Vuokra- vai omistusasunto?

Kannattaako ostaa asunto?

Oman asunnon ostaminen on hyvä vaihtoehto vuokraamiselle, eikä se välttämättä tule kalliimmaksi. Ja mikä parasta, omasta kodista voit tehdä vapaasti itsesi näköisen.


Järkevä omistusasuntovuokra-asunnon vapaus 

Ensiasunnon ostajalla on yleensä edessään elämänsä suurin kauppaEi ihme, että se herättää paljon kysymyksiä ja tunteitaKannattaako asunnon osto vai olisiko stressittömämpää asua vuokralla? Uskallanko sitoutua omaan asuntoon ja pankkilainaan? Usein omistusasuminen on järkevämpi vaihtoehto. 

Monta syytä ostaa oma koti ensiasunnoksi:

Omassa asunnossa kartutat omaa varallisuuttasi, vuokralla jonkun toisen 

Ensiasunnon ostajana et maksa asuntokaupan yhteydessä lainkaan varainsiirtoveroa, joka on 2% kauppahinnasta eli säästät jopa tuhansia euroja 

Ensiasunnon lainan korkovähennysoikeus on suurempi kuin muun asuntolainan ja verovähennykset pienentävät veroprosenttiasi 

Lainan lyhentäminen omasta asunnosta saattaa tulla jopa edullisemmaksi kuin vuokralla asuminen 

Oma on oma – et tarvitse lupaa esimerkiksi seinän maalaamiseen tai koiran ottamiseen 

 

Vuokra vs. omistus 

Perinteisesti suomalaiset ovat halunneet asuomistusasunnossamutta vuokra-asuminen on viime vuosina lisännyt suosiotaan.  

Vuokra-asunto vapauttaa nopeisiin lähtöihin 

Vuokra-asunnosta on helppo muuttaa työn ja opiskelun perässä, eikä taloyhtiön remonteista tarvitse välittää – kotia voi vaihtaa nopeasti vaikkapa ennen julkisivuremontin alkua. Jos omistat asunnon itse, taloyhtiön iso remontti nostaa asumiskustannuksia eikä remontin keskellä asumista voi välttää. Toisaalta uudessa omistusasunnossa ei ole remonttihuolia.    

Lue lisää, mitä etuja saat, kun ostat ensiasunnoksi uuden asunnon 

Omistusasunto on myös sijoitus 

Omistusasuminen on usein taloudellisesti järkevä valinta, koska se kerryttää omaa varallisuuttasi ja ensiasunnon ostajana saat merkittäviä veroetuja. Vuokra-asumisessa rahasi menevät jollekin toiselleOmassa asunnossa ei myöskään tarvitse jännittää vuokrankorotuksia tai vuokrasopimuksen päättymistä.  

Toisaalta, jos onnistut löytämään edullisen vuokra-asunnon, voit sijoittaa kuukausittain rahaa johonkin muuhun sijoituskohteeseen kuin asuntoon. Tai voit ostaa sijoitusasunnon vaikkapa edullisemmalta paikkakunnalta ja toimia vuokranantajana samaan aikaan, kun asut itse vuokralla. Tässä tapauksessa et kuitenkaan pääse hyödyntämään ensiasunnon ostajan etuja.  

Lue lisää ensiasunnon ostajan eduista 


Voiko vuokrasta neuvotella – lainasta voi 

Epäilyttääkö sinua omistusasunnon ostamisessa sitoutuminen suuren lainaan jopa kymmeniksi vuosiksi? Laske, kuinka paljon vuokraa maksaisit samassa ajassa jollekin toiselle 

Vuokraan käytettävä rahamäärä saattaa yllättää - lainan lyhentäminen ja asunnon maksaminen itselle saattaa olla jopa edullisempaa kuin vuokran maksaminen. Muista myös, että asuntolainan voi kilpailuttaa, vuokrassa taas on harvemmin neuvotteluvaraa. Kun päätät ostaa asunnon, pyydä lainatarjoukset useilta pankeilta ja neuvottele rohkeasti lainan ehdoista. 

Lue lisää uuden asunnon rahoitusvaihtoehdoista 

Raha ei aina ratkaise 

Kaikkea ei kuitenkaan voi mitata rahassa ja joskus vuokra-asuminen on paras vaihtoehtoEsimerkiksi silloin, kun haluat asua alueella, mistä ei ole yhtään asuntoa myynnissäTai jos haluat asua sellaisessa asunnossajota sinulla ei olisi varaa ostaa omaksi.  

Omistusasunto voi tulla edullisemmaksi asua

Tutustu esimerkkilaskelmaan ja vertaa oman asunnon kuukausikuluja vuokraan.

vuokra-vs-oma-lappu.png

Yksiö Vantaalla (Asunto Oy Vantaan Mansikka, asunto A2): 

Asuntokaupat voit tehdä maksamalla vain myyntihinnan 37 800 € 

Myyntihinta 37 800 € 
Lainaosuus 88 200 € 
Velaton hinta 126 000 € 
Vuokratontin lunastus* 11 970 € 

 

Asumiskulut ensimmäiset 1–2 vuotta: 307,02 €/kk 

Ensimmäiset 1–2 vuotta voit maksaa yhtiölainasta vain korot. 

Hoitovastike 114 € 
Pääomavastike** 147,42 € 
Vuokratonttivastike* 45,60 € 
Vastikkeet yhteensä 307,02 € 

 

Asumiskulut 1–2 vuoden jälkeen: 625,80 €/kk 

Hoitovastike 114 € 
Pääomavastike** 466 € 
Vuokratonttivastike* 45,60 € 
Vastikkeet yhteensä 625,80 € 

 

Vastaavan uuden asunnon vuokra Vantaalla 690 - 850 € 

 

*Voit halutessasi lunastaa tonttiosuuden, jonka jälkeen sinun ei tarvitse maksaa kuukausittaista vuokratonttivastiketta. 

**Ensimmäiset 1–2 vuotta maksat yhtiölainasta vain korot. Tämän jälkeen maksettavaksi tulee kuukausittain lyhennys ja korko. Yhtiölainan mahdollinen lyhennysvapaa jakso on taloyhtiökohtainen. 

Laskelma perustuu 12/2019 tilanteeseen.

 

Viimeksi katsomasi

Liity Kotipiiriin

Ensiasunnoksi YIT Koti

Kotipiiriläisenä pääset varaamaan kotisi ennen muita ja mahdollisuutesi saada ensiasunnoksesi juuri se mieluisin huoneisto paranee huikeasti!

Lähetä yhteystietosi, niin saat lisätietoa sinua kiinnostavista asunnoista.