Vuokra- vai omistusasunto?

Kannattaako ostaa asunto?

Asunnon ostaminen ei välttämättä tule kalliimmaksi kuin vuokraaminen, ja omasta saat tehdä vapaasti itsesi näköisen. Mutta kumpi kannattaa valita: vuokra-asunto vai omistusasunto?


Järkevä omistusasunto vai vuokra-asunto ilman stressiä?

Ensiasunnon ostajalla on yleensä edessään elämänsä suurin kauppa. Ei ihme, että se herättää paljon tunteita ja kysymyksiä. Kumpi olisi parempi vaihtoehto, vuokra- vai omistusasunto? Kannattaako asunnon osto? Olisiko stressittömämpää asua vuokralla? Uskaltaako omaan asuntoon ja pankkilainaan sitoutua? 

Monta syytä ostaa oma koti ensiasunnoksi:

Lainan lyhentäminen omasta asunnosta saattaa tulla jopa edullisemmaksi kuin vuokralla asuminen.

Asunto on aina myös sijoitus: omassa asunnossa kartutat omaa varallisuuttasi, vuokralla jonkun toisen. Usein omistusasuminen on taloudellisesti järkevämpi vaihtoehto.

Oma on oma – et tarvitse lupaa esimerkiksi seinän maalaamiseen tai lemmikin ottamiseen.

 

Vuokra- vai omistusasunto? Vertailussa hyvät ja huonot puolet 

Perinteisesti suomalaiset ovat halunneet asua omistusasunnossa, mutta vuokra-asuminen on viime vuosina lisännyt suosiotaan. Mistä tietää, kumpi on parempi vaihtoehto: omistusasunto vai vuokra-asunto? Ainakin asumismuotojen hyviin ja huonoihin puoliin kannattaa tutustua.   

Vuokra-asunto vapauttaa nopeisiin lähtöihin

Vuokra-asunnosta on helppo muuttaa työn ja opiskelun perässä, eikä taloyhtiön remonteista tarvitse välittää – kotia voi vaihtaa nopeasti vaikkapa ennen julkisivuremontin alkua. Jos omistat asunnon itse, taloyhtiön iso remontti nostaa asumiskustannuksia, eikä remontin keskellä asumista voi välttää. Toisaalta taas uudessa omistusasunnossa ei ole remonttihuolia.     
 
Lue lisää, mitä etuja saat, kun ostat ensiasunnoksi uuden asunnon 

Omistusasunto on sijoitus

Omistusasuminen on usein taloudellisesti järkevä valinta, koska se kerryttää omaa varallisuuttasi. Vuokra-asumisessa rahasi menevät jollekin toiselle. 
 
Toisaalta, jos onnistut löytämään edullisen vuokra-asunnon, voit sijoittaa kuukausittain rahaa johonkin muuhun sijoituskohteeseen kuin asuntoon. Tai voit ostaa sijoitusasunnon vaikkapa edullisemmalta paikkakunnalta ja toimia vuokranantajana samaan aikaan, kun asut itse vuokralla.

Lue lisää ensiasunnon ostajan eduista 


Voiko vuokrasta neuvotella – lainasta voi 

Epäilyttääkö sinua sitoutuminen suureen asuntolainaan jopa kymmeniksi vuosiksi? Laske, kuinka paljon vuokraa maksaisit samassa ajassa jollekin toiselle. 
 
Vuokraan käytettävä rahamäärä saattaa yllättää – lainan lyhentäminen saattaa olla jopa edullisempaa kuin vuokran maksaminen. Omassa asunnossa ei myöskään tarvitse jännittää vuokrankorotuksia tai vuokrasopimuksen päättymistä. 
 
Muista myös, että asuntolainan voi kilpailuttaa, vuokrassa taas on harvemmin neuvotteluvaraa. Kun päätät ostaa asunnon, pyydä lainatarjoukset useilta pankeilta ja neuvottele rohkeasti lainan ehdoista.

Lue lisää uuden asunnon rahoitusvaihtoehdoista 

Raha ei aina ratkaise

Kaikkea ei kuitenkaan voi mitata rahassa – joskus vuokra-asuminen on paras vaihtoehto. Esimerkiksi silloin, kun haluat asua alueella, missä ei ole yhtään asuntoa myynnissä. Tai jos haluat asua sellaisessa asunnossa, jota sinulla ei olisi varaa ostaa omaksi.

Omistusasunto voi tulla edullisemmaksi asua

Vuokra vai omistus? Tutustu esimerkkilaskelmaan ja vertaa oman asuntosi kuukausikuluja vuokraan. 

vuokra-vs-oma-lappu.png

Yksiö Vantaalla (Asunto Oy Vantaan Mansikka, asunto A2): 

Asuntokaupat voit tehdä maksamalla vain myyntihinnan 37 800 € 

Myyntihinta 37 800 € 
Lainaosuus 88 200 € 
Velaton hinta 126 000 € 
Vuokratontin lunastus* 11 970 € 

 

Asumiskulut ensimmäiset 1–2 vuotta: 307,02 €/kk 

Ensimmäiset 1–2 vuotta voit maksaa yhtiölainasta vain korot. 

Hoitovastike 114 € 
Pääomavastike** 147,42 € 
Vuokratonttivastike* 45,60 € 
Vastikkeet yhteensä 307,02 € 

 

Asumiskulut 1–2 vuoden jälkeen: 625,80 €/kk 

Hoitovastike 114 € 
Pääomavastike** 466 € 
Vuokratonttivastike* 45,60 € 
Vastikkeet yhteensä 625,80 € 

 

Vastaavan uuden asunnon vuokra Vantaalla 690 - 850 € 

 

*Voit halutessasi lunastaa tonttiosuuden, jonka jälkeen sinun ei tarvitse maksaa kuukausittaista vuokratonttivastiketta. 

**Ensimmäiset 1–2 vuotta maksat yhtiölainasta vain korot. Tämän jälkeen maksettavaksi tulee kuukausittain lyhennys ja korko. Yhtiölainan mahdollinen lyhennysvapaa jakso on taloyhtiökohtainen. 

Laskelma perustuu 12/2019 tilanteeseen.

 

Viimeksi katsomasi

Liity Kotipiiriin

Ensiasunnoksi YIT Koti

Kotipiiriläisenä pääset varaamaan kotisi ennen muita ja mahdollisuutesi saada ensiasunnoksesi juuri se mieluisin huoneisto paranee huikeasti!

Lähetä yhteystietosi, niin saat lisätietoa sinua kiinnostavista asunnoista.