Kodin järjestely

Lisää tilaa vai vähemmän tavaraa?

Monessa kodissa painitaan tavarakaaoksen kanssa ja siksi pyysimme apuun ammattijärjestäjä, FT Ilana Aallon, joka jakaa järjestelyvinkkejä eri huoneisiin.


Tutustu ammattijärjestäjä Ilana Aallon vinkkeihin:

"Lisää tilaa vai vähemmän tavaraa? Tiesitkö, että kodin tavaroista yleensä vain viidennes on aktiivisesti käytössä? Kaapit ja varastot täyttyvät esineistä, joita säilytetään vain säilyttämisen vuoksi. Viime aikoina moni on havahtunut siihen, että kaikki tavarat eivät ansaitse huomiotamme ja arvokasta asumistilaamme. Olemme alkaneet raivata tilaa aidosti tärkeille esineille ja aikaa sille, mitä todella haluamme tehdä. Emme hanki uutta kotia vain kuoreksi tavaroillemme, vaan paikaksi hyvälle elämälle. Arki sujuu, kun tavaraa on sopivasti ja kaikelle tarpeelliselle löytyy paikka."

Ilana Aalto, FT, ammattijärjestäjä

Kotimuotoilu_1200x700_IlanaAalto.jpg


Näppärät ratkaisut

Ilana varusteli Riihimäen Pikkusirkun kolmion äidin ja tyttären noin 1000 arjen tarpeellisella tavaralla. Kodin käyttöesineet ja -tavarat on hankittu Kierrätyskeskuksesta. 

Pyykinkuivausteline keskellä olohuonetta? Kuivaa pyykit suihkuverhotangolla. Jousella kiristyvä tanko on näppärä pingottaa paikoilleen ilman poraamista. Unohda pyykin ripustaminen narulle ja jopa viikkaaminen – tankoon saat vaatteet henkareissa kuivumaan ja siitä suoraan kaappiin. 

Eteisen kenkätelineen alla laatikollinen hiekkaa eikä imurilla mahdu alle? Tee kenkäteline eteissyvennykseen suihkuverhotangoista. Jousella kiristyvän tangon saa helposti paikoilleen ilman työkaluja. Kengät voi tangoilla nostaa sopivaan korkeuteen niin, että niiden alta siivoaminen käy nostelematta. 

Pullot ja putelit sikin sokin siivouskaapissa? Paikoilleen pingotettavalla suihkuverhotangolla saat käytännöllistä lisätilaa, johon tarvikkeet ja pullot voi ripustaa. 

Tutustu vinkkivideoihin, joiden avulla arjen sähellys vähenee
ja saat enemmän aikaa mukavuusalueellasi.

Paikka puolipitoisille vaatteille

Yhden päivän päällä ollut paita tai muutaman kerran käytetyt farkut – ei vielä pyykkiä, mutta ei niin raikkaitakaan, että viitsisi laittaa takaisin kaappiin. Monessa kodissa puolipitoiset vaatteet pyörivät sohvilla, kuntopyörien päällä ja etenkin lapsilla myös lattioilla. Turhaa pyykkiä syntyy kasoittain.

Perusta paikka kaikelle, myös puolipitoisille! Pysty- tai seinänaulakkoon vähän pidetyt vaatteet on helppo heittää ja siitä ne myös löytyvät, niin että tulevat käytetyksi likaiseksi asti ennen pesuun laittamista.

Kotimuotoilu_1200x500_naulakko.jpg

Taltuta paperikaaos

Yksi kotien suurimpia järjestämishaasteita on sisään tulviva paperi. Taltuta paperit kolmen lokeron menetelmällä. Nimeä lokerot käsittelytavan ja kiireellisyyden mukaan.

icon-1.png  Tee: Laskut, kutsut ja muu posti, johon pitää reagoida tiettyyn päivään mennessä. Tarkasta lokero kerran viikossa.

icon-2.png  Lue: Kiireettömät paperit kuten sopimukset ja pöytäkirjat, joihin haluat vielä perehtyä mutta jotka eivät vaadi enää toimenpiteitä. Käy lokero läpi kerran kuussa.

icon-3.png Arkistoi: Paperit, jotka on säilytettävä vuosia, kuten sopimusasiakirjat ja verotuksen tositteet. Kun laatikko täytyy, siirrä paperit kodin arkistoon.

