Muistilista vuokralaiselle – mitä vuokralaisen pitää tietää?

Selkeä vuokrasopimus on hyvän vuokrasuhteen pohja

Vuokra-asuminen on huoletonta, kun on vapaa omistamisen vastuista. Mutta kodin valinnassa ja vuokrasopimuksen tekemisessä kannattaa olla tarkkana. Kokosimme avuksesi muistilistan!


icon-1.png  Puntaroi asunnon ja taloyhtiön ominaisuudet 

Vuokralaiselle asunnon pohjaratkaisu ja kivat keittiökaappien vetimet ovat tärkeitä, mutta mieti asuntoa myös laajemmin elämänpiirisi keskipisteenä – onko se käytännöllinen arjessasi ja mahdollistaako talon sijainti haluamasi elämäntyylin. Vuokra-asuntomme esimerkiksi Espoossa ja Helsingissä sijaitsevat erinomaisilla sijainneilla lähellä palveluita ja uudet asuntomme Kirkkonummella ja Järvenpäässä ovat kivenheiton päässä luonnosta ja urheilumahdollisuuksista.

Pohdi sijaintia:

 • Onko asunto hyvien julkisten kulkuyhteyksin päässä vai tarvitsetko auton? Minne pysäköit auton?
 • Mitä palveluita ja harrastusmahdollisuuksia naapurustossa on?
 • Kuuluuko liikenteenhäly asuntoon vai voiko tuuletusikkunoita pitää vapaasti auki?

 

Mieti taloyhtiön ja asunnon sopivuutta:

 • Milloin taloyhtiö on rakennettu ja mitä remontteja siihen on tulossa? Ainakin putki-, julkisivu- ja ikkunaremontit vaikuttavat huomattavasti asumismukavuuteen.
 • Onko taloyhtiöllä yhteisiä tiloja, joita voit käyttää? Esimerkiksi toimivat varastotilat, pesutupa ja pyykinkuivaustila helpottavat arkea.
 • Missä kerroksessa asunto sijaitsee ja onko talossa hissi? Jokainen kulkee montakin kerrosta kevyesti asuntoesittelyyn, mutta kauppakassien kantaminen joka päivä on eri juttu.
 • Onko asunnossa parveke? Lasitettu parveke on käytettävissä lähes ympäri vuoden ja antaa lisätilaa.

 

ETSI VUOKRA-ASUNTOA

 

icon-2.png  Varmista vuokranantajan luotettavuus ja vertaile asumiskuluja

Yleensä saman alueen asuntojen vuokrat ovat lähellä toisiaan, jos niiden ominaisuuksissa ei ole suurta eroa. Selvitä aina huomattavan edullisen vuokran syy, äläkä koskaan maksa vakuusmaksua, ennen kuin olet nähnyt asunnon ja varmistanut, että se on oikeasti olemassa.

Vuokranantajan luotettavuuden varmistaminen on tärkeää, jos vuokraat asunnon suoraan vuokranantajalta. Kun käytät tunnettua vuokranvälittäjää, sinun ei tarvitse itse tarkistaa vuokranantajan taustoja, koska välittäjän tehtävä on huolehtia myös vuokralaisen oikeusturvasta.

Vuokralaisena sinun kannattaa kuitenkin vertailla vuokra-asuntojen hintoja aina ennen vuokraamispäätöksen tekemistä.

Huomioi, että asumiskuluihin vaikuttavat vuokran lisäksi esimerkiksi:

 • Vesi: yleensä maksat vedestä kuukausittain henkilömäärän mukaan esimerkiksi 20 €/kk/hlö, mutta uudessa asunnossa saattaa olla huoneistokohtainen vesimittari, jolloin maksat vedestä kulutuksen mukaan.
 • Nettiyhteys: joskus taloyhtiön kiinteä yhteys sisältyy vuokraan, toisinaan sinun on hankittava liittymä itse.
 • Pysäköinti: taloyhtiön autopaikasta on usein maksettava kuukausittaista maksua ja joissain kaupungeissa myös kadunvarsipysäköinti maksaa.
 • Taloyhtiön yhteiset tilat: esimerkiksi saunan tai pesutuvan käytöstä saatetaan periä maksu.
 • Sähkö: teet itse sähkösopimuksen ja maksat kulutuksesi mukaisesti.

 

icon-3.png Selvitä tärkeät asiat kuten vakuus, vuokrankorotus ja vuokrasopimuksen irtisanominen

Asunnon vuokraamiseen sisältyy paljon yksityiskohtia, jotka sinun vuokralaisena pitää tietää ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Aloita tutustuminen paljon kysymyksiä herättävistä käsitteistä, mutta kannattaa lukea myös Hyvä vuokratapa -ohjeistus. (Vuokralaiset ry)

 

baseline_done_black_18dp-bigger.pngVakuus, vuokravakuus, takuuvuokra vai vuokratakuu?

Vakuus tarkoittaa vuokrasopimuksen solmimisen yhteydessä vuokranantajalle maksettavaa rahasummaa, joka toimii panttina vuokranmaksulle ja asunnon hyvälle hoidolle.

Jos siis et maksa vuokraasi tai aiheutat asunnossa vahinkoa, vuokranantajalla on oikeus pidättää vuokrarahat tai korjauskustannukset vakuudesta. Vakuuden määrä on yleensä 1-3 kk vuokraa vastaava summa.

