YIT Koti on ilmastoviisas valinta
Asunnot
- Myytävät asunnot
- Asumisen palvelut
Palvelut
Asumisesta syntyy kolmasosa suomalaisen hiilijalanjäljestä. Onneksi jokainen voi vähentää asumisen päästöjään merkittävästi omilla päätöksillään – asunnon valinnassa ja arjessa.
Jokaisen suomalaisen hiilijalanjäljestä suurimman osan aiheuttaa asuminen, liikkuminen ja ruoka. Asuminen on suurin yksittäinen päästöjen aiheuttaja.
Suomalaisen päästöt
Tehokkain tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä, on tehdä ympäristöystävällisiä valintoja isoimpiin päästönaiheuttajiin liittyvissä asioissa. Siksi ei ole samantekevää, millä perusteella valitset kotisi, miten siirryt paikasta toiseen ja mitä syöt.
Muista myös, että säästämällä ympäristöä säästät yleensä myös rahaa!
Asumisen hiilijalanjälki muodostuu lämmityksestä, vedestä, sähköstä sekä jätteistä. Asunnon lämmityksellä on merkittävin ilmastovaikutus.
Asunnon lämmitystarve riippuu kodin koosta. Siksi tiivis asuminen on ekoteko. Lämmityksen päästöihin vaikuttavat myös talon rakennusvuosi ja lämmitysmuoto. Uudet talot ovat energiatehokkaita ja jos lämmitysmuotona on esimerkiksi maalämpö, asunnon lämmittäminen ei kuormita välttämättä lainkaan luontoa.
Lämmityksen jälkeen asumisen päästöjä eniten aiheuttavat vedenkulutus ja asukkaiden käyttämä sähkö. Yksi helpoimpia tapoja pienentää omaa hiilijalanjälkeään on viherryttää kotitalouden sähkösopimus eli käyttää sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla luonnonvaroilla. Laskennallisesti vihreän sähkön päästöt ovat nolla.
Lisäksi asumisen päästöihin vaikuttavat taloyhtiön käyttämä sähkö sekä jätteet.
Asuntojen energiatehokkuutta on helppo vertailla energialuokitusten avulla. Energialuokka kertoo, kuinka energiatehokas talo on. Luokituksen määrittelyssä huomioidaan esimerkiksi rakenteiden lämmöneristys ja tiiveys sekä asunnon lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, sähkölaitteet ja viilennys. Energialuokka näkyy energiatodistuksesta.
Suomalaiset kodit ovat keskimäärin energialuokkaa F. Energialuokituksen merkityksellisyydestä kertoo se, että jos vaikkapa peruskorjauksen yhteydessä parannetaan talon energialuokitusta yhdellä pykälällä luokkaan E, vähenee kodin energiankulutus 34 prosenttia.
Hiilijalanjälkesi on kuitenkin kokonaisuus ja myös päivittäiset tapasi vaikuttavat merkittävästi asumisen päästöihin.
Kun olet vaihtamassa asuntoa, kannattaa ympäristöasiat huomioida huolellisesti – säästät luonnon lisäksi yleensä myös asumiskuluissa. Esimerkiksi energiatehokkaassa asunnossa on edullisempaa asua.
Muistilista asunnon valintaan
Remontoimalla talosta voi tehdä ympäristöystävällisemmän. Lisäeristykset, tiiviyden parantaminen ja esimerkiksi öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön leikkaavat päästöjä, laskevat asumiskustannuksia ja nostavat yleensä kiinteistön arvoa merkittävästi.
Vaikka et vaihtaisi asuntoa ekologisempaan, voit arkitottumuksia muuttamalla ja pienellä vaivannäöllä säästää huomattavasti lämpöenergian sekä veden ja sähkön kulutustasi. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota lämpimän veden kulutukseen, sillä käyttöveden lämmittäminen vie paljon energiaa.
Oman kulutuksen mittaaminen on tehokkain työkalu energiansäästöön. Sähkön- ja vedenkulutusta kannattaa seurata tiiviisti. Kulutuksen näkyväksi tekeminen konkretisoi, mitkä tavat aiheuttavat kulutuspiikkejä ja motivoi uusien tottumusten omaksumiseen.
Vinkkejä energiatehokkaampaan arkeen: