Asunnon ostajan opas

13 askelta uuteen kotiin

13 tärkeää askelta ja elämäsi asunto on sinun. Kun olet hankkimassa uutta kotia, saat tämän asunnon ostajan oppaan listasta apua elämäsi tärkeimmän päätöksen toteuttamiseen. Helpota tietäsi oman katon alle!

1. Asunnon varaaminen

Ennakkomarkkinoinnin aikana voit tehdä tulevasta kodistasi varauksen omalla nimelläsi. Ennakkovaraus ei sido sinua ja voit perua sen ilman perusteluja. Varaaminen mahdollistaa myös sen, että pääset valitsemaan laajemmasta valikoimasta. Asunnosta (ja koko rakennuskohteesta) on tässä vaiheessa käytössäsi alustavat tiedot, kuten arvioitu valmistumisaika.

2. Asuntokauppa

Kauppa voidaan tehdä, kun turva-asiakirjat on asetettu pankin haltuun. Turva-asiakirjoihin kuuluvat mm. asunto-osakeyhtiön taloussuunnitelma ja yhtiöjärjestys sekä rakennustapaselostus. Ennen kauppakirjan allekirjoittamista saat asuntomyyjältä nähtäväksesi kaikki kauppaan vaikuttavat asiakirjat. Tutustu asiakirjoihin ja kauppakirjaan kaikessa rauhassa.

Kauppakirja allekirjoitetaan YIT Asuntomyynnissä. Samassa tilaisuudessa voit tutustua myynnissämme esillä oleviin, uuden kotisi sisustusmateriaaleihin. Kaupanteon yhteydessä saat tunnukset YIT Plus -kotiportaaliin, josta löydät mm. uuteen kotiisi liittyvät asiakirjat sähköisessä muodossa. Jos ole ensiasunnon ostaja, tutustu ensiasunnon ostajan vinkkeihin.

3. Kauppahinnan maksaminen

YIT:n asiakasystävällisiin kauppaehtoihin kuuluu mm. se, että maksat kaupantekohetkellä vain 20 % velattomasta hinnasta. Loppukauppahinta erääntyy lähellä asunnon valmistumista. Ehdit myydä edellisen asuntosi ilman kiirettä sillä aikaa, kun uutta kotiasi rakennetaan. Ensimmäinen mahdollisuus lyhentää yhtiölainaa tai maksaa se kokonaan on juuri ennen valmistumispäivää. Myöhemmin yhtiölainaa on mahdollista lyhentää lainaehtojen mukaisesti.

4. Sisustusratkaisujen valitseminen

Kun ostat uuden YIT Kodin ennen materiaalivalintojen tilauspäivää, saat samaan hintaan valita kotisi tyylin joko valmiista sisustusteemoista - tai niihin sisältyviä materiaaleja oman makusi mukaan yhdistellen. Voit valita materiaalit heti kaupanteon jälkeen.  Olemme hinnoitelleet valmiiksi joitain lisämaksullisia muutostöitä, joita voit tilata kotiisi kaupanteon jälkeen. Tilaaminen tapahtuu kätevästi lomakkeella, jonka voit palauttaa muutostyöinsinöörillesi tai YIT Asuntomyyntiin. Kerromme tilausaikataulun muutostyöhinnastossa. Jos haluat tilata kotiisi yksilöllisiä muutostöitä, keskustele toiveistasi muutostyöinsinöörisi kanssa. Häneltä saat muutostoiveistasi kirjallisen tarjouksen. Mitä aikaisemmin kerrot toiveesi, sitä enemmän voit vaikuttaa siihen, millainen uudesta kodistasi tulee.

5. Ostajien kokous

Kutsumme sinut ja muut ostajat koolle, kun neljäsosa asunnoista on myyty. Kokouksessa ostajat voivat halutessaan valita omiksi edustajikseen rakennustyön tarkkailijan ja tilintarkastajan.

6. Asuntoon tutustuminen

Voit tutustua tulevaan kotiisi, kun sitä vielä rakennetaan. Sovithan vierailuajan etukäteen työmaan vastaavan mestarin kanssa.

7. Muuttoon valmistautuminen

Noin kuusi viikkoa ennen asunnon valmistumista saat muuttokirjeen, jossa vahvistamme valmistumispäivämäärän sekä kerromme jäljellä olevien maksuerien aikataulun.

8. Asunnon tarkastaminen

Sinulla on mahdollisuus tarkastaa asuntosi noin kuukautta ennen muuttoa. Tarkastuksessa täytät lomakkeen, johon merkitset asunnossa mahdollisesti vielä olevat puutteet, jotka pyrimme korjaamaan ennen muuttoa.

9. Opastus asunnon käyttöön

YIT:n henkilökunta antaa tarvittaessa opastusta uuden kotisi käyttöön ennen muuttoa. Opastuksessa saat neuvoja mm. kodin laitteiden käyttöön.

10. Muuttopäivä

Asunnon valmistumisajan voit tarkistaa muuttokirjeestä. Saat muuttopäivänä avaimet, kun olet maksanut kauppahinnan sekä tilaamasi muutostyöt. Samalla saat omistusoikeuden uuden asunnon osakkeisiin. Saat myös kodinkansion, joka sisältää kaikki tarpeelliset tiedot taloyhtiöstäsi ja asunnostasi. Kodinkansioon voit tutustua myös sähköisesti uuden kotisi YIT Plus -kotiportaalissa.

Tutustu myös muuttajan muistilistaan, joka auttaa sinua muistamaan kaiken tarpeellisen muuton keskellä.

11. Yhtiökokous

Yhtiökokous järjestetään noin kolmen kuukauden kuluttua rakennuksen valmistumisesta. Yhtiökokousta kutsutaan myös hallinnonluovutuskokoukseksi, koska silloin asunto-osakeyhtiön hallinto siirtyy rakennuttajalta osakkaille eli asunnon ostaneille. Yhtiökokouksessa mm. valitaan yhtiölle hallitus ja esitetään välitilinpäätös. Yhtiökokous on uusien asukkaiden ensimmäinen yhteinen kokoontuminen, jossa saat paljon tärkeää tietoa taloyhtiöön ja asumiseen liittyvissä asioissa.

12. Vuositarkastus

Asunnon vuositarkastus pidetään noin 12–15 kuukauden kuluttua valmistumisesta. Tarkastuskutsun mukana saat lomakkeen, johon voit merkitä asunnossa mahdollisesti havaitsemasi virheet. Ne korjataan vuositarkastuksen jälkeen. YIT Kodin ostajana saat 10 vuoden turvan sille, että rakennustyöt on tehty hyvän rakennustavan mukaisesti.

13. Asunnon ja yhtiön huolto

Toimitamme sinulle kodinkansion sekä taloyhtiölle ja isännöitsijälle huoltokirjan. Kodinkansiosta löydät vastauksen useisiin kotiasi koskeviin kysymyksiin. Sen sisältö löytyy myös YIT Plussasta. Tutustuthan kodinkansioon ja sen ohjeisiin huolella. Ne auttavat sinua vaikuttamaan omiin asumiskustannuksiisi, lisäämään uuden YIT Kotisi ikää ja ylläpitämään kiinteistön arvoa.

Ota yhteyttä

Lähetä yhteystietosi, ja saat lisätietoa uusista myytävistä YIT Kodeista sinua kiinnostavilla alueilla.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä
Sulje
Lähetetään...