Vuokratontti

Uusi asunto vuokratontilta?

Uuden kodin ostajana sinun kannattaa selvittää mikä on taloyhtiön tontin omistusmuoto, sillä se vaikuttaa asunnon hintaan ja asumiskustannuksiin. Taloyhtiö voi joko omistaa tontin tai vuokrata sen osittain tai kokonaan.  YIT:n sivuilta löydät aina tiedon tontista taloyhtiön tiedoista, ja lisätietoja voit kysyä YIT:n asuntomyyjiltä.

 

Mikä tontti kyseessä? 

  1. Oma tontti
    Tontin hinta sisältyy asunto-osakkeen kauppaan. Asuntokaupassa maksat samalla kerralla myös tontin omistuksesta, mutta jatkossa ei tarvitse huolehtia tonttivuokrista.
  2. Vuokratontti (tonttiosuus ei lunastettavissa)
    Taloyhtiö on rakennettu vuokratontille. Usein vuokratonttien omistajia ovat esimerkiksi kaupungit, jolloin vuokra-ajat ovat pitkiä, esimerkiksi 50 tai 100 vuotta kestäviä. Asunnon ostajan kannattaa tarkistaa, milloin vuokrasopimus on päättymässä ja millaisin ehdoin korotukset tehdään. Vuokratonteilla on erilaisia vuokraehtoja, ja esimerkiksi joillakin kaupungin vuokratonteilla on asunnon jälleenmyyntihinnanrajoituksia. Helsingissä osa kaupungin vuokratonteista kuuluu hitas- eli hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmään. Et maksa asunnon hinnassa tontista ja tontinvuokra sisältyy hoitovastikkeeseen.
  3. Valinnainen vuokratontti 
    Asunto-osakeyhtiö on rakennettu vuokratontille, jossa osakkeen omistajalla on lunastusoikeus huoneistokohtaiseen tonttiosuuteen. Lunastusehdot vaihtelevat eri kohteissa. Asunnon hankkijan kannattaa selvittää muun muassa, milloin lunastuksen voi tehdä ja miten lunastushinta määräytyy.

Taloyhtiö voi myös omistaa ja vuokrata tontin osittain. Taloyhtiöllä on luotettavan sijoitusyhtiön kanssa pitkä, tyypillisesti 50 vuoden vuokrasopimus.

 

Valinnainen vuokratontti joustaa elämäntilanteen mukaan  

Vuokratontille rakennetun YIT Kodin ostajana päätät itse mitä teet tontinosuuden kanssa. Voit halutessasi maksaa taloyhtiölle huoneistokohtaisen lunastusosuuden tontista heti asunnon valmistumisen yhteydessä tai myöhemmin. Näin vapaudut tontin vuokranmaksuvelvollisuudesta. Jos taas et tahdo sijoittaa pääomaa tonttiin, voit maksaa osuutesi tontinvuokrasta kuukausittaisena vastikkeena.

Kun maksat osuuttasi tontinvuokrasta vastikkeena, pääset pienemmällä pääomalla kiinni asuntoon. Huomaathan, että tontinvuokramaksut eivät pienennä tontin huoneistokohtaista lunastusosuutta.

 

Lunastusoikeuden käyttö ja siirtäminen

YIT Kodin sivuilta löydät kaikki asunnon hintatiedot ja vastikkeet. Tontin lunastusosuus ei sisälly huoneiston velattomaan hintaan vaan se on mainittu erikseen. Mahdollisuus osuuden maksamiseen on kerran vuodessa ja lunastusoikeutta käytettäessä on maksettava koko summa kerralla. Jos myyt myöhemmin asuntosi etkä ole käyttänyt lunastusoikeuttasi, se siirtyy uudelle omistajalle.

 

Tontin lunastushinta

Lunastushinta säilyy kohtuullisena, sillä tonttien tai asuntojen hintojen nousu ei vaikuta siihen. Lunastushintaan lasketaan elinkustannusindeksin nousu sekä eräitä pienempiä kuluja. Tontinosan lunastus on kiinteistökauppa, joten siitä tulee maksaa 4% varainsiirtovero. Laskelman tekee kyseisen kohteen rakennuttaja-asiamies tai isännöitsijä. Heiltä saat myös tarkempaa tietoa laskelman määräytymisestä ja maksamisesta. YIT:llä tonttiosuuden huoneistokohtaiset lunastushinnat on kerrottu asuntoilmoituksissa, ja lisätietoja voi kysyä YIT:n asuntomyyjiltä.

Lue lisää aiheesta: Asunnon hintaan vaikuttaa myös tontin omistusmuoto 

Ota yhteyttä

Lähetä yhteystietosi, ja saat lisätietoa uusista myytävistä YIT Kodeista sinua kiinnostavilla alueilla.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä
Sulje
Lähetetään...