Asunnon vuokraaminen omalle lapselle

Vuokraa sijoitusasunto omalle lapsellesi

Voit vuokrata sijoitusasunnon omalle lapselle, ja hänen on silti mahdollista saada asumistukea. Tiivistimme tärkeimmät asiat asunnon vuokraamisesta läheiselle.


Asumistuki vanhempien omistamassa asunnossa

Opiskeleva tai muuten yleiseen asumistukeen oikeutettu lapsi voi hakea asumistukea myös vanhempiensa omistamaan asuntoon, kun vanhempien kanssa on tehty vuokrasopimus ja asunto sijaitsee eri kiinteistössä kuin vanhempien asunto. Tuen määrä riippuu tuloista ja asumismenoista. Lisätietoa: kela.fi
 

Sijoitusasunnon vuokraaminen markkinavuokraa edullisemmalla hinnalla

Huoneistoa voi vuokrata omalle lapselle myös käypää vuokratasoa alempaan hintaan. Tästä ei aiheudu veroseuraamuksia eli sinua ei veroteta saamatta jääneistä vuokratuloista. Pieni vuokra tai vuokran perimättä jättäminen ei myöskään aiheuta lahjaverovelvollisuutta lapselle. 

Käypää vuokratasoa alempi vuokra vaikuttaa kuitenkin verovähennyksiin. Kun vuokrausta ei katsota tulonhankkimistoiminnaksi, et voi vähentää asuntoon mahdollisesti kohdistuvia velan korkoja tai vuokratulon ylittäneitä kustannuksia verotuksessasi. Lisätietoa: vero.fi

Lapselle kodin tarjoaminen on hyvä syy aloittaa asuntosijoittaminen

Uuden sijoitusasunnon hankkiminen ja vuokraaminen omalle lapselle on oivallinen tapa harjoitella asuntosijoittamista. Taloudellisten etujen lisäksi oma lapsesi saa turvallisen vuokranantajan ja mieleisensä kodin ja sinä vuokralaisen, jonka varmasti tunnet.  

Jos lapsesi ei muuta asuntoon heti tai kun hän ei enää asuntoa tarvitse, saat luultavasti vuokrattua asunnon vaivattomasti jollekin toiselle – vuokralaiset arvostavat uusia asuntoja.


Sijoitusasunto suojaa oman pääoman inflaatiolta

Hintojen nousu eli inflaatio syö pankkitalletusten arvoa. Sijoitusasunnon ostaminen on erinomainen keino suojata oma pääoma inflaatiolta – asunnon hinta nousee inflaation mukana. Kun vielä luotettava vuokralainenkin löytyy omasta takaa, ei riskiä edes tyhjistä kuukausista synny ja vuokratuottoa kertyy tasaisesti.  
 
Kiihtyvän inflaation aikana on kuitenkin syytä varautua korkojen nousuun ja sijoitusasuntoa varten otettava velan määrä kannattaa laskea huolellisesti.  

Miten löydän sopivan asunnon?

Tyypillisimmillään lapselle ostetaan asunto yliopisto- tai korkeakoulukaupungista, jonne lapsi muuttaa opiskelujen vuoksi. Koulujen, julkisen liikenteen ja palveluiden läheisyys ovat hyviä kriteerejä asunnolle.

Asuntoa valitessa kannattaa myös huomioida arvon säilyminen ja mahdollisuus hyödyntää asuntoa tulevaisuudessakin sijoituskäytössä, vaikka oma lapsi ei enää asuntoa tarvitsisikaan. Siksi valinnassa esimerkiksi hinta, koko ja pohjaratkaisu ovat tärkeitä seikkoja. Monesti sijoitusasuntoa ostavat harkitsevat yhtiölainan hyödyntämistä, joten tähänkin asiaan kannattaa perehtyä.

Olemme koonneet sinulle hyviä vinkkejä uudisasunnon ostamiseen. Esimerkiksi verotukseen, rahoitukseen ja kodin valintaan on tärkeää tutustua huolellisesti. Voit löytää sopivan asunnon muuttovalmiiden tai pian valmistuvien asuntojen valikoimasta. Jos asunnon ostaminen siintää kauempana tulevaisuudessa, kannattaa vilkaista myös myöhemmin valmistuvia ja ennakkomarkkinoinnissa olevia asuntojamme.

Vinkkejä asunnon ostamiseen

 

Selaa sopivia asuntoja

Kokosimme esimerkkejä nuorelle sopivista asunnoista opiskelupaikkakunnilta ja kasvukeskuksista.

Pääkaupunkiseutu

Tampere ja Turku

Itä-Suomi

Pohjois-Suomi

Lahti

Etkö löytänyt sopivaa asuntoa?

Ota yhteyttä

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.

Olen kiinnostunut sijoitusasunnoista