Lähiluonto lisää hyvinvointia

Anna vehreyden tehdä hyvää

Kestävässä kaupunkisuunnittelussa luontopaikat ovat helposti saavutettavissa. Uusien YIT Kotien pihat suunnitellaan asukkaiden lähimmiksi viherkeitaiksi. 


Miksi lähiluonto on tärkeä?

Luonnossa liikkuminen lisää kokonaisvaltaisesti hyvää oloa ja vähentää tutkitusti stressiä. Kun viheralueet sijaitsevat lähellä kotia, niistä on helppo nauttia usein. Siksi lähiluonto on hyvinvointimme kannalta kaikkein tärkein osa luontoa.  

Kestävässä kaupunkisuunnittelussa luontopaikat ovat helposti saavutettavissa

Lähiluonto kutsuu rauhoittumaan – tai seikkailuun

Tutkimusten* mukaan suomalaiset haluavat asua mahdollisimman lähellä luontoa ja arvostavat etenkin luonnontilaisen metsän tai metsäisen puistoalueen läheisyyttä. Ollakseen lähellä luontoa, ei tarvitse olla kaukana urbaanista ympäristöstä. Kaupunkiasujaa lähellä olevan luonnon monimuotoisuus saattaa jopa yllättää. 
*Kuluttaja korona-aikana ja sen jälkeen -kyselytutkimus, jonka teettivät VTT, Suomen Tekstiili & Muoti ja YIT (2022). 

Lähiluonto kutsuu rauhoittumaan tai seikkailuun

Jyväskylän Kangas rajautuu laajaan puistoalueeseen, jonka läpi mutkittelee Tourujoki. Jokirannan luonnonsuojelualueella kulkee myös vaikuttava luontopolku. Mikkelin Graaninrannan edestä avautuu Saimaan järviluonto koko komeudessaan. Helsingin Arabianrannasta pääsee pitkospuita pitkin Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueelle, joka on lintubongareiden paratiisi. Espoon Marinrannassa merestä voi nauttia rantaraitilla liikkuen tai lähtemällä vesille kotisatamasta.Viisi tapaa virkistyä lähiluonnossa

 • Avaa aistit tarkkailemalla metsän elämää
  Avaa aistit tarkkailemalla metsän elämää

  Metsässä liikkuminen kohentaa mielialaa ja auttaa jopa toipumaan nopeammin sairauksista. Keskity tarkkailemaan ympäröivää luontoa. Kuuntele laulurastaan jutustelua kuusen oksalla. Hengitä happirikasta ilmaa. Katso, kuinka puuhakkaasti muurahaiset rakentavat yhdessä kekoaan. Kaikki on tässä juuri nyt.

  Kuva on Vantaan Ylästöstä läheltä uusien pientalokotien aluetta, joka sijaitsee Haltialan ja Vantaanjoen upeiden ulkoilualueiden naapurissa.

 • Lenkkeile ja leiki puistossa
  Lenkkeile ja leiki puistossa

  Vanhat puut ja suuret nurmikentät tarjoavat erinomaisen ympäristön monenlaiseen happihyppelyyn. Nauti vihreydestä hiekkatietä kävellen tai hölkäten. Heittele nurmikolla frisbeetä ystävän kanssa. Anna koiran nuuskia runsasta viestimaailmaa. Tutki lasten kanssa leppäkerttua, joka on laskeutunut penkille. 
   
  Kuva Verkatehtaanpuistosta läheltä Arabianrannan Arte-korttelia.

 • Ota etäisyyttä arkeen veden äärellä
  Ota etäisyyttä arkeen veden äärellä

  Useimmat suomalaiset asuvat lähellä järveä, merta tai jokea. Vesiluonto on lähiluontoa parhaimmillaan. Kävele rannalla ja anna avaran maiseman rauhoittaa. Retkeile aaltojen sylissä sup-lautaillen, meloen tai veneillen. Upota paljaat varpaat rantahiekkaan ja pulahda välillä uimaan.   
  Kuva Näsijärveltä Tampereen Ranta-Tampellan asuinalueen edestä.

