sijoitusasunnon tuotto - näin vuokratuotto lasketaan

Vakaata tuottoa asuntosijoittamisesta

Sijoitusasunnon valinta ei ole fiilisjuttu, vaan se kannattaa tehdä tuottotavoite edellä. Taustatietojen tutkiminen ja tuottolaskelmien tekeminen on syytä tehdä huolellisesti.


Näin valitset tuottavan sijoitusasunnon  

Asuntosijoittamisen tuotto muodostuu vuokratuotosta ja asunnon mahdollisesta arvonnoususta. Koska arvonnousu realisoituu vasta asuntoa myytäessä, sijoitusasunnon valinta kannattaa tehdä vuokratuoton perusteella.  

 

icon-1.png Aseta tuottotavoite ja -strategia 

Ennen asuntosijoittamisen aloittamista, päätä tuottotavoite ja miten aiot sen saavuttaa. Vuokratuottojen keskiarvo ennen veroja asettuu Suomessa 4 % ja 5 % välille - se on usein realistinen tuottotavoite.  

Mieti strategia eli miten aiot tavoitetuoton saavuttaa. Sijoitatko esimerkiksi uuteen vai vanhaan asuntoon ja käytätkö lainaa asunnon rahoittamiseen. Tee taustatyö huolella. Tutki asuntojen hintoja, vuokrien tasoja sekä rahoitusvaihtoehtoja. 

Hyvä asuntosijoittaja karttaa riskejä ja siksi oma tuottotavoite- ja -strategia kannatta pitää kirkkaana mielessä - hienosti stailattu asunto vanhassa talossa saattaa houkutella, mutta se ei välttämättä tuo sinulle tavoittelemaasi tuottoa. 

Lue lisää sijoitusasunnon rahoituksesta 

 

icon-2.png  Vertaile sijoitusasuntoja laskemalla vuokratuotto 

Vuokratuotto tarkoittaa sijoitusasunnon vuokratuloista saatavaa vuosittaista tuottoa. Vuokratuotto ilmoitetaan yleensä prosenttilukuna ja se on sijoitusasunnon valinnan perusta. Vuokratuoton laskemiseen on erilaisia tapoja. Käytä aina samaa kaavaa sijoitusasuntojen vertailussa. 

Vuokratuottoon vaikuttavat eniten asunnon hinta, asunnosta saatava vuokra, remonttikustannukset, yhtiövastike ja varainsiirtovero. Selvitä vuokratuoton laskemista varten asuinalueen vuokrataso ja huomio remonttitarve. Ole realistinen vuokran ja remonttikustannusten arvioinnissa - laskelma ei pidä paikkaansa, jos kaunistelet lukuja! 

Vuokratuotto-kaava.jpg

 

icon-3.png  Harkitse lainarahan käyttöä - velkavipu parantaa tuottoa 

Oman pääoman tuotolla tarkoitetaan sitä tuottoprosenttia, jonka saat asuntoon sijoittamallesi omalle pääomalle, kuten säästöillesi.  

Ostaessasi asunnon ilman lainarahaon oman pääomasi tuotto vain vuokratuoton suuruinen. Velan käyttö parantaa tuottoa omalle pääomalle, koska silloin saat tuottoa myös lainatun pääoman osuudesta. Lainan ottamista tuoton parantamiseksi kutsutaan velkavivuksi. 

Jos harkitset lainan ottamista sijoitusasuntoa varten, tee laskelmia lainan käytöstä. Näet, miten velan määrä vaikuttaa oman pääoman tuottoon. Peukalosääntö on se, että lainarahaa kannattaa käyttää silloin, kun velan korko (esim. 1,5 %) on selkeästi pienempi kuin asunnosta saatava vuosittainen vuokratuotto (esim. 5,0 %). Varaudu laskelmassa myös koron nousuun. 

Lue lisää asuntosijoittamisen rahoittamisesta ja velkavivusta 

Oma-paaoma-kaava2.jpg


icon-4.png 
Arvioi asuntosijoittamisen riskit

Riski on tapahtuma, joka heikentää sijoituksen tuottoa. Vaikka asuntosijoittaminen on matalariskinen tapa pitkäaikaiseen sijoittamiseen, siinäkin on omat epävarmuustekijänsä. Tiedosta riskit ja puntaroi niiden vaikutuksia ennen sijoitusasunnon ostamista.  

Asuntosijoittamisen riskejä ovat esimerkiksi: 

  • Tyhjien kuukausien riski: tyhjillään oleva asunto ei tuota mitäänvaan siitä syntyy ainoastaan kuluja 
  • Vuokralaisriski: vuokralaiset eivät maksa vuokriaan tai aiheuttavat vahinkoa 
  • Remonttiriski: taloyhtiöön tulee suuri, yllättävä remontti 
  • Yhtiövastikeriski: osakkaat joutuvat kantamaan yhteisvastuun esim. maksamattomista vastikkeista 
  • Markkinariski: vuokrataso laskee suuren tarjonnan takia 
  • Likviditeettiriski: asunto ei mene kaupaksi sijoittajan haluamana ajankohtana hänen haluamallaan hinnalla 
  • Poliittiset riskit: yhteiskunnassa tehdään asuntosijoittajan kannalta tuottoa alentavia päätöksiä kuten verovähennysoikeuksien karsimista 
  • Rahoitusriski: korkojen nousu vähentää tuottoa tai rahoituksen saaminen vaikeutuu  

 

Hallitse riskejä

Voit pienentää monia asuntosijoittamisen riskejä omilla päätöksilläsi. Isoimmat riskit vältät valitsemalla sijoitusasunnon huolellisesti.  

Kun ostat pohjaratkaisultaan tehokkaan asunnon halutulta paikalta, asuntoon on helppo saada luotettavat vuokralaiset, eikä tyhjiä kuukausia tai maksamattomia vuokria synny. Kun asunto vielä sijaitsee uudessa tai hyvin hoidetussa taloyhtiössä, tuottoa syövät suuret remontit eivät yllätä ja vastikekulut ovat ennustettavat. 

Monet asuntosijoittajat hallitsevat riskejä myös keräämällä itselleen niin sanottua puskurirahastoa. Oma vararahasto antaa turvaa ja mielenrauhaa siltä varalta, että joku riski toteutuisi. 

 

Löydä sopiva sijoitusasunto

Ota yhteyttä

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.

Olen kiinnostunut sijoitusasunnoista