Tunnetko nämä ensiasunnon ostajan edut?

Ensiasunnon ostaja – päätä järjellä ja tunteella

Miltä tuntuisi herätä uudessa kodissa tai kutsua ystävät parvekkeen avajaisiin? Unelmoi ja fiilistele, ja perehdy faktoihin – erityisesti ensiasunnon ostajan edut kannattaa tietää.


Tärkeimmät ensiasunnon ostajan edut

Minkälaisia etuja ensiasunnon ostaja saa? Tässä niistä viisi. 

 

Ensiasunnon ostajan etu 1: Et maksa lainkaan varainsiirtoveroa

Kun ostat ensiasuntoa, sinun ei tarvitse maksaa lainkaan varainsiirtoveroa – tämä ensiasunnon ostajan etu saattaa olla arvoltaan jopa tuhansia euroja. Saat vapautuksen varainsiirtoverosta, kun täytät kaikki ensiasunnon ostajalle asetetut ehdot:  

  • Olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.
  • Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän.
  • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen kuuden kuukauden* kuluessa kaupanteosta.
  • Et ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50%:a tai enempää.

Lue lisää: 
Ensiasunnon ostajan kriteerit ja varainsiirtovero verottajan sivuilla 

 

Ensiasunnon ostajan etu 2: Saat suuremman korkovähennysoikeuden

Ensiasunnon ostajana sinulla oikeus vähentää verotuksessa tavallista suurempi osuus asuntolainan korkokuluista. 
 
Ensiasunnon korkovähennys koskee ensiasunnon hankintaa varten otetun lainan korkoja. Asuntolainan korot ovat aina osittain vähennyskelpoisia, mutta ensiasunnon lainan korkoihin saat tavallista asuntolainaa suuremman verovähennysoikeuden – säästät jopa tuhansia euroja!

Lue lisää: 
Ensiasunnon korkovähennykset

 

Ensiasunnon ostajan etu 3: Omassa asuminen voi olla edullisempaa kuin vuokralla asuminen

Ensiasunnon ostaja vertailee usein vuokra- ja omistusasumista. Onko asunnon ostaminen järkevää vai pitäisikö jäädä asumaan vuokralle? Sitoutuminen ensimmäistä kertaa pitkään asuntolainaan saattaa jopa pelottaa. Vaikka vuokra-asuminen tarjoaakin vapautta muuttaa nopeasti vaikkapa työn perässä, oman asunnon ostaminen on usein taloudellisesti fiksu ratkaisu.  
 
Lue lisää: 
Vuokra- vai omistusasunto?

 

Ensiasunnon ostajan etu 4: Ensiasunto on myös sijoitus


Ensiasunnon ostajana saat merkittäviä veroetuja, mutta sen lisäksi omistusasunto kerryttää varallisuuttasi – ensiasunto on aina myös sijoitus. Kun vuokralla asuessa kartutat vuokranantajan varallisuutta, omassa asunnossa kasvatat omaa varallisuuttasi.  

 

Ensiasunnon ostajan etu 5: Kun valitset ensiasunnoksi uudisasunnon, saat kodin ilman remonttihuolia


Ensiasuntona uusi koti on turvallinen valinta. Uudiskohteet ovat yleensä hieman vanhoja asuntoja kalliimpia, mutta asunnon ja taloyhtiön remontit ovat kaukana edessäpäin eikä asumiskuluissa tule yllätyksiä. 
 
Uudessa asunnossa kaikki on uutta ja toimii – pohjaratkaisusta kodinkoneisiin. Kun varaat uuden kotisi ajoissa, pääset valitsemaan sisustusteemat tyylikkäistä vaihtoehdoista. Voit halutessasi luoda kodistasi täysin uniikin kokonaisuuden ja teettää myös isompia muutostöitä. 
 
Uusi asunto on myös ekologinen valinta: esimerkiksi kierrättäminen on tehty helpoksi ja energiatehokkuus on itsestään selvää. Pääset uudisasunnon omistajaksi melko pienelläkin omalla pääomalla hyödyntämällä rahoituksessa joustavaa yhtiölainaa. 
 
Lue lisää: 
Uudiskohteen edut 


Ensiasunnon ostaja, tutustu myös näihin:

Vinkit ensiasunnon ostajalle 
YIT Koti on ensiasunnon ostajalle turvallinen valinta

Viimeksi katsomasi

Liity Kotipiiriin

Ensiasunnoksi YIT Koti

Kotipiiriläisenä pääset varaamaan kotisi ennen muita ja mahdollisuutesi saada ensiasunnoksesi juuri se mieluisin huoneisto paranee huikeasti!

Lähetä yhteystietosi, niin saat lisätietoa sinua kiinnostavista asunnoista.