Miksi kannattaa asua vuokralla?

Vuokralla asuminen joustaa ja houkuttaa

Vuokrakoti sopii monenlaisiin tilanteisiin ja antaa vapauden tehdä nopeitakin muutoksia elämässä. Ei ihme, että vuokralla asumisen suosio Suomessa kasvaa jatkuvasti.


Vuokralla asuminen sopii eri elämäntilanteisiin

Ihmisen elämäntilanne ja tulevaisuuden suunnitelmat vaikuttavat asumismuotoon. Yleensä nuorille vuokra-asuminen on taloudellisesti ainoa vaihtoehto, mutta yhä useammalle suomalaiselle oma valinta.

Vuokra-asumisessa on etuja, jotka istuvat monenlaisiin elämäntilanteisiin. Kun itseä ei tarvitse sitoa suureen pankkilainaan tai huolehtia taloyhtiön tulevista remonteista, elämässä voi keskittyä muihin asioihin.

Vuokra-asuminen sopii myös ihmisille, jotka eivät ole varmoja, minne asettuvat tai joiden työpaikka voi tarjota uramahdollisuuksia toisessa kaupungissa tai jopa toisessa maassa. Vuokra-asuminen helpottaa näin isojen päätösten tekemistä.

Asunnon vuokraaminen on nopea ratkaisu odottamattomaan muuttoon esimerkiksi avioerotilanteessa.

Väliaikainen vuokra-asuminen helpottaa taloudellista painetta myös kahden omistusasunnon välissä: voit myydä ensin rauhassa vanhan asunnon ja valita kiireettä uuden asunnon vuokrakodissa asuen.

Joillekin vuokrakoti mahdollistaa asumisen huoneistossa, jota ei olisi varaa ostaa, vaikkapa runsaammat neliöt keskustan arvoalueella.

Lue, miksi Sinikka & Harri haluavat asua vuokralla

 

Vuokranantajat ovat taviksia

Asuntosijoittaminen on Suomessa yksi suosituimmista pitkäaikaisen säästämisen muodoista. Suurin osa vuokranantajista on tavallisia keskituloisia ihmisiä, joille sijoitusasunto tarjoaa hiukan lisätuloja palkkatulon tai eläkkeen päälle. Moni vuokranantaja on säästänyt pitkään ostaakseen sijoitusasunnon, jossa asut. Sinun kotisi on toisen sijoitus.

Vuokralla asuminen ei myöskään poissulje asunnon omistamista. Nuorten aikuisten keskuudessa on jo pienoinen trendi asua itse vuokralla ja tarjota omistamansa asunto vuokralle jollekin toiselle. Näin nuorella on vapaus toteuttaa vaikkapa työelämän vaatimia nopeita liikkeitä, joihin omistusasuminen ei aina istu – ja kuitenkin kartuttaa omaisuuttaan asuntosijoituksella.

 

Vuokra-asuminen yleistyy Suomessakin

Suomessa on perinteisesti asuttu paljon todennäköisemmin omistusasunnossa kuin muualla Euroopassa. Vuokra-asuminen on kuitenkin yleistynyt viime vuosina selvästi, ja erityisen paljon alle 40-vuotiaiden parissa sekä suurimmissa kaupungeissa.

baseline_done_black_18dp-bigger.pngVuonna 2018 lopulla 30–34-vuotiaiden asuntokunnista enää alle puolet eli 48 prosenttia asui omistusasunnossa.

baseline_done_black_18dp-bigger.pngVuonna 2008 tällaisia asuntokuntia oli 58 prosenttia.

baseline_done_black_18dp-bigger.pngVuonna 2018 25–29-vuotiaiden ryhmästä asui omistusasunnoissa 28 prosenttia.

baseline_done_black_18dp-bigger.pngVuonna 2008 vielä 37 prosenttia.

Helsingissä vuokralla asuvien asuntokuntien määrä ohitti omistusasujien määrän jo vuonna 2013, Turku ja Tampere seuraavat perässä. Osasyy kehitykseen on ollut asuntolainan korkovähennyksen pieneneminen. Kun vielä vuonna 2014 koroista sai vähentää 75 prosenttia, vuonna 2018 vähennys oli enää 35 prosenttia.

 

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää?

Miksi vuokrata YIT KOTI? 

ETSI VUOKRA-ASUNTOA

 

Lue myös