Materiaalit, lämmitys ja laatu – avaimet ekologisempaan rakentamiseen

Tavoitteemme kirittävät päästöleikkauksiin

Puolitamme asuintalojemme materiaalipäästöt ja tähtäämme niiden hiilineutraaliin lämmittämiseen. Kunnianhimoiset tavoitteemme ohjaavat toimintaamme joka päivä.


YIT:n päästöleikkausten lähtökohtana tiukat tavoitteet

Ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen edellyttää mittavia muutoksia etenkin aloilla, joiden ilmastovaikutus on laaja kuten rakennusteollisuudessa. YIT on Suomen suurin ja vanhin asuntorakentaja. Kokomme ja kokemuksemme velvoittavat meitä toimimaan myös kestävän rakentamisen suunnannäyttäjänä.

Näin teemme asuntorakentamisestamme* ekologisempaa:

  • Olemme laskeneet kaikkien asuintalojemme* hiilidioksidipäästöt vuodesta 2020 alkaen. Laskelmiin perustuen puutumme ensin niihin asioihin, joiden avulla saamme vähennettyä päästöjä eniten.
  • Sitouduimme vuonna 2019 vähintään puolittamaan materiaalien hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä.
  • Mahdollistamme rakennusten hiilineutraalin lämmityksen tämän vuosikymmenen aikana.

Tavoitteemme alittavat selvästi alalle asetetut päästörajat ja kehitämme jatkuvasti uusia keinoja päästäksemme tavoitteisiimme. Jokaisella YITläisellä on pieni, mutta tärkeä vaikutus suurten päästöleikkausten saavuttamisessa.

*Koskee omaperusteista asuntorakentamistamme eli YIT:n kehittämiä hankkeita, jotka rakennamme ja myymme itse. Lähes kaikki YIT:n asuntorakentaminen on omaperusteista.

Lue lisää YIT:n kestävän kehityksen ja vastuullisuuden toimista

 

Vihreä energia ja materiaalit pienentävät päästöjä vauhdilla

Kun hiilijalanjälkeä halutaan leikata nopeasti, kannattaa puuttua suurimpiin päästölähteisiin. Asuintalon päästöistä koko elinkaaren aikana lähes 90 % syntyy asumisen aikaisesta energiankulutuksesta sekä rakennusmateriaalien tuotannosta. Siksi päästöleikkaustemme keskiössä ovat asuintalojen hiilineutraalin lämmittämisen mahdollistaminen sekä vähäpäästöisten materiaalien kehittäminen ja käyttäminen.

YIT Kotien suunnittelussa ja rakentamisessa teemme ympäristötekoja, jotka pienentävät talon hiilijalanjälkeä sekä tekevät asukkaille kestävän elämäntyylin toteuttamisesta helppoa.

Lue tarkemmin asuintalojemme ympäristöteoista alta:

Katso ympäristötekomme


Sitouduimme vuonna 2019 vähintään puolittamaan asuintalojemme materiaalipäästöt vuoteen 2030 mennessä ja tähtäämme YIT Kotien hiilineutraaliin lämmittämiseen.

Keinomme tavoitteiden saavuttamiseksi ovat nämä:


CO2.png

Päästölaskelma

Jokaisesta asuintalostamme tehtävä hiilijalanjälkilaskelma ohjaa mm. valitsemaan ympäristöä vähemmän kuormittavia materiaaleja.

 

Site-green-energy.png

Vihreä työmaasähkö

Työmaillamme käytetään vain täysin päästötöntä, tuulivoimalla tuotettua sähköä.

 

Site-Recycling.png

Kierrätys työmaalla

Työmaidemme jätteistä lajitellaan vähintään 75 % kierrätystä varten.

 

water-saving.png

Vesikalusteet

Keittiöissä, kylpyhuoneissa ja vessoissa käytetään vettä säästäviä vesikalusteita kuten hanoja.    

 

Recycling-home.png

Kodin lajittelupiste

Keittiöissä on kierrätystä helpottava lajittelupiste.Building_recycling.png

Kierrätys taloyhtiössä

Jätteiden lajittelu kierrätystä varten on siistiä ja vaivatonta taloyhtiöiden modernien keräyspisteiden, kuten Molok- tai jäteputkikeräys, ansiosta.

 

Geothermal-heat.png

Maalämpö

Pian viidesosa asuintaloistamme käyttää päästötöntä maalämpöä, joka mahdollistaa hiilineutraalin asuntojen ja käyttöveden lämmittämisen

 

Solar-power.png

Aurinkopaneelit 

Päästötön aurinkoenergia auttaa yhä useammissa taloissamme kattamaan yhteisten tilojen sähkönkulutusta.

 

Car-charge.png

Sähköauton lataus

Jokaisen uuden asuintalon autopaikalle tehdään varaus sähköauton latauspisteelle.

 

Joint-use-car.png

Yhteiskäyttöauto

Valikoituihin taloyhtiöihin varataan autopaikat yhteiskäyttöautoille, ja asukkaille niiden vuokraaminen on helppoa, turvallista ja edullista.

