Uuden asunnon varainsiirtovero

Asuntokauppa ja varainsiirtovero

Varainsiirtovero koskee sekä uuden että vanhan asunnon kauppoja. Tältä sivulta löydät tarvittavat linkit verottajan lomakkeisiin. Saat lisätietoja myös YIT Asuntomyynnistä.


Varainsiirtovero

Asunnon velattomasta hinnasta maksetaan 2 % varainsiirtovero. Velattomaan hintaan lasketaan yhteen myyntihinta ja asunnon yhtiölainaosuus. Myös autopaikasta maksetaan 2 % varainsiirtovero.

Mikäli taloyhtiö on rakennettu valinnaiselle vuokratontille ja päätät lunastaa tonttiosuuden, on kauppahinnasta maksettava varainsiirtoveroa 4 %, koska ostamisen kohteena on maa-alue. Lue lisää varainsiirtoverosta. 

Jos olet 18–39-vuotias ensiasunnon ostaja, sinun on mahdollista saada vapautus varainsiirtoveron suorittamisesta käyttäessäsi asuntoa omana vakituisena asuntonasi. Sinun tulee kuitenkin tehdä ilmoitus varainsiirtoverosta. Lue lisää ensiasunnon ostamisesta


Veron maksaminen ja ilmoituksen antaminen

Varainsiirtovero on suoritettava ja varainsiirtoveroilmoitus annettava kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Omistusoikeus YIT Kotiin siirtyy muuttopäivänä, kun koko kauppahinta on maksettu. Varainsiirtovero maksetaan OmaVero-verkkopalvelussa tai verkkopankissa. Maksuvelvollinen on ostaja. Tutustu verottajan ohjeisiin. 

Viimeksi katsomasi

Ota yhteyttä

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.

Lue myös