Viisi vinkkiä asunnon ostoon

Asuntomarkkinoiden muutoksen myötä voi unelmien asunto löytyä aiempaa helpommin. Kokosimme viisi vinkkiä, jotka kannattaa hyödyntää juuri nyt.

Asuntomarkkinoilla on nyt hyvin tarjontaa, valmiita asuntoja on myynnissä enemmän kuin aikaisemmin. Nykyinen markkinatilanne sekä asumiskustannusten ja korkojen nousu ovat luoneet tilanteen, jossa tarjontaa riittää. YIT:n asuntomyynnin myyntineuvottelija Timo Havumäen mukaan etenkin uudistuotannosta löytyy nyt paljon erilaisia, erikokoisia asuntoja.

”Koska tilanne on muuttunut eivätkä esimerkiksi asuntosijoittajat ole liikkeellä entiseen tapaan, hyviä vaihtoehtoja riittää”, Havumäki kertoo.

Etenkin uuden asunnon ostaminen nykytilanteessa kannattaa.

”Uudisasunnon ostajan kannattaa olla aiempaa valikoivampi sen suhteen, keneltä ostaa asunnon”, Havumäki huomauttaa.

Uudiskohde on energiatehokas

Jos kustannusten nousu huolettaa, on uudiskohde turvallisin valinta. Uusiin asuntoihin ei kohdistu yllättäviä menoeriä, kuten isoja remontteja tai muita saneerauksia.

”Piileviä kustannuksia tai yllätyksiä ei ole edessä, joten riskit ovat pienemmät. Lisäksi uudiskohteet on rakennettu vanhoja asuntoja energiatehokkaammin. Myös uudiskohteiden energiatehokkuus on hyvä. Esimerkiksi seinien paksuuteen, ikkunoihin ja muihin materiaaleihin on kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota, joten asunnot ovat aidosti energiatehokkaita”, Havumäki kertoo.

Myös uusien asuntojen lämmitysratkaisut huomioivat energiatehokkuuden.

”Meillä on sekä maalämpö- että kaukolämpökohteita. Asuntojen materiaalien ja talotekniikan laatutaso on muutenkin edennyt harppauksin viime vuosina”, Havumäki sanoo.

Markkinatilanne suosii senioria ja ensiasunnon ostajaa

Uudiskohteet kiinnostavat tällä hetkellä etenkin senioreita ja suuria ikäluokkia. Havumäen mukaan syy on selvä: moni heistä on asunut aiemmin omakotitalossa tai isommassa asunnossa ja kaipaa nyt helppohoitoisempaa ja kenties pienempää kotia ilman remonttihuolia tai pihatöitä.

”Valikoimastamme löytyykin varsin monipuolisia senioreille sopivia asuntoja, hän kertoo. Suurten ikäluokkien ja senioreiden lisäksi myös ensiasunnon ostajan kannattaisi olla nyt valppaana.”

Ensiasunnon ostaja hakee usein suhteellisen edullista, pientä asuntoa, ja sellaisia on nyt normaalia selvästi enemmän tarjolla. Ensiasunnon ostajalle nykyinen tilanne on otollinen. Kun pienet asunnot myytiin aiemmin nopeasti sijoittajille, oli esimerkiksi ensiasunnon ostajan vaikea löytää omaa kotia. Aiemmin sijoittajat nappasivat tällaiset asunnot nopeasti ja tarjontaa oli vähemmän”, Havumäki kertoo.


YIT_Miksi_Ostaa_Asunto_950.jpgYIT:n asuntomyynnin myyntineuvottelija Timo Havumäki kertoo, että ensiasunnon ostajan kannattaisi olla nyt valppaana.

Asunto hyvältä paikalta, vastuullisuudesta tinkimättä

Jos uuden asunnon ostaminen houkuttelee, uudiskohde kannattaa ostaa luotettavalta asuntorakentajalta. Havumäki huomauttaa, että YIT on Suomen suurin asuntorakentaja, jolle on kertynyt kosolti kokemusta toimivien ja laadukkaiden asuntojen suunnittelusta ja rakentamisesta.

”Olemme markkinajohtaja varmasti myös silloin, jos katsotaan uusien asuntojen sijainteja. Meidän asuntomme sijaitsevat hyvillä paikoilla, ja tarjontaa riittää hyvin monenlaisiin tarpeisiin.”


Havumäki painottaa, että laadukas rakentaminen tarkoittaa myös sitä, ettei vastuullisuudesta tingitä.

”Vastuullisuus kuuluu oleellisesti kaikkeen tekemiseemme aina materiaalivalinnoista työmaiden työoloihin. Käytämme työmailla esimerkiksi vähäpäästöisiä betonielementtejä ja -betonilaattoja ja kiinnitämme muutenkin huomiota siihen, että materiaalit sekä tuotetaan että hankitaan vastuullisesti.”


5 vinkkiä asunnon ostoon

  • Hyödynnä markkinatilanne. Kun tarjontaa on paljon, unelmien asunnon voi löytää aiempaa helpommin – hyvällä sijainnilla.
  • Muista, että uudiskohde on turvallinen sijoitus. Ostamalla uudiskohteen vältyt myös ylimääräisiltä ja yllättäviltä kuluilta, kuten saneerauskustannuksilta.
  • Muista, että uudiskohteiden asumiskustannukset pysyvät kurissa, sillä uudet asunnot rakennetaan energiatehokkaasti.
  • Valitse luotettava rakennuttaja. YIT on tunnetusti luotettava ja vastuullinen yritys, joka kykenee hoitamaan velvoitteensa haastavinakin aikoina.
  • Ole ajoissa. Vaikka uudiskohteen ostaminen on suunnitelmissa vasta lähivuosina, rakennuttajaan kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin. Näin unelmien koti löytyy ajoissa parhaalla mahdollisella sijainnilla.

 Löydä unelmiesi asunto


Lue myös:

Uudiskohteen edut

Mistä asunnon hinta koostuu?