 • Patikoi kansallispuistossa
  Patikoi kansallispuistossa

  Luonnonystävä voi valita asuinpaikkansa kansallispuiston läheltä. Patikoi ympäri vuoden ja nauti nokipannukahvit nuotiolla. Kävele kotiin nukkumaan tai jää laavulle yöksi. Nauti syksyllä metsästä marjoja poimien tai sienestäen. Hiljaa kulkiessa voit nähdä kauriin, kaakkurin tai liito-oravan.  
  Kuva on Nuuksion kansallispuistosta, jonka viereen rakennetaan Espoon Nupurilan pientaloalue.

 • Kalasta kaupungin keskustassa
  Kalasta kaupungin keskustassa

  Kaupunkikalastus on luonnonläheinen harrastus, joka sopii myös veneettömälle ja autottomalle ihmiselle. Moniin lähikalastuskohteisiin pääsee julkisilla liikennevälineillä ja kalastamaan ehtii kiireisenkin arjen keskellä. Monet kaupungit ovat rakentaneet kalastukseen sopivia laitureita rannoille ja tehneet lähikalastuspaikoista oppaita. 

  Kuvassa on Helsingin Vanhankaupunginkoski, jonka suvanto on suosittu esteetön kalastuspaikka. Arabianrannan Arte sijaitsee Vanhankaupunginkosken vieressä.  


Kerrostalon piha palvelee kaikkia asukkaita

Kotipihat ovat asukkaiden lähimpiä viheralueita. Siksi on tärkeää, että jokainen asukas voi nauttia pihasta. Kehitimme pihakonseptin, joka auttaa suunnittelijoita huomioimaan erilaisten ihmisten tarpeet. Kun piha jaetaan hiljaiseen, sosiaaliseen ja aktiiviseen alueeseen, on samalla pihalla mahdollista vaikkapa rauhoittua yksin joogaharjoitukseen, hoitaa porukalla viljelylaatikoita tai pelata lasten kanssa polttopalloa. 

Kotipihat ovat asukkaiden lähimpiä viheralueita - Jyväskylän Kangas

Pihakonseptiamme on hyödynnetty esimerkiksi Kuopion Mölymäen ja Vantaan Aviapoliksen monipuolisten piha-alueiden suunnittelussa. Usein pihoilla on myös ainutlaatuisia vetovoimatekijöitä. Esteetön ja vehreä korttelipiha ihastuttaa asukkaita Rovanimen Kielassa. Valaistu kattopuutarha kutsuu ihailemaan hulppeaa merimaisemaa Helsingin Nihdin PortissaVantaan Aventuriinin puistomaisella yhteispihalla voi vaikkapa hyppiä trampoliinilla ja pysäköintihallin katolla kukoistaa kaupunkiviljely! 

Lue lisää pihakonseptistamme

 

Vinkkejä viihtymiseen omalla pihalla

 • Syö yhdessä naapurien kanssa
  Syö yhdessä naapurien kanssa

  Pihalla spontaanisti syöminen on hauskaa ja rentoa. Kun jokainen tuo jotain yhteiseen pöytään, syntyy kesäinen ateria vaivattomasti ilman isoa järjestämistä. Ja kotoa voi kipaista hakemassa helposti yhden lautasen lisää tai vaikkapa jäätelöä jälkiruuaksi. Yhdessä syöminen on nautinto!      
   
  Tutustu YIT Koteihin, joiden piha kutsuu yhteiseen tekemiseen.

 • Pidä karvakuonollesi koirakoulua
  Pidä karvakuonollesi koirakoulua

  Lenkin jälkeen on hyvä hetki purkaa koiran viimeiset energiat pitämällä lyhyt koirakoulu. Etenkin nuoren koiran kanssa on syytä kerrata päivittäin tärkeitä perusasioita kuten luokse tuloa. Mahdolliset tutut ohikulkijat tuovat sopivaa vaikeuskerrointa harjoitteluun.
   
