Vinkkejä asumisen hiilijalanjäljen pienentämiseen

Asunnon valinta ja hyvät tavat leikkaavat päästöjä

Asumisesta syntyy noin viidesosa suomalaisen hiilijalanjäljestä. Voit vähentää asumisen päästöjäsi merkittävästi omilla päätöksilläsi – järkevillä elintavoilla ja kodin valinnalla.


Valinnoillasi on suuri vaikutus hiilijalanjälkeesi

Jokaisen suomalaisen hiilijalanjäljestä suurimman osan aiheuttavat liikkuminen (37 %), ruoka (23 %), tavarat ja palvelut (21 %) sekä asuminen (18 %)*. Liikkumisen ja ruon osuus henkilökohtaisesta hiilijalanjäljestä on kasvanut huomattavasti. Asumisen päästöt ovat pienentyneet viidessä vuodessa kolmasosasta viidesosaan etenkin energiatehokkuuden lisääntymisen sekä uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotetun sähkön ja lämmityksen yleistymisen myötä – ja tulevaisuuden uudet asunnot ovat entistäkin vähäpäästöisempiä.  

Suomalaisen päästöt* 

suomalaisen-paastot.jpg

* Tekstin ja kuvion luvut on pyöristetty. Näet tarkat prosentit lähteenä käytetystä Sitran artikkelista "Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki" (päivitetty 2023).


Tehokkain tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä, on tehdä ympäristöystävällisiä valintoja isoimpiin päästönaiheuttajiin liittyvissä asioissa. Siksi ei ole samantekevää, miten esimerkiksi siirryt paikasta toiseen ja mitä syöt tai millä perusteella valitset kotisi. Muista myös, että säästämällä ympäristöä säästät yleensä myös rahaa. 

 

Muistilista ilmastoystävällisen asunnon valintaan

Kiinnitä erityisesti huomiota asuntoa valitessasi talon lämmitysmuotoon ja energialuokkaan, koska niitä et voi itse muuttaa, ja vaikutus asumisen hiilijalanjälkeesi on suuri. Uuden kodin etuna on energiatehokkuus, jolloin lämmittämiseen tarvitaan vain vähän energiaa ja talo kuluttaa vähän sähköä. YIT Kodissa on myös lukuisia muita ominaisuuksia, jotka pienentävät hiilijalanjälkeä ja mahdollistavat ympäristöystävällisen elämäntyylin vähällä vaivalla.

Muista kotia valitessasi nämä asiat:

 • Tarkista asunnon energialuokka ja valitse mahdollisimman vähän energiaa kuluttava koti. Energiatodistus on oiva apuväline.  
 • Kiinnitä huomioita etenkin talon lämmitysratkaisuun. Maalämpö on paras vaihtoehto. 
 • Selvitä, onko asunnossa huoneistokohtainen vesimittari. Oman vedenkulutuksen seuraaminen on tehokkain työkalu pienentää vedenkulutusta ja vesilaskua. 
 • Kysy kodinkoneiden energiankulutustiedot sekä vesikalusteiden vedenkulutus.  
 • Katso, miten jätteiden lajittelu on suunniteltu asunnossa ja järjestetty taloyhtiössä. 
 • Tutki kävely- ja pyörätieverkostot sekä julkiset liikenneyhteydet. Pääsetkö liikkumaan kätevästi töihin ja palveluiden luo ilman omaa autoa? 
    

Löydä kestävämpi koti

 


Pienennä asumisen hiilijalanjälkeäsi tapamuutoksilla 

Päivittäiset tapasi vaikuttavat merkittävästi asumisen päästöihisi. Lämmityksen jälkeen asumisen päästöjä eniten aiheuttavat lämpimän veden ja sähkön kulutus, joihin voit vaikuttaa omilla kulutustavoillasi. Arkitottumuksia muuttamalla ja pienellä vaivannäöllä säästät asumisen hiilijalanjälkeäsi huomattavasti. Yksi helpoimpia tekoja ympäristön hyväksi on viherryttää kotitalouden sähkösopimus. Laskennallisesti vihreän sähkön päästöt ovat nolla.

  
Vinkkejä sähkön ja lämpimän veden kulutuksen vähentämiseen: 

 • Pidä sähkösaunaa päällä vain saunomisaikana ja vältä ylilämmittämistä. Sauna on kodin pahin sähkösyöppö. 
 • Valitse vähän sähköä kuluttavat valaisimet ja vältä turhaa valojen päällä pitämistä.  
 • Suosi energiatehokasta kodin elektroniikkaa ja sulje laitteet käytön jälkeen, koska valmiustilakin kuluttaa sähköä. Esimerkiksi induktioliesi käyttää sähköä vähemmän kuin muut liedet.
 • Huolehdi, että jääkaapin ja pakastimen ilmakierrolle on riittävästi ilmatilaa ja sulata pakastin säännöllisesti.  
 • Lyhennä suihkuaikaasi, sillä suihku kuluttaa kodissa eniten lämmintä vettä. 
 • Pese vain täysiä koneellisia astioita ja pyykkiä sekä käytä mahdollisimman alhaista lämpötilaa. 
 • Laske asunnon lämpötilaa. Jo yhden asteen lasku vähentää lämmityskustannuksia noin 5 %. 
 • Tuuleta tehokkaasti ja lyhyesti: talvella ei kannata päästää lämpöä ulos, eikä kesällä kuumuutta sisään. Tuuleta kesällä auringon laskettua.
 • Käytä sälekaihtimia pitääksesi sisälämpötila kurissa etenkin kesäisin aurinkoisella säällä ja silloin, kun et ole itse kotona.

 • Seuraa sähkön- ja vedenkulutustasi, sillä mittaaminen konkretisoi, mitkä tavat aiheuttavat kulutuspiikkejä ja motivoi uusien tottumusten omaksumiseen. Pörssisähkön käyttäminen auttaa tiedostamaan omaa kulutusta ja ohjaa ajoittamaan sähkön käyttöä silloin, kun sitä on eniten saatavilla – se säästää rahan lisäksi usein myös luontoa.  

YIT Kodin vakiovarusteisiin kuuluvat esimerkiksi energiatehokkaat kodinkoneet, vettä säästävät hanat ja sälekaihtimet. Uusi koti mahdollistaa sähkön ja lämpimän veden kulutuksen vähentämisen ilman lisävaivaa.

Löydä kestävämpi koti

Löydä sinulle sopiva koti

Etsitkö uutta omaa kotia? YIT:n taidolla rakennetut asunnot ovat ihastuttaneet lukemattomia kodinostajia yli sadan vuoden ajan.

Kattavasta myytävien asuntojen ja uudiskohteiden valikoimasta voit hakea asuntoa juuri sinulle mieleiseltä alueelta.