Vaikuta asumisen hiilijalanjälkeesi

Hyvä tavat pienentävät päästöjä

Asumisesta syntyy kolmasosa suomalaisen hiilijalanjäljestä. Onneksi jokainen voi vähentää asumisen päästöjään merkittävästi omilla päätöksillään – asunnon valinnassa ja arjessa.


Miksi asumisella on suuri vaikutus hiilijalanjälkeesi? 

Jokaisen suomalaisen hiilijalanjäljestä suurimman osan aiheuttavat asuminen, liikkuminen ja ruoka. Asuminen on suurin yksittäinen päästöjen aiheuttaja, sillä keskimäärin kolmasosa hiilijalanjäljestämme syntyy asumisesta.  

Suomalaisen päästöt 

Tehokkain tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä, on tehdä ympäristöystävällisiä valintoja isoimpiin päästönaiheuttajiin liittyvissä asioissa. Siksi ei ole samantekevää, millä perusteella valitset kotisi, miten siirryt paikasta toiseen ja mitä syöt.  

Muista myös, että säästämällä ympäristöä säästät yleensä myös rahaa! 

 

Asumisen hiilijalanjälkeen vaikuttaa eniten lämmitys

Asumisen hiilijalanjälki muodostuu lämmityksestä, vedestä, sähköstä sekä jätteistä. Asunnon lämmityksellä on merkittävin ilmastovaikutus.
 
Asunnon lämmitystarve riippuu kodin koosta ja energiatehokkuudesta. Siksi asuminen kompaktissa ja energiapihissä kodissa on ekoteko. Lämmityksen päästöihin vaikuttavat myös talon rakennusvuosi ja lämmitysmuoto. Uudet talot ovat energiatehokkaita ja kun lämmitysmuoto vielä on vähäpäästöinen, lämmityksen aiheuttamat päästöt ovat pienet. Maalämpö ei kuormita luontoa lainkaan, jos maalämpöjärjestelmän tarvitsema sähkö on vihreää eli tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla.
  
Lämmityksen jälkeen asumisen päästöjä eniten aiheuttavat lämpimän veden kulutus ja asukkaiden käyttämä sähkö. Yksi helpoimpia tapoja pienentää omaa hiilijalanjälkeään on viherryttää kotitalouden sähkösopimus. Laskennallisesti vihreän sähkön päästöt ovat nolla. 

Lisäksi asumisen päästöihin vaikuttavat taloyhtiön käyttämä sähkö sekä jätteet.

 
Kodin energiatehokkuus ja energialuokitus  

Asuntojen energiatehokkuutta on helppo vertailla energialuokitusten avulla. Energialuokka kertoo, kuinka energiatehokas talo on. Luokituksen määrittelyssä huomioidaan esimerkiksi rakenteiden lämmöneristys ja tiiveys sekä asunnon lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, sähkölaitteet ja viilennys. Energialuokka näkyy energiatodistuksesta. 

Suomalaiset kodit ovat keskimäärin energialuokkaa F. Energialuokituksen merkityksellisyydestä kertoo se, että jos vaikkapa peruskorjauksen yhteydessä parannetaan talon energialuokitusta yhdellä pykälällä luokkaan E, vähenee kodin energiankulutus 34 prosenttia. Uudet kodit ovat merkittävästi energiatehokkaampia kuin vanhat. 


Valitse ilmastoystävällinen asunto 

Kun olet vaihtamassa asuntoa, kannattaa ympäristöasiat huomioida huolellisesti – säästät luonnon lisäksi yleensä myös asumiskuluissa. Esimerkiksi energiatehokkaassa asunnossa on edullisempaa asua. 

 
Muistilista asunnon valintaan 

 • Tarkista asunnon energialuokka ja valitse mahdollisimman vähän energiaa kuluttava koti. Energiatodistus on oiva apuväline.  
 • Kiinnitä huomioita etenkin talon lämmitysratkaisuun. Maalämpö on paras vaihtoehto. 
 • Selvitä, onko asunnossa huoneistokohtainen vesimittari. Oman vedenkulutuksen seuraaminen on tehokkain työkalu pienentää vedenkulutusta ja vesilaskua. 
 • Kysy kodinkoneiden energiankulutustiedot sekä vesikalusteiden vedenkulutus.  
 • Katso, miten jätteiden lajittelu on suunniteltu asunnossa ja järjestetty taloyhtiössä. 
 • Tutki kävely- ja pyörätieverkostot sekä julkiset liikenneyhteydet. Pääsetkö liikkumaan kätevästi töihin ja palveluiden luo ilman omaa autoa? 
    

Remontoimalla talosta voi tehdä ympäristöystävällisemmän. Lisäeristykset, tiiviyden parantaminen ja esimerkiksi öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön leikkaavat päästöjä, laskevat asumiskustannuksia ja nostavat yleensä kiinteistön arvoa merkittävästi. Remontit ovat kuitenkin kalliita ja kustannuksia on mahdoton tietää tarkalleen etukäteen. Siksi uusi koti on riskitön valinta, kun haluat asunnon, jossa kestävän elämäntyylin toteuttaminen on mahdollisimman vaivatonta ja helppoa.

Hiilijalanjälkesi on kuitenkin kokonaisuus ja myös päivittäiset tapasi vaikuttavat merkittävästi asumisen päästöihin.


Pienennä asumisen hiilijalanjälkeäsi tapamuutoksilla 

Vaikka et vaihtaisi asuntoa ekologisempaan, voit arkitottumuksia muuttamalla ja pienellä vaivannäöllä säästää huomattavasti lämpöenergian sekä veden ja sähkön kulutustasi. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota lämpimän veden kulutukseen, sillä käyttöveden lämmittäminen vie paljon energiaa.  

Oman kulutuksen mittaaminen on tehokkain työkalu energiansäästöön. Sähkön- ja vedenkulutusta kannattaa seurata tiiviisti. Kulutuksen näkyväksi tekeminen konkretisoi, mitkä tavat aiheuttavat kulutuspiikkejä ja motivoi uusien tottumusten omaksumiseen.

  
Vinkkejä energiatehokkaampaan arkeen: 

 • Pidä sähkösaunaa päällä vain saunomisaikana ja vältä ylilämmittämistä. Sauna on kodin pahin sähkösyöppö. 
 • Valitse vähän sähköä kuluttavat valaisimet ja vältä turhaa valojen päällä pitämistä.  
 • Suosi energiatehokasta kodin elektroniikkaa ja sulje laitteet käytön jälkeen, koska valmiustilakin kuluttaa sähköä. 
 • Huolehdi, että jääkaapin ja pakastimen ilmakierrolle on riittävästi ilmatilaa ja sulata pakastin säännöllisesti.  
 • Lyhennä suihkuaikaasi, sillä suihku kuluttaa kodissa eniten lämmintä vettä. 
 • Pese vain täysiä koneellisia astioita ja pyykkiä sekä käytä mahdollisimman alhaista lämpötilaa. 
 • Laske asunnon lämpötilaa. Jo yhden asteen lasku vähentää lämmityskustannuksia noin 5 %. 
    

Löydä sinulle sopiva koti

Etsitkö uutta omaa kotia? YIT:n taidolla rakennetut asunnot ovat ihastuttaneet lukemattomia kodinostajia yli sadan vuoden ajan.

Kattavasta myytävien asuntojen ja uudiskohteiden valikoimasta voit hakea asuntoja juuri sinulle mieleiseltä alueelta.