Kodin järjestely

Lisää tilaa vai vähemmän tavaraa?

Monessa kodissa painitaan tavarakaaoksen kanssa ja siksi pyysimme apuun ammattijärjestäjä, FT, Ilana Aallon, joka jakaa järjestelyvinkkejä eri huoneisiin. Tutustu vinkkeihin, joiden avulla arjen sähellys vähenee ja saat enemmän aikaa mukavuusalueellasi.

"Lisää tilaa vai vähemmän tavaraa? Tiesitkö, että kodin tavaroista yleensä vain viidennes on aktiivisesti käytössä? Kaapit ja varastot täyttyvät esineistä, joita säilytetään vain säilyttämisen vuoksi.

Viime aikoina moni on havahtunut siihen, että kaikki tavarat eivät ansaitse huomiotamme ja arvokasta asumistilaamme. Olemme alkaneet raivata tilaa aidosti tärkeille esineille ja aikaa sille, mitä todella haluamme tehdä.

Emme hanki uutta kotia vain kuoreksi tavaroillemme, vaan paikaksi hyvälle elämälle. Arki sujuu, kun tavaraa on sopivasti ja kaikelle tarpeelliselle löytyy paikka."
Ilana Aalto, FT, ammattijärjestäjä

Ilana varusteli Riihimäen Pikkusirkun kolmion äidin ja tyttären noin 1000 arjen tarpeellisella tavaralla. Kodin käyttöesineet ja -tavarat on hankittu Kierrätyskeskuksesta. 

Valitse seuraavista omaan kotiisi sopivat, näppärät ratkaisut!

Näppärästi lisätilaa jousitangolla

Kodin jarjestely

Pyykinkuivausteline keskellä olohuonetta? Kuivaa pyykit suihkuverhotangolla. Jousella kiristyvä tanko on näppärä pingottaa paikoilleen ilman poraamista. Unohda pyykin ripustaminen narulle ja jopa viikkaaminen – tankoon saat vaatteet henkareissa kuivumaan ja siitä suoraan kaappiin. 

Kodin jarjestely

Eteisen kenkätelineen alla laatikollinen hiekkaa eikä imurilla mahdu alle? Tee kenkäteline eteissyvennykseen suihkuverhotangoista. Jousella kiristyvän tangon saa helposti paikoilleen ilman työkaluja. Kengät voi tangoilla nostaa sopivaan korkeuteen niin, että niiden alta siivoaminen käy nostelematta. 

Pullot ja putelit sikin sokin siivouskaapissa? Paikoilleen pingotettavalla suihkuverhotangolla saat käytännöllistä lisätilaa, johon tarvikkeet ja pullot voi ripustaa. 

Eroon sortuvista vaatepinoista

 • pystyviikkaus

  Onko sinullekin käynyt niin, että olet kiireessä vetänyt paitaa pinosta ja koko pino on sortunut kaapin hyllylle? Viikon päästä kaapissasi onkin sitten täysi mellakka, koska et heti korjannut asiaa.

 • pystyviikkaus

  Aseta vaatteet hyllylle kestokassista taitellussa säilytyslaatikossa, niin rivit pysyvät suorassa.

 • pystyviikkaus

  Rivissä tekstiilit eivät kaatuile, kun taitoksesta tekee napakan nyytin.

 • pystyviikkaus

  ”kierrätyksessä kestokassia voidaan käyttää myös siivouskaapissa”

Pystyviikkauksen oppii kuka vain!

Paikka puolipitoisille vaatteille

naulakko

Paita joka on ollut päivän päällä tai vähän käytetyt farkut – ei vielä pyykkiä, mutta ei niin raikkaitakaan, että viitsisi laittaa takaisin kaappiin. Monessa kodissa puolipitoiset vaatteet pyörivät sohvilla, kuntopyörien päällä ja etenkin lapsilla myös lattioilla. Turhaa pyykkiä syntyy.

Paikka kaikelle, myös puolipitoisille! Pysty- tai seinänaulakkoon vähän pidetyt vaatteet on helppo heittää ja siitä ne myös löytyvät, niin että tulevat käytetyksi loppuun ennen pesuun laittamista.

Pyykkihuolto kokonaisuudessaan on prosessi.
Katso videolta, kuinka pääset eroon ajelehtivista pyykeistä.

Taltuta paperikaaos

Yksi kotien suurimpia järjestämishaasteita on sisään tulviva paperi. Taltuta paperit kolmen lokeron menetelmällä.

