Ensiasunnon ostaja

 

Miltä tuntuisi nauttia aamukahvi uudessa keittiössä, kutsua ystävät juhlimaan uutta alkua, valvoa parvekkeella kesäiltoina auringon kanssa? Ensimmäisen oman kodin ostaminen on kutkuttavaa. Toisaalta suureen kauppaan liittyy paljon yksityiskohtia, jotka ovat tärkeitä ymmärtää.

  TUTUSTU YIT KOTEIHIN   

Viisi vinkkiä

Ensiasunnon osto

Ensiasunnon ostaminen uudiskohteesta on turvallinen valinta. Uudiskohteesta saat itsellesi kodin, jossa kaikki on uutta ja koskematonta. Näin sinun on mahdollista toteuttaa parhaalla tavalla unelmaasi ja tehdä kodistasi juuri oman näköisesi.

Et joudu murehtimaan ylimääräisiä remontointikuluja tai uusia kodinkonehankintoja. Kaikki tärkeät kotiasi ja sen käyttöä koskevat asiakirjat löytyvät yksistä kansista ja ovat kattavasti saatavillasi. Asunnon toimivuus, kuten pohjaratkaisut, säilytystilat ja sijainti, ovat asioita, joihin uusissa kohteissa on erityisesti panostettu.

Ensimmäisen asunnon ostaminen on aina iso päätös. Ensiasunnon osto on erityisen suuri tapahtuma, sillä asuntokaupat sisältävät usein myös sitoutumisen mahdollisesti pitkäänkin laina-aikaan. Ensiasunto on toki mahdollista myös vuokrata myöhemmin, jos asunnon koko- tai sijaintivaatimukset muuttuvat elämänmuutosten myötä.

Jos olet ostamassa ensiasuntoa:

  1. Mieti, minkälainen asumistarpeesi on muutaman vuoden kuluttua. Asunnon ostamisessa kannattaa olla jonkin verran kaukokatseinen.
  2. Kun olet tehnyt päätöksesi ja sopiva, vaatimuksesi täyttävä asunto on löytynyt, ota yhteyttä omaan pankkiisi ja selvitä ensiasunnon ostamiseen liittyvät lainanhakijan vaatimukset; omarahoitusosuus ja tarvittavat vakuudet. Kun olet saanut lainapäätöksen, asuntomyyjämme auttaa kaikissa asunnon ostoon liittyvissä yksityiskohdissa.

Muista ensiasunnon ostajan edut

Asunnon oston yhteydessä maksetaan myyntihinnan lisäksi varainsiirtoveroa. Nuoria ensiasunnon ostajia verotetaan kevyemmin kuin asunnon vaihtajia. Katso verottajan sivulta ajantasaiset tiedot asuntokauppaan liittyvistä maksuista. Maksetusta varainsiirtoverosta voit ilmoittaa verottajalle nykyisin myös sähköisesti.

Ensiasunnon ostaja, lue myös nämä:

Ensiasunnonostajan kärkikysymykset

Selvitimme, mitkä asiat askarruttavat eniten ensiasunnonostajia ja YIT Kotien asiantuntijat vastasivat useimmin toistuviin kysymyksiin.

Millä perusteella saan vapautuksen varainsiirtoverosta?

Ensiasunnon ostajana sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.
  • Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50% tai enemmän.
  • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta.
  • Et ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50%:a tai enempää.


Huomioi, että ensiasunnon ostajan ikä määritellään kauppakirjan allekirjoitushetkellä. Jos siis ostat asunnon jo rakennusvaiheessa ja ehdit täyttää 40 vuotta ennen muuttoa uuteen kotiin, niin sillä ei ole merkitystä.

Lue lisää verohallinnon sivuilta. 


Maksanko tonttiosuuden lunastamisesta tai autopaikan ostamisesta varainsiirtoveroa?

Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa asunnosta. Tonttiosuuden lunastamisesta ja autopaikan ostamisesta koituva varainsiirtovero jää kuitenkin myös ensiasunnon ostajan maksettavaksi.


Minkälaiset asiat vaikuttavat siihen, että asunto säilyttää arvonsa?
   
Sijainti on asunnon arvon tärkein tekijä. YIT Kodit rakennetaan yleensä sellaisiin paikkoihin, että niistä on erinomaiset kulkuyhteydet sekä keskustaan että muualle. 

Monet YIT Kodit sijaitsevat uusilla alueilla, jolloin koko alueen toimivuus monipuolisine palveluineen ja vehreine pihoineen huomioidaan suunnittelun alusta asti. Uudet alueet vain paranevat vanhetessaan ja niillä sijaitsevat asunnot säilyttävät hyvin arvonsa tulevaisuudessakin. 


Mikä on myyntihinnan ja velattoman hinnan ero?

Asunnon myyntihinta (lyhenne mh.) tarkoittaa sitä summaa, jonka ostaja maksaa myyjälle aina asuntoa ostaessaan. Velaton hinta (lyhenne vh.) on asunnon kokonaishinta, johon on laskettu myyntihinnan lisäksi mukaan asuntoon kohdistuva yhtiölainaosuus. Asunnon omistaja voi itse päättää, maksaako hän yhtiölainan pois esimerkiksi heti asuntokaupan yhteydessä vai kuukausierissä niin kutsutun rahoitusvastikkeen muodossa.


Onko vuokratontti parempi kuin valinnainen vuokratontti?

Vuokratontille rakennetussa taloyhtiössä asunnon ostaja ei voi lunastaa tonttiosuutta itselleen, vaan tontinvuokra sisältyy kuukausittaiseen hoitovastikkeeseen.

Valinnaisesta vuokratontista puhutaan silloin, kun asunto-osakeyhtiö on rakennettu vuokratontille, jossa huoneiston omistajalla on lunastusoikeus asunnon tonttiosuuteen. Asunnon ostaja voi halutessaan maksaa taloyhtiölle huoneistokohtaisen tontin lunastusosuuden joko asunnon valmistumisen yhteydessä tai myöhemmin, jolloin kuukausittaista tontin vuokratonttivastiketta ei tarvitse enää maksaa. Jos päätät maksaa tontista vuokratonttivastiketta, se ei lyhennä tonttiosuuden lunastushintaa.

Valinnainen vuokratontti antaa siis vuokratonttia enemmän vaihtoehtoja ja joustaa elämäntilanteesi mukaan.

Ota yhteyttä

Lähetä yhteystietosi, niin saat lisätietoa sinua kiinnostavista asunnoista.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä

Ota yhteyttä

Lähetä yhteystietosi, ja saat lisätietoa uusista myytävistä YIT Kodeista sinua kiinnostavilla alueilla.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä
Sulje
Lähetetään...