Ammattijärjestäjä auttaa, kun koti vaihtuu pienempään ja tavaraa on paljon

Vanhasta kodista uuteen vaivattomasti

Ammattijärjestäjä Johanna Polamo tietää, ettei muuttaminen omakotitalosta kerrostaloon ole helppoa. Siitä kuitenkin selviää – apua on nimittäin saatavilla.


Yksin ei tarvitse pärjätä

– En olisi pystynyt tähän ilman sinua.

Tällaisen palautteen kolmisen vuotta ammattijärjestäjänä työskennellyt Johanna Polamo saa usein, kun muuttoprojekti on valmis. Ei siis ihme, että Johannan yritys on nimeltään Taikurin apulainen.

Johannan ammattitaidon puoleen käännytään esimerkiksi silloin, kun edessä on muutto omakotitalosta pienempään asuntoon. Siinä vaiheessa moni huomaa, etteivät kaikki tavarat mahdu mukaan. Karsimisurakka tuntuu kuitenkin ylivoimaiselta. Jotain pitäisi tehdä, mutta mitä? 

Johanna vastaa nyt kysymyksiin, jotka askarruttavat monen pienempään asuntoon muuttavan mieltä.

johanna_polamo_kuva9_1200x720.jpg

 

Minkälaisissa asioissa ammattijärjestäjä voi auttaa?

Ammattijärjestäjän apua voi hyödyntää niin muuton suunnittelussa, tavaroiden läpikäynnissä kuin esimerkiksi muuttopakkaamisessa.

– On tapauskohtaista, minkälaista apua kukin tarvitsee. Yksi kaipaa tukea siinä, että rohkenisi karsia tavaraa ja luopua turhasta. Toinen kokee haasteelliseksi hahmottaa sitä, mitä uuteen kotiin todellisuudessa mahtuu, Johanna kuvailee.

Myös käytännön työssä ammattijärjestäjä voi auttaa.

– Esimerkiksi ikäihmisten luona olen toiminut käsinä tavaroiden pakkaamisessa, muuttolaatikoiden purkamisessa ja tavaroiden uudelleenjärjestelyssä.

Ammattijärjestäjä ei kuitenkaan päätä, mitä kenenkin pitää säästää tai heittää pois.

– Ammattijärjestäjä auttaa, tukee, haastaa ja käärii vaikka hihansa, mutta päätökset voi tehdä vain ihminen itse, Johanna alleviivaa.

johanna_kuva7_1200x720.jpg

 

Missä vaiheessa muuttoa ammattijärjestäjään kannattaa olla yhteydessä?

Ammattijärjestäjän puoleen on hyvä kääntyä mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Hyvä hetki voi olla vaikka silloin, kun on laittanut vanhan asunnon myyntiin tai tehnyt kaupat uudesta kodista.

Mitä leppoisammin haluaa muuttaa, sitä aikaisemmin kannattaa olla yhteydessä, Johanna ohjeistaa.

Hän myös muistuttaa, että kun edessä on muutto uuteen, mahdollisimman paljon kannattaa tehdä nimenomaan jo vanhassa kodissa.

– Muutto helpottuu, jos muutettavaa tavaraa on vähemmän. Muuttaminen myös maksaa sitä enemmän, mitä enemmän uuteen asuntoon kuljetetaan tavaraa.

Tavaran karsiminen monesti myös vauhdittaa myyntiä – siististä ja helppokulkuisesta kodista ostajien on helppo nähdä asunnon potentiaali.

Yhteydenottoa ammattijärjestäjään ei kannata viivytellä myöskään siksi, että vuosien saatossa kertynyt tavaramäärä hävettää.

– Tavaraa ei tarvitse hävetä. Karsiminen on iso muutos, joten on luonnollista tuntea voimattomuutta sen edessä, Johanna lohduttaa.

johanna_kuva6_1200x720.jpg

 

Tavaraa on liikaa, mutta luopuminen on vaikeaa. Mitä tehdä?

On inhimillistä, jos rakkaista tavaroista on vaikea päästää irti.

– Jos on asunut samassa kotitalossa lähes koko ikänsä, ei ole ollut välttämättä tarvetta karsia tavaraa. Ja jos ei ole koskaan muuttanut, ei muuttoprojektia voi osatakaan tehdä. Siksi me ammattijärjestäjät olemme olemassa. Ei tarvitse osata itse tai selvitä yksin, Johanna lohduttaa.

Luopumisprosessia helpottaa, kun muistuttaa itseään, miksi sitä on tekemässä. Tavoitteena on yleensä se, että yksinkertaistamalla pyritään helpottamaan arkea – moni kun päätyy jopa välttelemään kotiaan siksi, että se on täynnä tavaraa.

Entä jos tavaraa sittenkin tarvitsee myöhemmin?

