Energialuokka kertoo rakennuksen ominaisuuksista

Taloyhtiön energiatodistus

Energiatodistus kertoo, onko talo luonnonvarojen käytön kannalta energiapihi vai energiasyöppö. Energiatehokas asunto kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän.


Uusi koti on ympäristön kannalta parempi

Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja asumiskustannusten ennakointiin. Se antaa sinulle tärkeää ja luotettavaa tietoa ostopäätöksen tueksi. Energiatodistuksen avulla voit nähdä esimerkiksi onko talo ympäristön ja luonnonvarojen käytön kannalta niin sanotusti energiapihi vai energiasyöppö.

Uudiskohteita suunniteltaessa energiatehokkuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Energiatehokas asunto kuluttaa vain vähän energiaa. Arjessa tämä näkyy edullisina ylläpito- ja huoltokustannuksina sekä asumismukavuutena. Energiatodistuksen mukainen energiankulutus perustuu rakennuksen teknisiin ominaisuuksiin eikä ole riippuvainen käyttäjien käyttötottumuksista, jotka vaikuttavat merkittävästi asumisen hiilijalanjälkeen. 

Miten energialuokka määritellään?

Energiatodistusta varten määritetään rakennuksen E-luku, joka perustuu rakennuksen ominaisuuksiin. E-lukuun vaikuttavat:

icon-1.png  Kaavoitus ja rakennuksen sijainti tontilla

icon-2.png  Valaistus ja kodin sähkölaitteet, ilmanvaihto, lämmitys ja jäähdytys

icon-3.png  Rakenteiden lämmöneristävyys ja tiiveys, ikkunat


Energialuokituksen tarkoituksena on kannustaa entistä energiatehokkaampaan rakentamiseen. Se hyödyttää sekä yksittäistä asunnon ostajaa että ympäristöä – pienentää lämmityslaskua ja samalla säästää energiavaroja sekä hillitsee ilmastonmuutosta.

Esimerkkejä talojen sijoittumisesta eri energialuokkiin

A: talolla on omaa energiantuotantoa

B: hyvin matala energiantarve tai passiivitalo

C: uudisrakentaminen tyypillisesti

D: 1990-luvun kaukolämpö-, pelletti- tai maalämpötalo

E: 1980-luvun kaukolämpötalo

F: 1970-luvun öljylämmitteinen talo.

Energialuokitus uusittiin edellisen kerran vuonna 2018 ja se perustuu nykyisin E-lukuun. Vanhoista, voimassa olevista todistuksista kertoo luokan perässä oleva alaindeksi (esim. A2007). Tämä energialuokasta kertova alaindeksi tulee ilmoittaa esimerkiksi asunnon myynti-ilmoituksissa.


Energiatodistuksen laatii aina tehtävään pätevöitynyt asiantuntija ja se on voimassa 10 vuotta. Uusille YIT Kodeille energiatodistus laaditaan jo rakennuslupavaiheessa.

Lue lisää ympäristöhallinnon sivuilta osoitteesta ympäristö.fi

Löydä sinulle sopiva koti

Etsitkö uutta omaa kotia? YIT:n taidolla rakennetut asunnot ovat ihastuttaneet lukemattomia kodinostajia yli sadan vuoden ajan.

Kattavasta myytävien asuntojen ja uudiskohteiden valikoimasta voit hakea asuntoa juuri sinulle mieleiseltä alueelta.