Kodissa tärkeintä

Mikä kodissa on tärkeintä?

Kotini on linnani. Oma koti kullan kallis. Koti on siellä, missä sydän on… Kysyimme Habitare-messuilla kävijöiltä, mikä tekee omasta kodista tärkeän.


Kotia ja sen merkitystä on kuvailtu aikojen saatossa useilla tavoilla, ja se mielletään pakopaikaksi kylmältä maailmalta. Koti on meille usein se rakkain paikka, jossa on helppo olla. 

Siinä näkyy minä

Jenni Pekkosen ei tarvitse pitkään miettiä, kun häneltä kysytään kodin tärkeintä asiaa.
– Se, että siinä näkyy minä ja siellä ovat minulle tärkeät asiat. Se on mun koti, vaikka olen vuokralla siinä. Muutin vajaa vuosi sitten hieman pakkotilanteessa, ja tästä tuli minun kotini. 

Miten se ”minuus” sitten näkyy kodissa? Jennille se on muun muassa sitä, että hän sisustaa uutta ja vanhaa yhdistäen. Esteettiset asiat ovat hänelle tärkeitä ja kaikki tuikut kaivetaan esiin nyt, kun syksy nostaa päätään.

– Minulla on kodissani uusia tavaroita ja sitten niitä vanhoja, tärkeiksi tulleita. On Saimi-tädin vanha senkki ja Topi-sedän tekemä unikkopöytä.

Ihan kaikista tärkeimmäksi Jennillä nousee kuitenkin kotona eräs, jota ei voi unohtaa:
– Alli, mun koira, se on kyllä pakko lisätä kaikista tärkeimmäksi.

Mira Taipalus nostaa ykkösasiaksi kodin sijainnin ja koko naapuruston. Se muodostaa hänelle kodin tärkeimmän asian.

habitare_kuva1.jpg

Sykähdyttävää pitää olla

– Meidän asunto on aika iso, ja olemme sitä remontoineet paljon, joten sekin viehättää. Mutta silti tärkeintä on yhteisöllinen taloyhtiö. Lapsilla on kavereita ja pidetään huolta toisistamme. Kun grillataan perheen kanssa, niin samalla ruokitaan myös kaverinkin lapsi.

Myös luonnonläheisyys nousee Miran kriteereissä korkealle ja se on vaikuttanut perheen pienimpiinkin.

– Lapsi sai jopa asuinalueella jaettavan stipendin, koska hän tutkii niin mielellään alueen luontoa. Joka päivä kuulemme raporttia siitä, missä pupu on ollut ja mitä on näkynyt ojan pientareella.

Myös Mira hakee hyvää tunnelmaa sisustamisessa.
– Sykähdyttävää pitää olla, kun katselee ympärilleen kodissa.

habitare_mona.jpg

Keittiön kaapit uusiksi kolmeen otteeseen

Mona Wendelin hakee inspiraatiota kotinsa sisustamiseen Pinterestistä. Hän on suunnitellut itse kotinsa ja arvostaa sitä, että vuosien vuokralla asumisen jälkeen hänellä on nyt omistusasunto.

– Minulle on tärkeää saada vaikuttaa kodin ratkaisuihin ja tehdä siitä juuri omannäköinen ja tämän vuoksi on tärkeää, että se on minun oma. Olen esimerkiksi vaihtanut jo keittiön kaapit ja hyllyt kolme kertaa. Nyt alan olla keittiöön tyytyväinen, Mona kertoo. Sisustaminen kiinnostaa ja oma sisustusmaku on vaihtunutkin ajan mittaan.

– Aiemmin tykkäsin enemmän romanttisesta tyylistä. Nyt minua miellyttävät 50-luvun tyyli ja pelkistetty sisustaminen. Verhottomuus toimii niissä tiloissa, joissa se on mahdollista. Ja vaatehuone toimii myös! Onpas ällöttävän käytännöllistä, Mona toteaa nauraen.

Tutustu kodin järjestelyyn Ilana Aallon avustuksella ja hyödynnä vinkit oman kodin sisustamisessa.
Uusi koti mielessä? YIT Kodeista löytyy sopivia koteja kaikkiin elämäntilanteisiin. Tutustu asuntoihimme »

Lue myös