  Tutustu YIT Koteihin, joiden piha kutsuu yhteiseen tekemiseen.

  Kuva: Jyväskylän Kangas

 • Ota kovat vauhdit keinussa
  Ota kovat vauhdit keinussa

  Kotipihan leikkipaikka tarjoaa pikkuihmiselle yllättävän isoja elämyksiä. Ensimmäinen kerta suuressa keinussa on melkein liian jännittävää. Uusi kokemus on turvallisinta ottaa vastaan omien vanhempien kanssa. Huomenna pikkukeinuja uskaltaa hakea jo naapurin kavereita itselleen keinuseuraksi.      
   
  Tutustu YIT Koteihin, joiden piha kutsuu yhteiseen tekemiseen.

  Kuva: Jyväskylän Kangas

 • Virittäydy päivään linnunlaulun säestyksellä
  Virittäydy päivään linnunlaulun säestyksellä

  Aamuvenyttely ulkona antaa päivälle tasapainottavan alun. Ilma on raikas yön jälkeen. Kesän vehreys ympärillä, lintujen laulu ihan lähellä. Suuren puun alla on lempeää herätellä itsensä uuteen päivään. Näin alkaa hyvä päivä.    
   
  Tutustu YIT Koteihin, joiden piha kutsuu rentoutumaan.

  Kuva: Jyväskylän Kangas

 • Rentoudu ulkona lukien
  Rentoudu ulkona lukien

  Kirjan lukeminen pihalla tuntuu ihan erilaiselta kuin sisällä. Keskity tarinan vietäväksi ja tuijottele välillä puiden lehvästöjä, joiden välistä kesätaivas pilkottaa. Lisää rentoutta jättämällä puhelin kotiin ja kadota aika. Kukaan ei tarvitse sinua juuri nyt.    
   
  Tutustu YIT Koteihin, joiden piha kutsuu viihtymään.

 • Tutki pihaa lähietäisyydeltä
  Tutki pihaa lähietäisyydeltä

  Aina ei tarvitse lähteä kotipihaa kauemmas haltioituakseen luonnosta. Tutun kukan tai puun lehti voi olla pieni ihme, kun sitä tutkii tarpeeksi läheltä. Kukka osaa avautua pienestä nupusta värikkääksi perhostenhoukuttelijaksi. Puut tietävät, milloin kasvattaa lehdet talven jälkeen.   
   
  Tutustu YIT Koteihin, joiden piha kutsuu pieniin tutkimusretkiin.

  Kuva: Jyväskylän Kangas

 • Siirrä salitreeni pihalle
  Siirrä salitreeni pihalle

  Sopivalla säällä oman talon pihaa voi käyttää kuntosalina. Korvaa kehonpainolla rauta ja hyödynnä esimerkiksi leikkikenttää tai puita luovasti liikkeiden apuna. Kevyt tuulenvire ja ulkoilma antavat treenille erilaisen lisämausteen.    
   
  Tutustu YIT Koteihin, joiden piha kutsuu liikkumaan.

  Kuva: Jyväskylän Kangas

 • Pelaa korttia uuden naapurin kanssa
  Pelaa korttia uuden naapurin kanssa

  Kotipihalla puuhailu ja pelaaminen on mainio tapa tutustua saman talon muihin asukkaisiin. Uusikin naapuri tulee tutuksi vaikkapa ristiseiskan pelaamisen lomassa jutellen. Naapureihin tutustuminen on nopein tapa lisätä kaikkien asumismukavuutta.    
   
  Tutustu YIT Koteihin, joiden piha kutsuu yhteiseen tekemiseen.

  Kuva: Jyväskylän Kangas

Löydä sinulle sopiva koti

Etsitkö uutta omaa kotia? YIT:n taidolla rakennetut asunnot ovat ihastuttaneet lukemattomia kodinostajia yli sadan vuoden ajan.

Kattavasta myytävien asuntojen ja uudiskohteiden valikoimasta voit hakea asuntoja juuri sinulle mieleiseltä alueelta.

Liity Kotipiiriin

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.