 

water-meter.png

Vedenkulutus

Asuntokohtainen vedenkulutuksen seuranta YIT Plus -palvelussa auttaa kaikkia asukkaita säästämään vettä.

 

Valvomo-service.png

Talotekniikan seuranta

Useimmissa asuintaloissamme Valvomo-palvelu pitää huolta mm. ilmanvaihdon ja lämmityksen energiatehokkaasta käytöstä.


green-concrete.png

Rakennusmateriaalit

Vähähiilisten ontelolaattojen, vihreän betonin ja kierrätysteräksen vähitellen yleistyvä käyttö leikkaa talojemme hiilijalanjälkeä merkittävästi.


  ETSI MYYTÄVIÄ ASUNTOJA  


Päästöt minimoimalla ja laadulla ekologisempaa rakentamista

Asuintalon aiheuttaman hiilijalanjäljen pienentämisessä on huomioitava rakennuksen koko elinkaari. Asumisen aikainen energiankulutus sekä rakennusmateriaalit synnyttävät keskimäärin suomalaisen asuintalon päästöistä miltei 90 %. Asumisen aikaisesta energiankulutuksesta asukkaan oma sähkön- ja lämpimän veden kulutus sekä ilmastoinnin käyttö muodostavat yli puolet ja taloyhtiön lämmitys, valaistus ja sähkönkulutus vajaan puolikkaan.

Asuintalon hiilijalanjälki Suomessa

 

Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen alkaa suunnittelupöydältä. Laskemme asuintalon hiilijalanjäljen koko elinkaaren ajalta, jolloin näemme, miten voimme leikata päästöjä tehokkaimmin. Tärkeimmät keinomme talon hiilijalanjäljen pienentämiseksi liittyvät materiaalivalintoihin, työmaatehokkuuteen sekä energiaratkaisuihin. Siksi uusien talojemme hiilijalanjälki on vanhoja pienempi ja tulevaisuuden asuintalojen päästöt pienentyvät entisestään.

Myös suunnittelun ja rakentamisen korkea laatu tekee asuintalosta ekologisemman, sillä ympäristön kannalta kestävintä on rakentaa energiatehokkaita taloja, joiden käyttöikä on mahdollisimman pitkä. Varmistamme laadun rakentamisen aikana esimerkiksi eri työvaiheiden tarkistuksilla, ilmatiiveyden mittauksella ja lämpökamerakuvauksella. Toteutuneesta laadustamme kertoo se, että uudet YIT Kodit ovat alan vaatimustasoa energiatehokkaampia, mikä vähentää lämmitysenergian tarvetta, pienentää hiilijalanjälkeä ja säästää lämmityskuluja. 

Materiaalien päästöjen puolittaminen

Olemme sitoutuneet puolittamaan asuintalojemme* rakennusmateriaaleista aiheutuvat päästöt vuoteen 2030 mennessä. Siksi valitsemme tarkasti talojen materiaalit ja muutamme toimintatapojamme niin, että materiaalihukka on mahdollisimman pientä.

Saadaksemme ekologisempia rakennusmateriaaleja, edellytämme muun muassa betonin toimittajiltamme entistä vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja ja kehitämme itse ympäristöystävällisempiä materiaaleja yhdessä kumppaniemme kanssa. Vähähiilinen ontelolaatta, vihreä betoni sekä kierrätysteräs ovat esimerkkejä vähäpäästöisemmistä materiaaleista.

Olemme alkaneet rakentaa myös puukerrostaloja, joiden hiilijalanjälki on merkittävästi pienempi kuin perinteisten betonielementtitalojen.

Kohti hiilineutraalia asumista

Tähtäämme asunnon lämmittämisestä syntyvien päästöjen poistamiseen kokonaan. Talon lämmittämiseen tarvitaan energiaa, jonka tuottaminen aiheuttaa ison osan asumisen ajan hiilijalanjäljestä. Jotta pääsemme vaikuttamaan lämmityspäästöjen pienentämiseen, lisäämme uusiutuvan energian, kuten maalämmön, rakentamista taloihimme.

Maalämpö on puhtaudessaan ylivoimainen. Jos maalämmön tuottamiseen tarvittava sähkö on vihreää, asuntojen lämmittäminen on täysin päästötöntä. Maalämmön lisäetuna on se, että energiasyöppö käyttövedenlämmitys hoituu samalla järjestelmällä.

*Koskee omaperusteista asuntorakentamistamme eli YIT:n kehittämiä hankkeita, jotka rakennamme ja myymme itse. Lähes kaikki YIT:n asuntorakentaminen on omaperusteista.

Löydä sinulle sopiva koti

Etsitkö uutta omaa kotia? YIT:n taidolla rakennetut asunnot ovat ihastuttaneet lukemattomia kodinostajia yli sadan vuoden ajan.

Kattavasta myytävien asuntojen ja uudiskohteiden valikoimasta voit hakea asuntoja juuri sinulle mieleiseltä alueelta.