Viisi vinkkiä parvekkeen vihersisustajalle

Vihersisustaminen on myös tämän kevään trendi parvekkeilla.

Parvekkeelle kasveja haikailevan kannattaa aivan ensimmäiseksi suunnistaa verkkoon. Sieltä niin aloitteleva kuin kokenutkin vihersisustaja löytää runsaasti vinkkejä.

Sisustussuunnittelija Niina Ahosen neuvo vihersisustajalle on kartoittaa aluksi, mihin ilmansuuntaan parveke suuntautuu ja mihin aikaan, ja kuinka kauan sille paistaa aurinko. Näiden tietojen avulla sekä verkosta että puutarhaliikkeestä on helppo pyytää apua kasvien valintaan.

Parvekkeen vihersisustus 1.jpg

Parvekkeen lämpötilaan vaikuttaa myös se, onko parveke lasitettu vai ei ja onko parvekkeelle hankittu aurinkosuojia. Avoimelle parvekkeelle pääsee helposti tuuli, sade ja keväällä halla. Lasitetulla parvekkeella olosuhteet voivat taas olla lähes kasvihuonemaiset.

Keräsimme alle muutamia muitakin juttuja, joita kannattaa miettiä ennen parvekekasvien hankintaa – tarkemmat kasvisuositukset ja hoito-ohjeet kannattaa aina pyytää puutarhaliikkeestä.

1) Ihailtavaksi vai syötäväksi?

Kukat parvekkeella ovat kauniita katsella, mutta parvekkeella voi myös kasvattaa vihanneksia tai yrttejä lautaselle. Ruukussa tai sangossa voit kasvattaa myös perunoita. Kasvun seuraamisesta on iloa myös lapsille.

Parvekkeen vihersisustus 3.jpg

2) Yhdeksi kesäksi vai monivuotiseksi kaveriksi?

Pensaat, puut, köynnökset ja perennat sopivat erinomaisesti myös parvekkeelle suurissa ruukuissa ja viljelylaatikoissa. Ne kukkivat lyhyemmän aikaa kuin kesäkukat, mutta niiden etuna ovat koko, rehevät oksat ja kaunis lehdistö. (Lähde: Plantagen)

Parvekkeen vihersisustus 2.jpg

3) Oikea vaiko vain oikean näköinen?

”Itse liputan tekokasvien puolesta: ne eivät nuupahda paahteessa ja pärjäävät pitkänkin mökkireissun ajan yksin”, Niina Ahonen huomauttaa.

4) Kaupasta vai kotoa?

Onko kotonasi paljon kasveja, jotka voisit siirtää kesäksi parvekkeelle?

Parvekkeen vihersisustus 4.jpg

5) Väriä ilman kukkia?

Parvekkeelle saa helposti väriä kankailla. Monet vievät parvekkeelle nykyään esimerkiksi mattoja. Kankaita ja kangaspäällysteisiä kalusteita valitessa kannattaa tosin kiinnittää huomiota materiaaleihin: kestävätkö ne aurinkoa haalistumatta? Entä kosteutta?

Juttu on julkaistu alunperin huhtikuussa 2021.

Inspiraatiota lasitetun parvekkeen sisustamiseen

Vihersisustaminen on se juttu!

Myytävät asunnot