Asunnon osto

Asunnon osto kannattaa tehdä harkiten

Asunnon ostaminen on yksi elämän isoista tapahtumista ja päätöksistä. Tarjolla oleviin vaihtoehtoihin kannattaa perehtyä huolella eikä uuden kodin valitsemisessa kannata hätäillä. Toisaalta päätöksen tekoa ei toki kannata viivyttää, ettei mahdollisuutesi unelmiesi asunnon osto mene ohi. Tässä artikkelissa on esitelty asunnon ostamiseen liittyviä vaiheita. Toivomme, että niistä on sinulle hyötyä asunnon etsimiseen, valintaan ja ostoon.

Kiinnostus asunnon ostamiseen herää

Asunnon ostaminen alkaa siitä, kun kiinnostus asunnon ostamista kohtaan herää. Asunnon voi ostaa niin omaksi kodiksi, vapaa-ajan asunnoksi kuin vuokralle laitettavaksi sijoitusasunnoksi. Ensimmäisenä kannattaa tutustua YIT:n myynnissä olevien asuntojen ennakkomarkkinointimateriaaleihin ja kiinnostavan asunnon löytäessäsi, voit tehdä ennakkovarauksen asunnosta. Ennakkovaraus ei sido sinua vielä mihinkään, ja sen voi perua ilman perusteluja.

Pankkien kilpailuttaminen ja lainalupaus

Kun kaupanteon aika lähestyy, kannattaa sinun kilpailuttaa tarvitsemasi asuntolaina useamman pankin välillä. Pankkien nettisivuilta löytyy usein lainalaskuri, joka auttaa havainnollistamaan lainamäärän tarvetta. Voit hakea lainalupauksen pankilta jo ennen kuin olet edes löytänyt sopivaa ostokohdetta. Lainalupaus on voimassa rajoitetun ajan, jonka jälkeen se tulee uusia.

Pankkien tarjoamat lainaehdot ja marginaalit voivat vaihdella paljonkin, joten kilpailuttamisessa kannattaa olla tarkkana eikä ensimmäiseen tarjoukseen kannata tarttua ennen kuin on kuullut muita kilpailijoita. Asunnon ostaminen ei kuulu olla hätiköity päätös, vaan tarkkaan harkittu investointi tulevaan. Toisinaan on myös taloudellisesti kannattavaa neuvotella pankilta lyhennysvapaita kuukausia tai lyhennysvapaata vuotta, jolloin maksat alkuun ainoastaan asuntolainan korkoja. Tämä riippuu toki omasta taloudellisesta tilanteestasi.

Asuntokaupan tekeminen

Asuntokauppa voidaan tehdä, kun turva-asiakirjat on asetettu pankin haltuun. Turva-asiakirjoja ovat esimerkiksi asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestys, taloussuunnitelma ja rakennustapaselostus. Saat ennen kauppakirjan allekirjoittamista nähdäksesi kaikki kauppaan vaikuttavat asiakirjat, joihin kannattaa perehtyä huolella.

Kauppakirja allekirjoitetaan YIT Asuntomyynnin tilaisuudessa, jossa voit tutustua myös asunnon sisustusmateriaalivaihtoehtoihin. Sinun on mahdollista valita mieleisesi sisustusmateriaalit heti kaupanteon jälkeen, asunnon oston yhteydessä. Valittavina on valmiita sisustusteemoja, joita voit yhdistellä makusi mukaan. Mikäli hintaan sisältyvistä vaihtoehdoista ei löydy mieleisiä, niin tarjolla on myös joitakin lisämaksullisia materiaaleja.

Asunnon kauppahinnan maksaminen

Kaupantekohetkellä maksat vain 20 % asunnon velattomasta hinnasta, ja loppukauppahinta erääntyy maksettavaksi vasta lähellä asunnon valmistumista. Jos et ole ensimmäistä asuntoa ostamassa, ja olet aikeissa myydä vanhan asuntosi uutta ostaessa, niin sinulla on siihen hyvin aikaa, kun uutta asuntoasi rakennetaan. Ensimmäinen mahdollisuus maksaa yhtiölaina tai lyhentää sitä on juuri ennen asunnon valmistumispäivää. Tämän jälkeen yhtiölainaa voi lyhentää lainaehtojen mukaisesti.

Ennen muuttoa

Rakennustyön vielä ollessa käynnissä, kutsumme asuntojen ostajat koolle, kun vähintään neljäsosa taloyhtiön asunnoista on myyty. Kokouksessa ostajat voivat halutessaan valita edustajikseen rakennustyön tarkkailijan ja tilintarkastajan. Rakenteilla oleviin asuntoihin on myös mahdollista päästä tutustumaan etukäteen. Vierailuaika tulee sopia työmaan vastaavan mestarin kanssa ennakkoon.

Sinulla on mahdollisuus päästä tarkistamaan asunto noin kuukautta ennen muuttoa. Merkitse tarkistuksessa huomaamasi puutteet tai virheet lomakkeelle, ja pyrimme korjaamaan ne ennen muuttoasi. Kaikkia puutteita ei välttämättä ole mahdollista huomata heti, mutta ei hätää, sillä vuositarkastuksen yhteydessä voit tuoda esiin vuoden aikana huomaamasi virheet tai puutteet. YIT Kodin ostajana saat 10 vuoden turvan sille, että rakennustyöt on tehty hyvän rakennustavan mukaisesti.

Muuttaminen uuteen asuntoon

Saat noin kuusi viikkoa ennen uuden kotisi valmistumista muuttokirjeen, jossa vahvistetaan asunnon valmistumispäivämäärä sekä jäljellä olevien maksuerien aikataulu. Tällöin sinulla on hyvin aikaa alkaa suunittelemaan muuttoa, ja jos olet asunut vuokralla, niin tässä vaiheessa viimeistään kannattaa ilmoittaa vuokranantajalle asunnon vapautumisesta. Muuton lähestyessä kannattaa pakkaaminen ja vanhan asunnon siistiminen aloittaa hyvissä ajoin, sillä se helpottaa muuttostressiä muuttopäivänä. Myös muuttoilmoituksen voi tehdä Postille etukäteen.

Saat käsiisi uuden asuntosi avaimet ensimmäisenä mahdollisena muuttopäivänä, kunhan olet maksanut asunnon kauppahinnan sekä mahdolliset tilaamasi muutostyöt. Saat muuttaessasi myös kodinkansion, josta löydät kaikki tarpeelliset asuntoosi ja taloyhtiöön liittyvät asiakirjat. Lue lisää vinkkejä muuttamiseen muuttajan oppaasta ja tutustu myös muuttajan muistilistaan.

Asunnon ostaminen on aina jännittävä uusi askel elämässä. Uudessa ja omassa kodissa on mahdollista vaikuttaa vapaasti sisustamiseen, mikä ei aina ole vuokra-asunnoissa mahdollista. Toivottavasti löydät mieleisesi kodin YIT:n valikoimasta. Onnea uuden kodin etsintään ja asunnon ostoon!

 

Lue myös muut asunnon ostamiseen liittyvät artikkelit:

Ota yhteyttä

Lähetä yhteystietosi, ja saat lisätietoa uusista myytävistä YIT Kodeista sinua kiinnostavilla alueilla.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä
Sulje
Lähetetään...