Ensiasunnon osto – tee päätökset järjellä ja tunteella

Ensiasunnon ostaja

Miltä tuntuisi herätä uuden kodin valoon tai kutsua ystävät oman parvekkeen avajaisiin? Unelmoi ja fiilistele – ja malta tutustua myös ensiasunnon ostamisen faktoihin!


Mitkä ovat ensiasunnon ostajan hyödyt?

  • Omassa asunnossa kartutat omaa varallisuuttasi, vuokralla jonkun toisen.
  • Ensiasunnon ostajana et maksa lainkaan 2% varainsiirtoveroa.
  • Ensiasunnon lainan korkovähennysoikeus on suurempi kuin muun asuntolainan.
  • Omassa asuminen saattaa tulla jopa edullisemmaksi kuin vuokralla asuminen.

 

Miten täytän ensiasunnon ostajan ehdot?

  • Olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.
  • Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän.
  • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen 6 kuukauden* kuluessa kaupanteosta.
  • Et ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50%:a tai enempää.

*Jos ostat asunnon rakenteilla olevasta uudiskohteesta, tulee sinun muuttaa asuntoon 6 kuukauden kuluessa asunnon valmistumisesta. 

 

Kannattaako ostaa oma asunto?

Ensiasunnon ostaja vertailee usein vuokra- ja omistusasumista ja miettii, onko asunnon ostaminen järkevää vai pitäisikö jäädä asumaan vuokralle. Sitoutuminen ensimmäistä kertaa pitkään pankkilainaan saattaa jopa pelottaa. Oman asunnon ostaminen on usein taloudellisesti fiksu ratkaisu, vaikka vuokra-asuminen tarjoaakin vapautta muuttaa nopeasti vaikkapa työn perässä. Asunnon ostamiseen liittyy paljon suuria päätöksiä ja selvitettäviä asioita kuten kodin valinta, rahoitus ja veroedut. Ensiasunnon ostajalla on verotuksellisia etuja, joihin kannattaa tutustua päätöstä pohtiessa.

 

Varainsiirtovero ja korkovähennysoikeus - selvitä nämä

Aloita selvittämällä, täytätkö verottajan ehdot ensiasunnon ostajalle, jolloin olet oikeutettu merkittäviin veroetuihin. Jos ensiasunnon ostajan kriteerit täyttyvät, sinun ei tarvitse maksaa lainkaan varainsiirtoveroa. Ensiasunnon korkovähennys koskee ensiasunnon hankintaa varten otetun lainan korkoja. Voit saada siis muita suuremman verovähennysoikeuden asuntolainasi koroille – säästät jopa tuhansia euroja! Voit lukea lisää ensiasunnon ostajan kriteereistä ja varainsiirtoverosta verottajan sivuilta.

Uudisasunto – koti ilman remonttihuolia

Ensiasuntona uusi koti on turvallinen valinta. Uudiskohteet ovat yleensä hieman vanhoja asuntoja kalliimpia, mutta asunnon ja taloyhtiön remontit ovat kaukana edessäpäin eikä asumiskuluissa tule yllätyksiä. Uudessa asunnossa kaikki on uutta ja toimii – pohjaratkaisusta kodinkoneisiin.

Uusi asunto on myös ekologinen valinta, esimerkiksi kierrättäminen on tehty helpoksi ja energiatehokkuus on itsestään selvää. Pääset uudisasunnon omistajaksi melko pienelläkin omalla pääomalla hyödyntämällä rahoituksessa joustavaa yhtiölainaa.

Lue lisää uudiskohteen eduista

 

YIT Kodissa yhdistyvät laatu, oma tyylisi ja palvelu

Panostamme YIT Kotien suunnittelussa pohjaratkaisuiden tehokkuuteen, ajattomaan tyylikkyyteen sekä ekologisen elämäntyylin mahdollistamiseen. Taloyhtiön viihtyisät pihat sekä huolellisesti mietityt varastotilat lisäävät asumismukavuutta.

Kun varaat uuden kotisi ajoissa, pääset valitsemaan sisustusteemat tyylikkäistä valmiista vaihtoehdoista tai voit halutessasi luoda kodistasi täysin uniikin kokonaisuuden ja teettää jopa isompia muutostöitä.

Palvelemme sinua henkilökohtaisesti rakennusajasta alkaen ja saat myös käyttöösi ainutlaatuisen YIT Plus -palvelumme, joka on kotisi kattava tietopankki – siellä säilyvät kaikki asunnon tärkeät asiakirjat, huoltopyyntöjen tekeminen onnistuu vuorokauden ympäri ja muutettuasi pääset seuraamaan asuntosi kulutustietoja useissa taloyhtiöissä. YIT Plussan palvelutorilta voit tilata kotiisi apua kilpailutetuin hinnoin. Naapurioppaat jakavat omia kokemuksiaan YIT Kodin omistamisesta, rakentamisesta ja naapuruston arkeen liittyvistä asioista.

Lue lisää, miksi YIT Koti on ensiasunnon ostajalle turvallinen valinta 

 

Ensiasunnon ostaja, tutustu myös näihin:

Vinkit ensiasunnon ostajalle 
Usein kysytyt kysymykset

Viimeksi katsomasi

Liity Kotipiiriin

Ensiasunnoksi YIT Koti

Kotipiiriläisenä pääset varaamaan kotisi ennen muita ja mahdollisuutesi saada ensiasunnoksesi juuri se mieluisin huoneisto paranee huikeasti!

Lähetä yhteystietosi, niin saat lisätietoa sinua kiinnostavista asunnoista.