Asiantuntijamme auttavat kodin ostamisen kaikissa vaiheissa.
Palvelut
Asuntomyyjämme tapaavat päivittäin ensiasunnon ostajia, jotka esittävät tärkeitä kysymyksiä oman kodin hankinnasta. Kokosimme kysymykset ja vastaukset myös sinun avuksesi.
Selvitimme, mitkä asiat askarruttavat eniten ensiasunnonostajia ja YIT Kotien asiantuntijat vastasivat useimmin toistuviin kysymyksiin.
Ensiasunnon ostajana sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos seuraavat ehdot täyttyvät:
*Jos ostat asunnon rakenteilla olevasta uudiskohteesta, tulee sinun muuttaa asuntoon 6 kuukauden kuluessa asunnon valmistumisesta.
Huomioi, että ensiasunnon ostajan ikä määritellään kauppakirjan allekirjoitushetkellä. Jos siis ostat asunnon jo rakennusvaiheessa ja ehdit täyttää 40 vuotta ennen muuttoa uuteen kotiin, niin sillä ei ole merkitystä.
Lue lisää ensiasunnon ostajan verovapaudesta verohallinnon sivuilta
Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa asunnosta. Tonttiosuuden lunastamisesta ja autopaikan ostamisesta koituva varainsiirtovero jää kuitenkin myös ensiasunnon ostajan maksettavaksi.
Sijainti on asunnon arvon tärkein tekijä. Muuttovoittoisten kaupunkien keskusta-asuntojen hinnat eivät juurikaan heilahtele. Aivan kaupunkien keskustoissa hintataso saattaa kuitenkin olla ensiasunnon ostajalle turhan korkea, eivätkä kaikki halua edes asua betoniviidakossa.
Uudet asunnot rakennetaan yleensä sellaisiin paikkoihin, että niistä on erinomaiset kulkuyhteydet sekä keskustaan että muualle. Monet uudiskohteet sijaitsevat uusilla asuinalueilla, jolloin koko alueen toimivuus monipuolisine palveluineen ja vehreine pihoineen huomioidaan suunnittelun alusta asti. Uudet alueet vain paranevat vanhetessaan ja niillä sijaitsevat asunnot säilyttävät hyvin arvonsa tulevaisuudessakin.
Lue lisää uudiskohteesta ensiasuntona
Asunnon myyntihinta (lyhenne mh.) tarkoittaa sitä summaa, jonka ostaja maksaa myyjälle aina asuntoa ostaessaan. Velaton hinta (lyhenne vh.) on asunnon kokonaishinta, johon on laskettu myyntihinnan lisäksi mukaan asuntoon kohdistuva yhtiölainaosuus. Asunnon omistaja voi itse päättää, maksaako hän yhtiölainan pois esimerkiksi heti asuntokaupan yhteydessä vai kuukausierissä niin kutsutun pääomavastikkeen muodossa.
Hoitovastike on taloyhtiön osakkailta kuukausittain perittävä maksu, joka määräytyy asunnon neliöiden mukaan – mitä pienempi asunto, sitä matalampi hoitovastike. Taloyhtiö kattaa hoitovastikkeena keräämillään rahoilla kiinteistön huolto- ja hoitokulut, kuten porraskäytävien siivouksen ja lumityöt.
Rahoitusvastikkeella tarkoitetaan taloyhtiön kuukausittain osakkailta perimää maksua, jolla hoidetaan yhtiölainan kulut ja lyhennykset. Sekä uusissa että vanhoissa taloyhtiöissä voi olla yhtiölainaa - vanhoissa taloissa sitä otetaan remontteja varten, kun taas uusien taloyhtiöiden rakentaminen rahoitetaan lähes aina osaksi yhtiölainalla. Jos asuntokohtaisen velkaosuuden maksaa pois kaupanteon yhteydessä, ei rahoitusvastiketta tarvitse maksaa.
Pääomavastike on toinen nimi rahoitusvastikkeelle. Yleiskielessä puhutaan usein rahoitusvastikkeesta, kun taas esimerkiksi verottaja käyttää rahoitusvastikkeesta aina termiä pääomavastike.
Asunto-osakeyhtiöt rakennetaan yleensä suurelta osin taloyhtiön ottaman pankkilainan turvin. Lainaehtoihin on saatettu neuvotella esimerkiksi kahden vuoden lyhennysvapaa laina-ajan alkuun. Jos hyödynnät yhtiölainaa oman kotisi rahoittamisessa, maksat ensimmäiset kaksi vuotta pääomavastikkeessa vain osuutesi yhtiölainan koroista.
