Joustava yhtiölaina maksetaan pääomavastikkeena

Yhtiölaina on henkilökohtaisen lainan vaihtoehto

Valitse yhtiölaina, jos haluat päästä uuteen kotiin pienellä pääomalla ilman henkilökohtaista pankkilainaa. Asumisen aikana maksat yhtiölainaa kuukausittain pääomavastikkeena.


Yhtiölaina sopii sinulle, jos maksat mieluummin pääomavastiketta kuin sitoudut henkilökohtaiseen pankkilainaan

YIT Kodin rahoittamiseen on yleensä tarjolla joustava yhtiölaina. Hyödyntämällä yhtiölainan pääset asunnon omistajaksi maksamalla ainoastaan kodin myyntihinnan, joka ilmoitetaan asunnon tiedoissa ja maksetaan YIT:lle. Asunnon kokonais- eli velaton hinta sisältää myyntihinnan lisäksi asunnon velkaosuuden, jolla katetaan rakentamiskulut. Jos et maksa velkaosuutta pois asuntokauppojen yhteydessä, perii taloyhtiö sinulta kuukausittain pääomavastiketta, jolla katetaan taloyhtiölainan kulut.

Yhtiölainan edut

Saat yhtiölainan ilman erillisiä vakuuksia*
Yhtiölainasta maksetaan yleensä aluksi vain korkoja 1–2 vuotta, jolloin rahaa jää vaikkapa uuden kodin sisustamiseen.
Asunto voi olla helpompi myydä, jos siinä on yhtiölainaa. Potentiaalisten ostajien joukko on isompi, kun uudetkin omistajat voivat hyödyntää yhtiölainan – kaikki eivät nimittäin saa tai halua ottaa pankista velattoman hinnan suuruista henkilökohtaista lainaa.

*Jos asunnon yhtiölainaosuudeksi jää enemmän kuin 50 % asunnon alkuperäisestä yhtiölainaosuudesta, maksetaan asuntoyhtiön ennakkotilille 3–4 kuukauden pääomavastikkeita vastaava summa.


Yhtiölainan maksaminen on joustavaa

Ensimmäiset 1–2 vuotta asunnon valmistumisen jälkeen maksat yhtiölainasta yleensä ainoastaan korot. Tämän jälkeen korkoihin lisätään myös yhtiölainan lyhennykset, jolloin pääomavastikkeen suuruus nousee. Halutessasi voit maksaa oman osuutesi taloyhtiön lainasta osittain tai kokonaan juuri ennen kotisi valmistumista. Jos maksat yhtiölainan kokonaan pois, et maksa pääomavastiketta lainkaan.

Voit myös myöhemmin lyhentää yhtiölainaa joko osittain tai kokonaan. Ylimääräinen lyhennys on yleensä mahdollista tehdä 1–2 kertaa vuodessa lainaehdoista riippuen. Jos myyt asunnon ennen laina-ajan umpeutumista, siirtyvät jäljellä oleva yhtiölaina ja siihen liittyvät pääomavastikkeet uuden omistajan vastuulle.

Lainaehdoissa on yhtiökohtaisia eroja. Tarkemmat tiedot kerrotaan kunkin asunto-osakeyhtiön asiakirjoissa, joihin ostaja on velvollinen tutustumaan ennen kaupan tekoa. YIT Asuntomyynti kertoo mielellään lisää yhtiölainasta.

Tasalyhennyslainan maksuerät pienenevät ajan myötä

Yhtiölainan lyhennystapa on tasalyhennys, jolloin lainaa lyhennetään aina samalla summalla. Lyhennyksen lisäksi maksuerään lisätään viitekorko, jonka taso vaihtelee. Koron aleneminen pienentää maksuerää ja koronnousu suurentaa sitä. Tasalyhenteisen lainan maksuerät pienentyvät ajan myötä velkapääoman pienentyessä, vaikka korkotaso pysyisi ennallaan.

Taloyhtiö kerää yhtiölainan maksueriin tarvittavat rahat kuukausittaisen pääomavastikkeen muodossa, ja suorittaa maksuerät pankille. Uudessa talossa yhtiölainalla katetaan talon rakentamiskulut, vanhassa taloyhtiössä esimerkiksi putkiremontti. Yhtiökokous päättää vuosittain pääomavastikkeen suuruuden.

Arvio laskurillamme pääomavastikkeen suuruus

Pääomavastikkeen suuruuteen vaikuttavat asuntokohtaisen lainaosuuden määrä, yhtiölainan laina-aika sekä korko. Korko määräytyy viitekoron (12 kk Euribor) ja pankin marginaalin perusteella. Pankin marginaali on kiinteä koko laina-ajan (noin 1 %), mutta viitekoron taso vaihtelee. 

Asunnon ostamisen yhteydessä ilmoitettu pääoma- eli rahoitusvastike kertoo pääomavastikkeen lähtötason. Sitä mukaa kun tasalyhenteistä yhtiölainaa lyhennetään, korkokulut laskevat, maksuerät pienenevät ja pääomavastike laskee. Arvioi laskurimme avulla, mitä vauhtia pääomavastike pienenee ja testaa koron vaikutus pääomavastikkeeseen!

Laskuri pääomavastikkeen arviointiin

Arvioi laskurin avulla, mitä vauhtia pääomavastike laskee 20 vuoden aikana. Voit myös testata, miten koron muutokset vaikuttavat pääomavastikkeeseen. Lisää laskuriin pääomaksi sinua kiinnostavan asunnon tiedoista lainaosuus ja yhtiölainan tiedot. Huomioi, että laskurimme tulos on suuntaa-antava, sillä yhtiökokous päättää pääomavastikkeen suuruuden vuosittain.

Viimeksi katsomasi

Ota yhteyttä

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista

Lue lisää