Yhtiövastike, hoitovastike ja rahoitusvastike – miten ne eroavat toisistaan?

Taloyhtiön vastikkeet

Mitä eroa on yhtiövastikkeella ja hoitovastikkeella? Mikä sitten on rahoitusvastike? Entä mitä pitäisi tietää vuokratonttivastikkeesta? Tutustu tarkemmin vastikkeiden eroihin.


Mikä on yhtiövastike?

Yhtiövastike on taloyhtiön kaikkien eri vastikkeiden, kuten hoitovastikkeen, rahoitusvastikkeen ja vuokratonttivastikkeen summa. Yhtiövastiketta maksetaan taloyhtiölle kuukausittain. Sillä taloyhtiö kattaa erilaisia menoja.


Mikä on hoitovastike?

Nimensä mukaisesti hoitovastikkeella katetaan taloyhtiön hoitoon, huoltoon ja ylläpitoon liittyviä kuluja. Näitä ovat esimerkiksi lämmitys ja vakuutukset sekä kiinteistön huoltoon ja isännöintiin liittyvät menot.

Kun taloyhtiö on rakentamisvaiheessa, hoitovastikkeesta ilmoitetaan arvio asunnon hintatiedoissa. Sen jälkeen hoitovastikkeen suuruus päätetään vuosittain yhtiökokouksessa talousarvioon perustuen. Hoitovastike jyvitetään osakkaiden maksettavaksi yleensä asunnon neliömetrien mukaan – eli mitä isompi asunto on, sitä suurempi on hoitovastike.


Mikä on rahoitusvastike?

Rahoitusvastike – toiselta ja viralliselta nimeltään pääomavastike – on vastike, jolla maksetaan taloyhtiölainan korkokulut ja lyhennykset.

Jos maksat asuntokohtaisen lainaosuuden pois, sinun ei tarvitse maksaa rahoitusvastiketta. Ensimmäisen kerran tämä on mahdollista juuri ennen kodin valmistumista. Voit myös myöhemmin lyhentää osuuttasi yhtiölainasta tai maksaa sen kokonaan pois. Tämä on yleensä mahdollista 1–2 kertaa vuodessa lainaehdoista riippuen.

Taloyhtiölainaa voi olla sekä uusissa että vanhoissa taloyhtiöissä. Uusien taloyhtiöiden rakentaminen rahoitetaan pääsääntöisesti aina yhtiölainalla. Vanhemmissa taloyhtiöissä yhtiölainaa otetaan yleensä erilaisiin remontteihin.
Yleensä uusien taloyhtiöiden lainoissa on aluksi lyhennysvapaita vuosia. Tällöin lainasta maksetaan vain korkoja, jolloin rahoitusvastike on pienempi. Lyhennysvapaan päättyessä kuukausittain maksettava rahoitusvastike nousee, kun siihen lisätään myös lainan lyhennykset.

Korkotason muutokset vaikuttavat rahoitusvastikkeen suuruuteen: jos taloyhtiölainan korko nousee, myös rahoitusvastike nousee. Rahoitusvastikkeen suuruudesta päätetään vuosittain yhtiökokouksessa.


Mikä on vuokratonttivastike?

Vuokratonttivastike on asunnon kuukausittainen osuus taloyhtiön tonttivuokrasta, mikäli taloyhtiö on rakennettu valinnaiselle vuokratontille.

Jos maksat taloyhtiölle osuutesi valinnaisesta vuokratontista, sinun ei tarvitse maksaa vuokratonttivastiketta, ja tällöin myös asumiskulusi pienenevät. On hyvä huomata, että kuukausittaisen vuokratonttivastikkeen maksaminen ei pienennä huoneistokohtaista tonttiosuuden lunastushintaa.

Vuokratonttivastike muuttuu tontin vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti. Sopimuksessa on määritelty vuokrankorotusehto, joka voi olla sidottu elinkustannusindeksin tai tiettyyn prosenttiin.

Viimeksi katsomasi

Ota yhteyttä

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.

Lue myös