Ensiasunnon ostaja

 

Miltä tuntuisi nauttia aamukahvi uudessa keittiössä, kutsua ystävät juhlimaan uutta alkua, valvoa parvekkeella kesäiltoina auringon kanssa? Ensimmäisen oman kodin ostaminen on kutkuttavaa. Toisaalta suureen kauppaan liittyy paljon yksityiskohtia, jotka ovat tärkeitä ymmärtää.

  TUTUSTU YIT KOTEIHIN   

Viisi vinkkiä

Ensiasunnonostajan kärkikysymykset

Selvitimme, mitkä asiat askarruttavat eniten ensiasunnonostajia ja YIT Kotien asiantuntijat vastasivat useimmin toistuviin kysymyksiin.

Millä perusteella saan vapautuksen varainsiirtoverosta?

Ensiasunnon ostajana sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.
  • Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50% tai enemmän.
  • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta.
  • Et ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50%:a tai enempää.


Huomioi, että ensiasunnon ostajan ikä määritellään kauppakirjan allekirjoitushetkellä. Jos siis ostat asunnon jo rakennusvaiheessa ja ehdit täyttää 40 vuotta ennen muuttoa uuteen kotiin, niin sillä ei ole merkitystä.

Lue lisää verohallinnon sivuilta. 


Maksanko tonttiosuuden lunastamisesta tai autopaikan ostamisesta varainsiirtoveroa?

Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa asunnosta. Tonttiosuuden lunastamisesta ja autopaikan ostamisesta koituva varainsiirtovero jää kuitenkin myös ensiasunnon ostajan maksettavaksi.


Minkälaiset asiat vaikuttavat siihen, että asunto säilyttää arvonsa?
   
Sijainti on asunnon arvon tärkein tekijä. YIT Kodit rakennetaan yleensä sellaisiin paikkoihin, että niistä on erinomaiset kulkuyhteydet sekä keskustaan että muualle. 

Monet YIT Kodit sijaitsevat uusilla alueilla, jolloin koko alueen toimivuus monipuolisine palveluineen ja vehreine pihoineen huomioidaan suunnittelun alusta asti. Uudet alueet vain paranevat vanhetessaan ja niillä sijaitsevat asunnot säilyttävät hyvin arvonsa tulevaisuudessakin. 


Mikä on myyntihinnan ja velattoman hinnan ero?

Asunnon myyntihinta (lyhenne mh.) tarkoittaa sitä summaa, jonka ostaja maksaa myyjälle aina asuntoa ostaessaan. Velaton hinta (lyhenne vh.) on asunnon kokonaishinta, johon on laskettu myyntihinnan lisäksi mukaan asuntoon kohdistuva yhtiölainaosuus. Asunnon omistaja voi itse päättää, maksaako hän yhtiölainan pois esimerkiksi heti asuntokaupan yhteydessä vai kuukausierissä niin kutsutun rahoitusvastikkeen muodossa.


Onko vuokratontti parempi kuin valinnainen vuokratontti?

Vuokratontille rakennetussa taloyhtiössä asunnon ostaja ei voi lunastaa tonttiosuutta itselleen, vaan tontinvuokra sisältyy kuukausittaiseen hoitovastikkeeseen.

Valinnaisesta vuokratontista puhutaan silloin, kun asunto-osakeyhtiö on rakennettu vuokratontille, jossa huoneiston omistajalla on lunastusoikeus asunnon tonttiosuuteen. Asunnon ostaja voi halutessaan maksaa taloyhtiölle huoneistokohtaisen tontin lunastusosuuden joko asunnon valmistumisen yhteydessä tai myöhemmin, jolloin kuukausittaista tontin vuokratonttivastiketta ei tarvitse enää maksaa. Jos päätät maksaa tontista vuokratonttivastiketta, se ei lyhennä tonttiosuuden lunastushintaa.

Valinnainen vuokratontti antaa siis vuokratonttia enemmän vaihtoehtoja ja joustaa elämäntilanteesi mukaan.

Ota yhteyttä

Ensiasunnoksi YIT Koti?

Lähetä yhteystietosi, niin saat lisätietoa sinua kiinnostavista ensiasunnoista.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä
 
Ensiasunnon ostaja, lue myös nämä:

Oma vai vuokra?

Asunnon ostajan opas

 

Ota yhteyttä

Lähetä yhteystietosi, ja saat lisätietoa uusista myytävistä YIT Kodeista sinua kiinnostavilla alueilla.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä
Sulje
Sulje
Lähetetään...