Kestävä asuminen on monen tekijän summa

Rakentajan ja asukkaan valinnoilla päästöt kuriin

Asumisen päästöihin vaikuttavat suunnittelijan, rakentajan ja asukkaan päätökset. Jokainen voi valinnoillaan pienentää asumisen hiilijalanjälkeä – jo tänään!


Mitä kestävä asuminen tarkoittaa?

Tällä hetkellä kulutamme liikaa luonnonvaroja. Meidän kaikkien on muutettava toimintaamme, jotta tulevat sukupolvet saavat hyvän elämän edellytykset. Kestävä asuminen on ympäristön kantokyvyn huomioimista kaikessa asumiseen liittyvässä kulutuksessa.

 

Kestävä asuminen vaatii ekotekoja talon elinkaaren eri vaiheissa

Suomalaisilla on suuri asumisen hiilijalanjälki, sillä ilmastomme on kylmä ja maamme harvaanasuttu. Asumisen osuus hiilijalanjäljestämme on keskimäärin kolmannes. Päästöjen määrään vaikuttavat esimerkiksi kotimme energiatehokkuus, lämmitysjärjestelmä, rakennusmateriaalit sekä oma sähkön- ja vedenkäyttömme.

Asumisen hiilijalanjäljen pienentäminen vaatii ilmastoystävällisten valintojen tekemistä koko talon elinkaaren ajan. Vaikuttavimmat päätökset tehdään suunnittelu- ja rakennusvaiheessa sekä asumisen aikana. Siksi jokaisen rakentajan ja asukkaan on tärkeä tehdä osansa päästöjen pienentämiseksi sekä kuluttamalla vähemmän että vaihtamalla kulutus kestäväksi.

 

Miten me YIT:llä vähennämme asuntorakentamisen ja asumisen ajan päästöjä?

Kunnianhimoiset tavoitteemme kirittävät meitä kohti entistä kestävämpää rakentamista. Aiomme esimerkiksi puolittaa asuintalojemme materiaalipäästöt sekä pyrimme mahdollistamaan YIT Kotien hiilineutraalin lämmityksen.

Rakentajana pääsemme tekemään tärkeät päätökset, jotka liittyvät talon energiatehokkuuteen, lämmitysjärjestelmään sekä rakennusmateriaaleihin. Järkevät ja innovatiiviset valinnat leikkaavat rakentamisen ja asumisen ajan päästöjä merkittävästi.

Maalämmön tuominen energiatehokkaisiin YIT Koteihin sekä puukerrostalot ovat erinomaisia esimerkkejä asuntotuotannon uusista ratkaisuistamme. Mikä parasta, suurien päästövähennysten lisäksi taloyhtiön maalämpö ja puukerrostalojen puurunko tuovat YIT Koteihin entistä enemmän myös asumismukavuutta ja laatua.

 

Mitä sinä voit tehdä pienentääksesi asumisen hiilijalanjälkeäsi?

Jokainen ihminen voi vaikuttaa huomattavasti asumisen hiilijalanjälkeensä muuttamalla arkitapojaan ympäristöystävällisemmiksi. Eniten kannattaa kiinnittää huomiota omaan sähkön- ja vedenkulutukseen.

Pelkästään vähentämällä kulutusta voi pienentää päästöjään jopa kymmeniä prosentteja. Myös sähkösopimuksen vaihtaminen on helppo ekoteko – kotitalouden sähköksi kannattaa ostaa vain uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua päästötöntä sähköä.

Jos et itse rakenna taloasi, et voi vaikuttaa asunnon suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tehtyihin päätöksiin kuten energiatehokkuuteen tai lämmitysjärjestelmään. Voit kuitenkin valita asunnon, jonka suunnittelija ja rakentaja ovat tehneet ympäristöystävällisiä valintoja ja joka mahdollistaa vähäpäästöisen asumisen ja ekologisen elämäntyylin.