Asunnon vuokraaminen omalle lapselle

Vuokraa sijoitusasuntosi omalle lapsellesi

Sijoitusasunnon voi hyvin vuokrata omalle lapselle, ja silti asumismenoihin on mahdollista saada asumistukea. Kokosimme yhteen olennaisimmat huomioitavat asiat aiheeseen liittyen.


Sijoitusasunto voi olla asunnonomistajan lapsen tai muun läheisen käytössä. Vanhempien omistamaan asuntoon on mahdollista saada yleistä asumistukea, jonka piirissä ovat esimerkiksi opiskelijat. Jos vuokra on käypää vuokratasoa alempi, se voi vaikuttaa vuokraustoiminnasta saataviin verovähennyksiin.


Asumistuki vanhempien omistamassa asunnossa

Opiskeleva tai muuten yleiseen asumistukeen oikeutettu lapsi voi hakea asumistukea myös vanhempiensa omistamaan asuntoon, kun vanhempien kanssa on tehty vuokrasopimus ja asunto sijaitsee eri kiinteistössä kuin vanhempien asunto. Tuen määrä riippuu tuloista ja asumismenoista.

 

Sijoitusasunnon vuokraaminen markkinavuokraa halvemmalla hinnalla

Huoneistoa voi vuokrata omalle lapselle myös käypää vuokratasoa alempaan hintaan. Tästä ei aiheudu veroseuraamuksia eli sinua ei veroteta saamatta jääneistä vuokratuloista. Pieni vuokra tai vuokran perimättä jättäminen ei myöskään aiheuta lahjaverovelvollisuutta lapselle. Voit halutessasi vuokrata sijoitusasunnon lapselle käypää vuokratasoa alempaan hintaan, mutta tällöin vuokrausta ei katsota tulonhankkimistoiminnaksi, etkä pysty vähentämään asuntoon mahdollisesti kohdistuvan velan korkoja, tai vuokratulon ylittäneitä kustannuksia verotuksessasi.

 

Miten löydän sopivan asunnon?

Tyypillisimmillään lapselle ostetaan asunto yliopisto- tai korkeakoulukaupungista, jonne lapsi muuttaa opiskelujen vuoksi. Koulujen, julkisen liikenteen ja palveluiden läheisyys ovat hyviä kriteerejä asunnolle. Kannattaa myös huomioida arvon säilyminen ja mahdollisuus hyödyntää asuntoa tulevaisuudessakin sijoituskäytössä, vaikka oma lapsi ei enää asuntoa tarvitsikaan. Siksi valinnassa esimerkiksi hinta, neliömäärä ja pohjaratkaisu ovat tärkeitä seikkoja. Monesti sijoitusasuntoa ostavat harkitsevat yhtiölainan hyödyntämistä, joten tähänkin asiaan kannattaa perehtyä.

Olemme koonneet sinulle hyviä vinkkejä uudisasunnon ostamiseen liittyen. Esimerkiksi verotukseen, rahoitukseen ja kodin valintaan kannattaa perehtyä hyvin. Voit löytää sopivan asunnon muuttovalmiiden tai pian valmistuvien asuntojen valikoimasta. Ja mikäli asunnon ostaminen siintää kauempana tulevaisuudessa, kannattaa vilkaista valikoimaa myös myöhemmin valmistumista ja ennakkomarkkinoinnissa olevista asunnoista.

Vinkkejä asunnon ostamiseen


Lähde: kela.fi, vero.fi

 

Selaa sopivia asuntoja

Kokosimme esimerkkejä nuorelle sopivista asunnoista kasvukeskuksissa.

Pääkaupunkiseutu

Turku

Oulu

Jyväskylä

Tampere ja Lappeenranta

Kuopio

Joensuu

Vaasa, Seinäjoki ja Rovaniemi

Ota yhteyttä

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.

Olen kiinnostunut sijoitusasunnoista