Tunnetko nämä ensiasunnon ostajan edut?

Ensiasunnon ostaja – päätä järjellä ja tunteella

Miltä tuntuisi herätä uudessa kodissa tai kutsua ystävät parvekkeen avajaisiin? Unelmoi ja fiilistele, ja perehdy faktoihin – erityisesti ensiasunnon ostajan edut kannattaa tietää.


Tärkeimmät ensiasunnon ostajan edut

Minkälaisia etuja ensiasunnon ostaja saa? Tässä niistä viisi. 

 

Ensiasunnon ostajan etu 1: Et maksa lainkaan varainsiirtoveroa

Kun ostat ensiasuntoa, sinun ei tarvitse maksaa lainkaan varainsiirtoveroa – tämä ensiasunnon ostajan etu saattaa olla arvoltaan jopa tuhansia euroja. Saat vapautuksen varainsiirtoverosta, kun täytät kaikki ensiasunnon ostajalle asetetut ehdot:  

  • Olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.
  • Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän.
  • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen kuuden kuukauden* kuluessa kaupanteosta.
  • Et ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50%:a tai enempää.

Lue lisää: vero.fi > Henkilöasiakkaat > Asuminen > Varainsiirtovero > Ensiasunto Ensiasunnon ostajan etu 2: Ensiasunto on myös sijoitus

Omistusasunto kerryttää varallisuuttasi ja siksi ensiasunto on aina myös sijoitus. Vuokralla asuessasi kartutat vuokranantajan varallisuutta, omassa asunnossa kasvatat varallisuuttasi kahta kautta: lyhentäessäsi asuntolainaa ja asunnon arvon noustessa pitkässä juoksussa. 

Ensiasunto mahdollistaa asuntosijoittamisen aloittamisen matalalla kynnyksellä, kun voit vuokrata kotisi, jos muutat vaikkapa väliaikaisesti ulkomaille tai päätät olla myymättä ensimmäistä asuntoa hankkiessasi seuraavan kotisi. Hyvien  kulkuyhteyksien varrelle laadukkaasti rakennettu YIT Koti on myös sijoittamisen kannalta fiksu valinta.

Lue lisää:
YIT Kodin edut   


Ensiasunnon ostajan etu 3: Kun valitset ensiasunnoksi uudisasunnon, saat kodin ilman remonttihuolia

Ensiasuntona uusi koti on turvallinen valinta. Uudiskohteet ovat yleensä hieman vanhoja asuntoja kalliimpia, mutta toisaalta asunnon ja taloyhtiön remontit ovat kaukana tulevaisuudessa. Kun yllättävät remontit eivät nosta arvaamattomasti asumiskuluja, oma talous on vakaammalla pohjalla ja helpompi hallita.
 
Uudessa asunnossa kaikki on uutta ja toimii – pohjaratkaisusta kodinkoneisiin. Kun varaat uuden kotisi ajoissa, pääset valitsemaan sisustusteemat tyylikkäistä vaihtoehdoista. Voit halutessasi luoda kodistasi täysin uniikin kokonaisuuden ja teettää myös isompia muutostöitä. 
 
Uusi asunto on myös ekologinen valinta: esimerkiksi kierrättäminen on tehty helpoksi ja energiatehokkuus on itsestään selvää. Pääset uudisasunnon omistajaksi melko pienelläkin omalla pääomalla hyödyntämällä rahoituksessa joustavaa yhtiölainaa. 
 
Lue lisää: 
Uudiskohteen edut 


Ensiasunnon ostajan etu 4: Omassa asuminen voi olla jopa edullisempaa kuin vuokralla asuminen

Ensiasunnon ostaja vertailee usein vuokra- ja omistusasumista. Onko asunnon ostaminen järkevää vai pitäisikö jäädä asumaan vuokralle? Sitoutuminen ensimmäistä kertaa pitkään asuntolainaan saattaa jopa pelottaa. Vaikka vuokra-asuminen tarjoaakin vapautta muuttaa nopeasti vaikkapa työn perässä, oman asunnon ostaminen on usein taloudellisesti fiksu ratkaisu.  
 
Lue lisää: 
Vuokra- vai omistusasunto?


Ensiasunnon ostajan etu 5: ASP-säästäminen tuo lisähyötyjä kodinostoon 

Jos suunnitelmissasi on hankkia oma asunto vasta parin vuoden kulutta tai myöhemmin, kannattaa harkita ASP-tilin avaamista. ASP-säästäjänä voit ostaa oman kodin säästämällä vähintään 10 prosenttia asunnon hinnasta. Loput asunnosta maksat ASP-lainalla, jolle saat maksuttoman valtiontakauksen sekä korkotukea kymmeneksi vuodeksi. 

ASP-järjestelmä uudistui vuoden 2023 alussa ja ehdot ovat entistä paremmat.

Lue lisää: 
ASP-säästäminen vie turvallisesti ensiasuntoon 

 

Ensiasunnon ostaja, tutustu myös näihin:

Vinkit ensiasunnon ostajalle 
YIT Koti on ensiasunnon ostajalle huoleton valinta

Viimeksi katsomasi

Liity Kotipiiriin

Ensiasunnoksi YIT Koti

Kotipiiriläisenä pääset varaamaan kotisi ennen muita ja mahdollisuutesi saada ensiasunnoksesi juuri se mieluisin huoneisto paranee huikeasti!

Lähetä yhteystietosi, niin saat lisätietoa sinua kiinnostavista asunnoista.