Lähiluonto lisää hyvinvointia

Anna vehreyden tehdä hyvää

Kestävässä kaupunkisuunnittelussa luontopaikat ovat helposti saavutettavissa. Tutustu lähiluontokohteisiin, jotka sijaitsevat uusien YIT Kotien naapurissa eri puolilla Suomea!


Miksi lähiluonto on tärkeä?

Luonnossa liikkuminen lisää kokonaisvaltaisesti hyvää oloa ja vähentää tutkitusti stressiä. Kun viheralueet sijaitsevat lähellä kotia, niistä on helppo nauttia usein. Siksi lähiluonto on hyvinvointimme kannalta kaikkein tärkein osa luontoa.  

Kestävässä kaupunkisuunnittelussa luontopaikat ovat helposti saavutettavissa

Luonto kutsuu rauhoittumaan tai seikkailuun – ihan lähelle kotia

Tutkimusten* mukaan suomalaiset haluavat asua mahdollisimman lähellä luontoa ja arvostavat etenkin luonnontilaisen metsän tai metsäisen puistoalueen läheisyyttä. Ollakseen lähellä luontoa, ei tarvitse olla kaukana urbaanista ympäristöstä. Kaupunkiasujaa lähellä olevan luonnon monimuotoisuus saattaa jopa yllättää. 
*Kuluttaja korona-aikana ja sen jälkeen -kyselytutkimus, jonka teettivät VTT, Suomen Tekstiili & Muoti ja YIT (2022). 

Lähiluonto kutsuu rauhoittumaan tai seikkailuun

Jyväskylän Kangas rajautuu laajaan puistoalueeseen, jonka läpi mutkittelee Tourujoki. Jokirannan luonnonsuojelualueella kulkee myös vaikuttava luontopolku. Mikkelin Graaninrannan edestä avautuu Saimaan järviluonto koko komeudessaan. Helsingin Arabianrannasta pääsee pitkospuita pitkin Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueelle, joka on lintubongareiden paratiisi. Espoon Marinrannassa merestä voi nauttia rantaraitilla liikkuen tai lähtemällä vesille kotisatamasta.Viisi tapaa virkistyä lähiluonnossa

 • Avaa aistit tarkkailemalla metsän elämää
  Avaa aistit tarkkailemalla metsän elämää

  Metsässä liikkuminen kohentaa mielialaa ja auttaa jopa toipumaan nopeammin sairauksista. Keskity tarkkailemaan ympäröivää luontoa. Kuuntele laulurastaan jutustelua kuusen oksalla. Hengitä happirikasta ilmaa. Katso, kuinka puuhakkaasti muurahaiset rakentavat yhdessä kekoaan. Kaikki on tässä juuri nyt.

  Kuva on Vantaan Ylästöstä läheltä uusien pientalokotien aluetta, joka sijaitsee Haltialan ja Vantaanjoen upeiden ulkoilualueiden naapurissa.

 • Lenkkeile ja leiki puistossa
  Lenkkeile ja leiki puistossa

  Vanhat puut ja suuret nurmikentät tarjoavat erinomaisen ympäristön monenlaiseen happihyppelyyn. Nauti vihreydestä hiekkatietä kävellen tai hölkäten. Heittele nurmikolla frisbeetä ystävän kanssa. Anna koiran nuuskia runsasta viestimaailmaa. Tutki lasten kanssa leppäkerttua, joka on laskeutunut penkille. 
   
  Kuva Verkatehtaanpuistosta läheltä Arabianrannan Arte-korttelia.

 • Ota etäisyyttä arkeen veden äärellä
  Ota etäisyyttä arkeen veden äärellä

  Useimmat suomalaiset asuvat lähellä järveä, merta tai jokea. Vesiluonto on lähiluontoa parhaimmillaan. Kävele rannalla ja anna avaran maiseman rauhoittaa. Retkeile aaltojen sylissä sup-lautaillen, meloen tai veneillen. Upota paljaat varpaat rantahiekkaan ja pulahda välillä uimaan.   
  Kuva Näsijärveltä Tampereen Ranta-Tampellan asuinalueen edestä.

 • Patikoi kansallispuistossa
  Patikoi kansallispuistossa

  Luonnonystävä voi valita asuinpaikkansa kansallispuiston läheltä. Patikoi ympäri vuoden ja nauti nokipannukahvit nuotiolla. Kävele kotiin nukkumaan tai jää laavulle yöksi. Nauti syksyllä metsästä marjoja poimien tai sienestäen. Hiljaa kulkiessa voit nähdä kauriin, kaakkurin tai liito-oravan.  
  Kuva on Nuuksion kansallispuistosta, jonka viereen rakennetaan Espoon Nupurilan pientaloalue.

 • Kalasta kaupungin keskustassa
  Kalasta kaupungin keskustassa

  Kaupunkikalastus on luonnonläheinen harrastus, joka sopii myös veneettömälle ja autottomalle ihmiselle. Moniin lähikalastuskohteisiin pääsee julkisilla liikennevälineillä ja kalastamaan ehtii kiireisenkin arjen keskellä. Monet kaupungit ovat rakentaneet kalastukseen sopivia laitureita rannoille ja tehneet lähikalastuspaikoista oppaita. 

  Kuvassa on Helsingin Vanhankaupunginkoski, jonka suvanto on suosittu esteetön kalastuspaikka. Arabianrannan Arte sijaitsee Vanhankaupunginkosken vieressä.  

 

Löydä sinulle sopiva koti

Etsitkö uutta omaa kotia? YIT:n taidolla rakennetut asunnot ovat ihastuttaneet lukemattomia kodinostajia yli sadan vuoden ajan.

Kattavasta myytävien asuntojen ja uudiskohteiden valikoimasta voit hakea asuntoja juuri sinulle mieleiseltä alueelta.

Liity Kotipiiriin

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.