1. Tee: Laskut, kutsut ja muut, joihin pitää reagoida. Tarkasta kerran viikossa.
2. Lue: Kiireettömät paperit, joihin pitää vielä perehtyä, kuten sopimuspaperit tai pöytäkirjat. Käy läpi kerran kuussa.
3. Arkistoi: Paperit, jotka on säästettävä vuosia, kuten sopimusasiakirjat ja verotuksen tositteet. Kun laatikko täytyy, siirrä paperit kodin arkistoon.

Arkisto: Unohda vaivalloinen mapittaminen ja arkistoi paperit rentoon riippukansiolaatikkoon. Nimeä riippukansiot teeman mukaan – verotus, vakuutukset, todistukset jne. – ja sujauta uusin paperi viimeiseksi. 

Kassit kuriin

kassit kuriin

Muovipusseja ja kestokasseja! Niitä tursuaa joka paikasta, mutta mistään ei löydy juuri sopivan kokoista kun sitä tarvittaisiin. Viikkaa pussit lajin mukaan lehtikoteloihin. Kotelo antaa rajat sille, miten monta kassia ja pussia sinulla voi olla. Nyt sopiva kassi on helppo ottaa mukaan ostoksille ja turhien muovipussien virta kotiin lakkaa.

Usein käytetyt esille

Usein käytetyt esille

Ahkeran askartelijan tarvikkeet ovat aina käyttövalmiina tarjoiluvaunussa. Järjestä tavarat sen mukaan, miten tiuhaan niitä käytetään. Päivittäisessä käytössä olevat tavarat saavat paikat, joihin on helpoin päästä käsiksi. Laita harvoin tarvittavat tavarat yläkaappeihin, takariviin tai varastoon. 

Kausipuvusto pelastaa aamut

Kaappi täynnä vaatteita, mutta ei mitään päälle pantavaa? Suomalaisten vaatekaapeissa on keskimäärin 300 vaatekappaletta. Silti asujen valitseminen tuottaa päänvaivaa tai pukeudumme päivästä toiseen samoihin lempivaatteisiin.

Helpota aamujasi valitsemalla vaatteidesi joukosta muutama kymmenen keskenään yhteensopivaa vaatetta – tästä määrästä syntyy jo satoja asuyhdistelmiä. Nyt voit valita  kausipuvustostasi päivän asun vaikka silmät suljettuna ja olet silti aina tyylikäs.

Pakkaa muut vaatteet ylähyllyille tai siirrä toiseen kaappiin. Shoppaile varastoiduista vaatteistasi uusi puvusto aina vuodenajan vaihtuessa.

Lisää säilytystilaa sisustustyynyistä

Lisää säilytystilaa sisustustyynyistä

Vievätkö kyläilijöiden vuodevaatteet arvokasta kaappitilaasi? Säilytä vierastyynyt ja -peitot isojen sisustustyynynpäällisten sisällä. Saat muhkeat tyynyt lattialla löhöilyyn tai sohvalle.

Lastenvaatteiden kierto rullaamaan

Lastenvaatteiden kierto rullaamaan

Lapsiperheissä vaatteita jää pieniksi jatkuvalla syötöllä. Nappaa pieni tai rikki mennyt vaate käytöstä heti kun huomaat sellaisen. Järjestä näille oma paikka, esimerkiksi laatikko tai kassi lapsen vaatekaappiin tai pyykkihuollon lähettyville. Kun se täyttyy, on aika kierrättää käyttökelpoiset eteenpäin ja viedä muut tekstiilikeräykseen. Kaapit pysyvät siisteinä, kun väärän kokoiset tai risat vaatteet eivät pyöri hyllyillä tyhjänpanttina.

Korista käyttöesineillä 

Tavaran paras sijainti on lähellä käyttöpaikkaa. Keittiössä astiat sijoitetaan lähelle astianpesukonetta tai ruokapöytää, ruuat ja ruuanlaittovälineet lähelle liettä ja uunia. Astiat ja tarvikkeet, joita käytetään harvoin, kuuluvat ylimmille hyllyille – jos leivot vain jouluna, miksi pitäisi leivontatarvikkeita koko vuoden arkitavaroiden joukossa? Korista keittiön avohylly käytetyimmillä astioilla, niin hylly tavaroineen ei ehdi kerätä pölyä. Avohyllyltä astiat on helppo kattaa pöytään. 

Ota yhteyttä

Lähetä yhteystietosi, ja saat lisätietoa uusista myytävistä YIT Kodeista sinua kiinnostavilla alueilla.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä
Sulje
Sulje
Lähetetään...