Arkisto: Unohda vaivalloinen mapittaminen ja arkistoi paperit rentoon riippukansiolaatikkoon. Nimeä riippukansiot teeman mukaan – verotus, vakuutukset, todistukset ja niin edelleen – sujauta uusin paperi viimeiseksi. 

blobid0.jpg

Kassit kuriin

Tursuaako joka paikasta muovipusseja ja kestokasseja, mutta mistään ei löydy juuri sopivan kokoista kun sitä tarvittaisiin. Viikkaa pussit lajin mukaan lehtikoteloihin. Kotelo antaa rajat sille, miten monta kassia ja pussia sinulla voi olla. Nyt sopiva kassi on helppo ottaa mukaan ostoksille ja turhien muovipussien virta kotiin lakkaa.

Usein käytetyt esille

Ahkeran askartelijan tarvikkeet ovat aina käyttövalmiina tarjoiluvaunussa. Järjestä tavarat sen mukaan, miten tiuhaan niitä käytetään. Päivittäisessä käytössä olevat välineet saavat paikat, joihin on helpoin päästä käsiksi. Laita harvoin tarvittavat tavarat yläkaappeihin, takariviin tai varastoon. 

Kotimuotoilu_1200x700_usein-kaytetyt.jpg

Kausipuvusto pelastaa aamut

Kaappi täynnä vaatteita, mutta ei mitään päälle pantavaa? Suomalaisten vaatekaapeissa on keskimäärin 300 vaatekappaletta. Silti asujen valitseminen tuottaa päänvaivaa tai pukeudumme päivästä toiseen samoihin lempivaatteisiin.

Helpota aamujasi valitsemalla vaatteidesi joukosta muutama kymmenen keskenään yhteensopivaa vaatetta – tästä määrästä syntyy jo satoja asuyhdistelmiä. Nyt voit valita  kausipuvustostasi päivän asun vaikka silmät suljettuna ja olet silti aina tyylikäs.

Pakkaa muut vaatteet ylähyllyille tai siirrä toiseen kaappiin. Kokoa varastoiduista vaatteistasi uusi puvusto vaihtelun vuoksi ja aina vuodenajan vaihtuessa.

Kotimuotoilu_1200x700_kausivaatteet.jpg

Lisää säilytystilaa sisustustyynyistä

Vievätkö kyläilijöiden vuodevaatteet arvokasta kaappitilaasi? Säilytä vierastyynyt ja -peitot isojen sisustustyynynpäällisten sisällä. Saat muhkeat tyynyt lattialla löhöilyyn tai sohvalle.

Kotimuotoilu_1200x700_tyynyt.jpg

Lastenvaatteiden kierto rullaamaan

Lapsiperheissä vaatteita jää pieniksi jatkuvalla syötöllä. Nappaa pieneksi käynyt tai rikki mennyt vaate käytöstä heti sen huomattuasi. Järjestä niille oma paikka, esimerkiksi laatikko tai kassi lapsen vaatekaappiin tai pyykkihuollon lähettyville. Kun kassi täyttyy, on aika kierrättää käyttökelpoiset eteenpäin ja viedä muut tekstiilikeräykseen. Kaapit pysyvät siisteinä, kun väärän kokoiset tai risat vaatteet eivät pyöri hyllyillä tyhjänpanttina.

Kotimuotoilu_1200x700_koristeet2.jpg

Korista käyttöesineillä

Tavaran paras sijainti on lähellä käyttöpaikkaa. Keittiössä astiat sijoitetaan lähelle astianpesukonetta tai ruokapöytää, ruuat ja ruuanlaittovälineet lähelle liettä ja uunia. Astiat ja tarvikkeet, joita käytetään harvoin, kuuluvat ylimmille hyllyille – jos leivot vain jouluna, miksi pitäisit leivontatarvikkeita koko vuoden arkitavaroiden joukossa? Korista keittiön avohylly käytetyimmillä astioilla, niin hylly tavaroineen ei ehdi kerätä pölyä. Avohyllyltä astiat on helppo kattaa pöytään.

Lue myös