Johanna muistuttaa, että varmuuden vuoksi tavaroita ei kannata säilyttää. Riippuu ihmisestä, mitä kukin todella tarvitsee. Toisaalta tavarasta ei tarvitse myöskään luopua luopumisen vuoksi.

– Toinen voi tarvita esimerkiksi paljon astioita siksi, että rakastaa illalliskutsujen järjestämistä. Toinen taas tarvitsee vain joitakin arjen käyttöastioita, jolloin varmuuden vuoksi säilytettävät astiastot ja ruokailuvälineet vievät liikaa tilaa. Kätevämpi tapa voi olla vaikka vuokrata astioita, jos tarvetta ilmenee.

Velvollisuudentunne on myös huono syy säilyttää tavaraa. Vaikka vanha ryijy olisi saatu perintönä tai nukkekoti kulkenut suvussa, esineitä ei tarvitse pitää, jos niistä ei ole sen paremmin hyötyä kuin iloakaan.

Jos taas aikuisten lasten reaktiot muuttoon tai tavaroiden karsimiseen mietityttävät, Johanna neuvoo osallistamaan heidät prosessiin.

– Lapsille voi antaa mahdollisuuden ottaa lapsuuden aikaisia tavaroita, leluja tai vaatteita itselleen. Jos he eivät sitten halua vanhoja tavaroita, sekin kannattaa hyväksyä.

johanna_lhuone_YIT9.jpg

 

Mitä tarpeettomalle tavaralle voi tehdä?

Moni aloittaa tavaroiden karsimisen innokkaasti, mutta projekti tyssää, kun karsittavat tavarat kerääntyvät kasseihin ja laatikoihin, jotka jäävät odottamaan toimeen tarttumista.

Toisin on ammattijärjestäjän kanssa. Johanna pitää oleellisena sitä, että jo karsimisen aikana käydään läpi, mitä millekin tavaralle tapahtuu. Ammattijärjestäjä ei kuitenkaan rohkaise asiakasta heittämään hyväkuntoista tavaraa roskiin, vaan neuvoo oikeat kierrätystavat.

– Tavaroita voi myydä, lahjoittaa, kierrättää tai heittää pois. Väyliä on. Siksi autan asiakasta selvittämällä sopivat myyntikanavat, potentiaaliset lahjoituskohteet ja paikkakunnan kierrätysmahdollisuudet.

Toisaalta on hyvä muistaa, että tavaroiden myyminen vaatii aikaa.

– Moni suree, jos tavara on aikoinaan maksanut paljon. Saattaa kuitenkin päästä huomattavasti helpommalla, jos antaa tavaran vaikka hyväntekeväisyyteen kuin käyttää aikaa sen myymiseen.

 

Mistä löytyisi apua?

Muutto tai tavaroiden karsiminen ei ole helppoa. Siksi on väliä, minkälaiset apukädet valitsee.

Itselleen sopivaa ammattijärjestäjää voi etsiä esimerkiksi Suomen ammattijärjestäjät ry:n verkkosivuilta.

– Tärkeintä on, että kemiat pelaavat yhteen, Johanna kiteyttää.

Johannan 10 vinkkiä muuttoon!

  1. Muista, että yksin ei tarvitse selvitä. Hanki apua muuttoon, pakkaamiseen ja tavaroiden karsimiseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
  2. Varaa riittävästi aikaa, jotta muuttoprosessi sujuisi lempeästi.
  3. Etene huone, tila tai vaikka kaappi kerrallaan. Kaikkea ei kannata tehdä yhdeltä istumalta.
  4. Karsi tavaraa edeten helpoimmasta vaikeimpaan. Jos esimerkiksi vanhat valokuva-albumit ovat tärkeitä, jätä niiden läpikäyminen viimeiseksi.
  5. Muista, että tavaraa ei karsita karsiminen vuoksi, vaan siksi, että arjesta tulisi helpompaa.
  6. Pyydä aikuisia lapsia osallistumaan prosessiin. Näin jokainen voi ottaa mukaansa itselleen rakkaat esineet, joille ei ole tilaa uudessa kodissa.
  7. Ole itsellesi armollinen. Tavarasta luopuminen ei ole välttämättä helppoa, mutta luota siihen, että luopuminen helpottuu pikkuhiljaa.
  8. Muista, että tavaraa ei tarvitse säilyttää varmuuden vuoksi, velvollisuudentunteesta tai siksi, että esine on alun perin maksanut paljon.
  9. Jotta tarpeettomasta tavarasta pääsee tehokkaasti eroon, sitä ei kannata jättää varastoon, vaan pistää heti myyntiin tai kiertoon. Näin muutto sujuu helpommin, kun kuljetettavaa tavaraa on vähemmän.
  10.   Ei ole oikeaa määrää tavaraa, vaan erilaisia ihmisiä ja erilaisia käyttötarpeita. Kokkaamista rakastavan koti näyttää erilaiselta kuin kirjoja rakastavan koti.

Viimeksi katsomasi

Kerro kotitoiveesi

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.