Vuokravakuudella tarkoitetaan panttia, joka annetaan vain vuokranmaksun turvaamiseksi. Yleiskielessä vuokravakuudesta käytetään myös sanoja takuuvuokra ja vuokratakuu.

baseline_done_black_18dp-bigger.pngVuokrankorotus ja vuokrantarkistaminen

Yleiskielessä puhutaan usein vuokrankorotuksesta, kun tarkoitetaan vuokrasopimukseen kirjattua vuokrantarkistusta. Vuokrasopimuksessa sovitaan vuokrantarkistuksen perusteista ja ajankohdasta.

Tavallisimmin vuokrantarkistaminen tehdään kerran vuodessa esimerkiksi kiinteän prosenttikorotuksen tai elinkustannusindeksin perusteella. Indeksikorotus heijastelee kuluttajahintojen muutosta ja sen laskemiseen käytetään yksinkertaista laskukaavaa.

Jos vuokranantaja haluaa korottaa vuokraa muulla perusteella kuin mitä vuokrasopimuksessa lukee, on hänen aloitettava neuvottelut vuokralaisen kanssa 6 kk ennen aiottua korotusta.

baseline_done_black_18dp-bigger.pngVuokrasopimuksen irtisanominen

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika riippuu siitä, onko vuokrasopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva. On myös mahdollista sopia, että toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ensimmäinen mahdollinen irtisanomispäivä on esimerkiksi vuoden kuluttua sopimuksen alkamisesta.

Jos vuokrasopimus on määräaikainen, vuokrasuhde päättyy sopimuksessa mainittuna päivänä.

Toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen voi irtisanoa milloin vain. Vuokralaisen irtisanomisaika on kuukauden ja vuokranantajan 3 kk, jos vuokrasuhde on kestänyt enintään vuoden ja 6 kk, jos vuokrasuhde on kestänyt yli vuoden. Irtisanomisaika on kokonainen kalenterikuukausi eli se lasketaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jolloin irtisanominen tehdään.

icon-4.png  Perehdy vuokrasopimukseen tarkasti

Selkeä vuokrasopimus on toimivan vuokrasuhteen perusta. Jos asunnon vuokrausta hoitaa ammattivälittäjä, hän laatii vuokrasopimuksen, jossa huolehditaan vuokralaisen ja vuokranantajan oikeuksista ja velvollisuuksista. Vuokranvälittäjän tehtävä on selittää sinulle vuokrasopimuksen sisältö – kysy, jos et ymmärrä kaikkea ja allekirjoita sopimus vasta kun tiedät, mihin sitoudut.

Usein vuokranantaja hoitaa vuokraamisen itse. Silloin kannattaa käyttää aikaa vuokrasopimuksen huolelliseen lukemiseen. Jos et ymmärrä jotain, niin nosta asiat rohkeasti esiin. Yleensä erimielisyydet syntyvät siitä, että vuokrasopimus ei ole riittävän kattava ja yksiselitteinen.

Vuokrasopimuksessa kannattaa määritellä ainakin nämä asiat:

 • Onko vuokrasopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva?
 • Mikä on vuokrantarkistuksen peruste ja ajankohta?
 • Ovatko lemmikkieläimet sallittuja ja saako asunnossa tupakoida?
 • Mitä vuokra sisältää ja miten vesimaksu määräytyy?
 • Vaatiiko asunto jotain erityistä hoitoa kuten puutason säännöllinen öljyäminen?
 • Mitä loppusiivoukseen sisältyy, onko esimerkiksi ikkunat pestävä?
 • Vakuuden suuruus ja maksupäivä
 • Avainten luovutus ja muuttopäivä sekä kadonneiden avainten korvaus

Lisäksi on vuokralaisen ja vuokranantajan etu, että asunnon kunto dokumentoidaan kuvin ja sanoin ennen vuokrasuhteen alkua. Näin esimerkiksi valmiiksi naarmuuntuneen parketin korvaaminen ei aiheuta riitaa vuokralaisen poismuuton yhteydessä.

icon-5.png  Vuokralaisen kannatta ottaa kattava kotivakuutus ennen muuttoa

Usein kotivakuutus on edellytys vuokrasopimuksen solmimiselle, mutta vakuutus kannattaa ehdottomasti ottaa, vaikka sitä ei vuokrasopimuksessa vaadittaisi.

Vakuutusten kattavuudessa ja omavastuissa on suuria eroja ja siksi vakuutusehdot on syytä lukea huolellisesti. Suppea kotivakuutus turvaa yleensä vain asunnossa ja varastoissa olevan irtaimen omaisuutesi. Laaja turva saattaa korvata myös esimerkiksi sijaisasunnon vuokran, jos joudut vaikkapa kosteus- tai palovahingon seurauksena muuttamaan vuokrakodistasi remontin ajaksi väliaikaisesti pois.

Vakuutuksen hinta määräytyy asunnon neliöiden mukaan, joten laajin mahdollinenkaan kotivakuutus ei kompaktissa asunnossa maksa kohtuuttomasti lisää.

Lisää tärkeää tietoa vuokralaiselle:

Usein kysytyt kysymykset

YIT Asuntovuokrauksen palvelut

Lue myös