Mistä uuden asunnon hinta koostuu?

Asiantuntijamme listasi eri tekijöitä, joista asunnon hinta koostuu. Uudessa asunnossa ei ole huolta remonteista ja lisäksi niissä voi paremmin ennakoida myös tulevia kuluja.

Uudiskohteet vaikuttavat usein merkittävästi kalliimmilta vanhoihin asuntoihin verrattuna. Hintoja vertailtaessa tuleekin ottaa huomioon taloyhtiön tulevat remontit sekä korjausvelka. Uusi asunto voi tulla pitkällä aikavälillä jopa vanhaa asuntoa edullisemmaksi.

– Asuntoa ostaessa pitäisi aina muistaa katsoa vähän eteenpäin. Onko suunnitteilla isompia remontteja, ja millaisia kustannuksia ne aiheuttavat asukkaille, sanoo YIT:n pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen divisioonan johtaja Harri Isoviita.

Vanhemmissa taloyhtiöissä on usein käynnissä tai vähintään suunnitteilla jokin isompi remontti. Eniten kustannuksia asukkaille aiheuttavat linjasaneeraus, julkisivu- ja ikkunaremontit sekä hissi-, katto- ja parvekeremontit.

Taloyhtiön korjaukset jaetaan asunnon neliöiden mukaisesti asunnon omistajien maksettaviksi, joten ostettaessa asuntoa vanhasta talosta ostajan on varauduttava joko pääomavastikkeen korotukseen tai ottamaan lainaa remonttikulujen kattamiseen.

YIT-Harri-940_530.jpg

Uusien asuntojen asumiskustannukset ovat hyvin ennakoitavissa, sanoo Harri Isoviita.

Uusissa asunnoissa ei remonttihuolia

Uusissa taloissa kaikki on hyvässä kunnossa ja toimii, eikä isompia remontteja ole näköpiirissä. Siksi myös asumisen kustannukset ovat paremmin ennakoitavissa.

Uuden kodin ostajalla on lisäksi vahva kuluttajansuoja. Laissa määritelty rakentajan vastuu takaa sen, että rakennuttaja vastaa mahdollisten virheiden korjaamisesta 10 vuoden ajan rakennuksen valmistumisesta asuntokauppalain mukaisesti.

Koska taloyhtiön sijainti ja kunto vaikuttavat eniten huoneiston arvoon, vanhan ja uuden asunnon hintoja ei voi rinnastaa suoraviivaisesti toisiinsa. Vaikka hinnassa huomioisi taloyhtiön tulevat remontit, uuden ja vanhan laskennallinen hintaero on siitä huolimatta vain suuntaa antava.


Rakennusmääräykset ovat tiukentuneet vuosikymmenten myötä. Laadukkaampi rakentaminen maksaa, mutta se lisää myös asumismukavuutta.


Uudenlaisella asumismukavuudella on hintansa

– Sijainnin lisäksi esimerkiksi kaikki suunnitteluratkaisut ja tekniset ja laadulliset ominaisuudet vaikuttavat hinnoitteluun, Isoviita sanoo.

Rakennusmääräykset ovat tiukentuneet vuosikymmenten myötä. Laadukkaampi rakentaminen maksaa, mutta se lisää myös asumismukavuutta.

Toimivat pohjaratkaisut, säädettävä ilmanvaihto, hyvä äänieristys, esteettömyys, tilavat hissit, isot ikkunat, modernit varasto- ja yhteistilat sekä useista asunnoista löytyvä lasitettu parveke ja sauna tekevät asumisesta helppoa ja mukavaa.

Lattialämmitys antaa myös sisustukselle uudenlaisia mahdollisuuksia. Kun lämpöpatterit eivät vie seinätilaa, asuntoihin saadaan avaruutta ja tilaa isojen ikkunoiden avulla.

Lue lisää:

Uudiskohteen edut

Uuden asunnon ostaminen

Kampanja: Maksamme asuntolainasi viitekorolle 2 % korkokaton viidelle vuodelle