Uusissa taloyhtiöissä yhtiölaina on asunto-osakeyhtiön pankista ottama laina, jolla rahoitetaan talon rakentamista. Asunto-osakeyhtiön osakkaat (eli asunnon ostajat) voivat joko maksaa lainaosuutensa pois heti asunnon valmistumisen yhteydessä, myöhemmin isommissa erissä tai kuukausittaisen pääomavastikkeen muodossa pitkän ajan kuluessa.
Jokaisella asunto-osakeyhtiön osakkaalla on oikeus hyödyntää yhtiölainaa, eikä sitä tarvitse hakea mistään erikseen. Koska laina on valmiiksi neuvoteltu, yksittäinen asunnon ostaja ei voi vaikuttaa lainan ehtoihin eli esimerkiksi korkokaton saaminen omaan yhtiölainaosuuteensa on mahdotonta.
Vuokratontille rakennetussa taloyhtiössä asunnon ostaja ei voi lunastaa tonttiosuutta itselleen, vaan tontinvuokra sisältyy kuukausittaiseen hoitovastikkeeseen.
Valinnaisesta vuokratontista puhutaan silloin, kun asunto-osakeyhtiö on rakennettu vuokratontille, jossa huoneiston omistajalla on lunastusoikeus asunnon tonttiosuuteen. Asunnon ostaja voi halutessaan maksaa taloyhtiölle tontin lunastusosuuden joko asunnon valmistumisen yhteydessä tai myöhemmin, jolloin kuukausittaista tontin vuokratonttivastiketta ei tarvitse enää maksaa. Jos päätät maksaa tontista vuokratonttivastiketta, se ei lyhennä tonttiosuuden lunastushintaa.
Valinnainen vuokratontti antaa siis vuokratonttia enemmän vaihtoehtoja ja joustaa elämäntilanteesi mukaan.
Jos taloyhtiö on rakennettu vuokratontille, asunnon hoitovastikkeeseen sisältyy osuus tontin vuokrasta. Sen määrä perustuu asunto-osakeyhtiön tekemään tontinvuokrasopimukseen, josta selviää myös esimerkiksi, kuinka usein vuokrankorotukset tehdään. Vuokraehdoissa on taloyhtiökohtaisia eroja ja siksi niihin kannattaa tutustua ennen ostopäätöksen tekemistä.
Jos taloyhtiö sijaitsee valinnaisella vuokratontilla, voit maksaa tontin lunastusosuuden asunnon valmistuttua tai myöhemmin. Arvio YIT Kodin huoneistokohtaisesta tonttiosuuden lunastushinnasta löytyy asunnon hintatiedoista nettisivuiltamme. Lopullisen laskelman ennen asunnon valmistumista tekee aina asunto-osakeyhtiön rakennuttaja-asiamies tai isännöitsijä. Mikäli päätät tehdä lunastuksen myöhemmin, huomioi, että tontin lunastushinta nousee ajan myötä.
Lue lisää tontin omistusmuodoista
Asunnon ostamisessa riskejä voivat olla esimerkiksi liian suuri asuntolaina, joka ajaa sinut taloudellisesti turhan ahtaalle tai taloyhtiön yllättävä remontti, josta koituu odottamattomia lisäkuluja sekä epämukavuutta asumiseen. Myös asunnon sijainti voi olla riskitekijä – jos talo on rakennettu paikkaan, jonne ihmiset eivät halua muuttaa, asunnon jälleenmyynti saattaa olla vaikeaa.
Voit pienentää ja jopa poistaa asunnonostamisen riskit omilla päätöksilläsi. Laske oman taloutesi tulot ja menot realistisesti ja mitoita asuntolainan määrä sen mukaan. Myös ensiasunnon huolellinen valinta on tärkeää. Kannattaa ostaa pohjaratkaisultaan tehokas koti halutulta paikalta, jolloin asunto säilyttää todennäköisesti arvonsa ja se on helppo myydä eteenpäin. Kun asunto vielä sijaitsee uudessa tai hyvin hoidetussa taloyhtiössä, kaikki remontit ovat kaukana tulevaisuudessa eikä asumiskuluissa tule yllätyksiä.
Kotipiiriläisenä pääset varaamaan kotisi ennen muita ja mahdollisuutesi saada ensiasunnoksesi juuri se mieluisin huoneisto paranee huikeasti!