Asuntosijoittaminen

Asuntoihin sijoittamisen aloittaminen

Tunnetko asuntosijoittamisen perusteet? Asuntosijoittaminen voi olla sekä pienen sivutulon lähde että mahdollisuus suuriinkin tienesteihin. Asuntosijoittaminen on moneen muuhun sijoitusmuotoon verraten varsin säännöllinen tulonlähde, varsinkin, jos onnistut saamaan omistamaasi sijoitusasuntoon tai sijoitusasuntoihin luotettavat ja pitkäaikaiset vuokralaiset.

On toki luonnollista, että vuokralaiset vaihtuvat silloin tällöin. Tätä varten kannattaa varautua ja heti, kun saat tiedon vuokralaisen lähdöstä, kannattaa alkaa etsiä seuraavaa asukasta, jotta asunto ei olisi pitkiä aikoja tyhjillään. Välttääksesi äkillisiä vuokralaisenvaihdoksia, kannattaa aina pyrkiä sopimaan vuokralaisen kanssa, että tämä asuu asunnossasi ainakin vuoden.

Asuntosijoittajaksi ryhtyminen ei vaadi suurta pääomaa

Asuntosijoittajaksi lähteminen ei vaadi suuria alkupääomia, sillä pankit myöntävät asuntosijoittamista varten varsin hyvin lainaa. Lainojen kilpailuttaminen monen pankin välillä voi tuntua vaivalloiselta, mutta se kuitenkin kannattaa, sillä tilanteesta riippuen pankkien tarjoukset voivat vaihdella merkittävästi. Muista myös, että pankkien tarjoukset muuttuvat ajan myötä eikä aikaisemmin parhaan tarjouksen tarjonnut pankki välttämättä ole toisella kertaa paras. Laina on mahdollista myös kilpailuttaa myöhemmin, mikä monelta aloittelevalta asuntosijoittajalta jää huomioimatta.

Asuntosijoittamista aloittaessa kannattaa perehtyä asuntojen markkinahintoihin, asuinalueisiin ja vallitsevaan vuokratasoon. Parhaat voitot asuntosijoittajana teet, jos onnistut löytämään markkinahintaa alhaisemman ostokohteen sellaiselta alueelta, jonka uskot kiinnostavan asuntojen vuokraajia myös tulevaisuudessa. Lue mistä sijoitusasunto kannattaa ostaa.

Uudiskohde sijoitusasunnoksi

Uusi asunto sijoituskohteena yleensä turvallisempi valinta, sillä uudiskohteessa ei ole taakkana taloyhtiön isoja remontteja, joiden ajalta ei välttämättä vuokraa voi periä. Moni vuokralainen arvostaa uudiskohteita, sillä tällöin asunto tuntuu enemmän henkilökohtaiselta, kun pinnat eivät ole muiden käytössä kuluneet ja asunnosta saa tehtyä enemmän omantyylisen.

Vanhaa sijoitusasuntoa ostaessa kannattaa huomioida asunnon kunto ja tulevat remontit. Erityisesti putkiremontti voi olla asuntosijoittajalle riesa, sillä kustannustensa lisäksi putkiremontin aikana asuminen voi olla rajattua tai jopa mahdotonta, mikä luonnollisesti vaikuttaa vuokratuloihin. Sijoitusasuntoa valitessa kannattaa huomioida kulut ja tuotot mahdollisimman tarkasti ja laskimen avulla vertailla eri vaihtoehtoja.

Asuntosijoittaja voi itse vaikuttaa asunnon arvonnousuun

Asuntosijoittaminen ei ole pelkästään asunnon vuokraamista, vaan tuottoja voi saada myös asunnon arvonnousun myötä asuntoa myydessä. Asunnon arvo voi nousta monesta syystä, eikä kaikkiin asioihin voi itse vaikuttaa. Arvo voi nousta esimerkiksi alueen julkisten palveluiden ja kulkuyhteyksien parantumisen myötä. Asioita, joihin voit itse vaikuttaa ovat esimerkiksi asunnossa tehtävät pienet tai isommat remontit. Remontoitu asunto voi olla monelle asunnonostajalle helpompi kohde ostaa, jos omasta takaa ei löydy remontoijan kykyjä.

Helppo tapa ehostaa asuntoa parempaan myyntikuntoon, on esimerkiksi uuden laminaattilattian asentaminen, seinien maalaaminen vaaleita sävyjä suosien, listojen vaihtaminen ja vanhojen kodinkoneiden ja kalusteiden vaihtaminen uusiin. Asunnonomistaja on helppo pelotella asuntonäytöstä, jos lattialla on epäsiisti muovimatto, seinät kellertävät ja saranat natisevat. Isommat remontit voivat sisältää esimerkiksi seinien kaatamista, keittiöremonttia tai kylpyhuoneen uusimista. Lue sijoitusasunnon remontin verovähennyksistä.

Uudiskohteet ovat yleensä hieman vanhoja asuntoja kalliimpia, mutta ne ovat asuntosijoittajalle riskittömämpiä esimerkiksi tulevien remonttien suhteen. Uuteen asuntoon voi myös olla helpompi saada vuokralainen. Uudiskohde on sijoituskohteena siis ehdottomasti harkitsemisen arvoinen.

Asuntosijoittamisen aloittaminen tiivistetysti

Ennen asuntosijoittamisen aloittamista kannattaa tehdä huolellinen pohjatyö sen suhteen, että mitä kustannuksia ja tuloja sijoitusasunnon ostamiseen liittyy. Tunteiden sijaan kannattaa pyrkiä rationaaliseen päätökseen, sillä tarkoitus on kuitenkin tehdä kannattava investointi.

Suunnittele jo ennen ostopäätöstäsi erilaisten arvoa nostavien remonttien mahdollisuuksia ja arvioi alueen kehitystä. Mieti tässä kohtaa myös, kannattaako sijoitusasunnoksi ostaa uusi vai vanha asunto. Uudiskohde on yleensä riskittömämpi valinta vuokralaisten saamisen ja tulevien remonttien suhteen.

Kilpailuta pankkilainasi huolellisesti ainakin isoimmissa pankeissa. Lainalupauksen voit hakea jo hyvissä ajoin, jopa ennen hyvän ostokohteen löytymistä. Huolehdi myös siitä, että saat hankittua asuntoon vuokralaiset mahdollisimman pian kauppakirjojen allekirjoittamisen jälkeen, jotta arvokas asunto ei ole turhaan tyhjillään.

Onnea ensimmäisen sijoitusasuntosi etsintään!

Lue myös:

Ota yhteyttä

Lähetä yhteystietosi, ja saat lisätietoa uusista myytävistä YIT Kodeista sinua kiinnostavilla alueilla.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä
Sulje
Lähetetään...