Mölymäestä rakentuu haluttu asuinpaikka

Haastattelimme Mölymäelle jo valmistuneesta Kohauksesta sijoitusasunnon ostanutta Pia Helkiötä. Lue, mihin kokenut asuntosijoittaja kiinnittää huomiota tehdessään ostopäätöstä, ja miksi hän valitsi Kohauksen kodin. Löydät varmasti hyviä vinkkejä myös oman kodin valintaan!

Sijoittaminen on suomalaista työtä ja yrittämistä

Pia Helkiö aloitti asuntosijoittamisen noin 30 vuotta sitten. Myöhemmin toimintaan tuli puoliso mukaan. Nykyään pariskunnalla on asuntosijoituksia eri puolilla Suomea. YIT Koteja heillä on sijoitusasuntoina useita. YIT on tullut tutuksi myös asunto-osakeyhtiöiden hallitustyön kautta. Helkiön luottamustyö Suomen vuokranantajien Pohjois-Savon aluepäällikkönä tarjoaa hyvän näköalapaikan sijoitustoimintaan.

–  Asuntosijoittamisesta on tullut trendikästä, ja sijoittajien keski-ikä on nuorentunut. Myös asuntotarjontaa on runsaasti, ja vastavalmistuneisiin asuntoihin pääsee kiinni pienemmällä pääomalla. Tämä on varteenotettavaa, koska ihan uusi koti on halutumpi kuin vanha. Erityisesti nuoret vuokralaiset ovat tottuneet hyvään varustelutasoon. Toisaalta persoonalliset, vanhat kohteet ovat yhtä lailla haluttuja. Tilavampien vuokrakotien kysyntä on kasvanut, sillä koronan vuoksi tarve etätyöskentelyyn ja -opiskeluun on suurempi kuin aiemmin, hän kertoo.

Helkiö pitää hyvänä, että asuntosijoittamisen mahdollisuuksista ja riskeistä puhutaan julkisuudessa aiempaa enemmän ja avoimemmin.

– Aiemmin ani harva kertoi julkisesti omasta asuntosijoittamisestaan. Nykyään siihen suhtaudutaan myönteisemmin ja se on hyvä. Onhan asuntosijoittaminen yrittämistä yhtä lailla kuin mikä tahansa muu yritystoiminta. Pohjimmiltaan siinä on kyse kotimaisesta työstä: suomalaiset tarjoavat suomalaisille koteja, hän kiteyttää.

Asuntosijoittamisen ytimessä on koti

– Tämän toiminnan ydin on koti. Ihminen vuokraa itselleen paikan, jota hän arvostaa ja jossa hän viihtyy. Molemminpuolinen luottamus on hyvän vuokrasuhteen perusta –  se, että tehdään asiat puolin ja toisin oikein. Hyvä vuokranantajuus on kuin lippulaiva, toteaa Helkiö. Vuokranantajalle hyvä maine on yhtä tärkeää kuin kaikille yrittäjille: hyvän vuokranantajan asunnot ovat haluttuja. On tärkeää muistaa, että vuokralainen on asiakas.

Asuntosijoittamista harkitsevia hän kehottaa ottamaan asioista selvää.

– Ei kannata lähteä soitellen sotaan. Lukekaa alan kirjallisuutta ja oppaita, haastatelkaa kokeneita sijoittajia ja tehkää laskelmia ennen aloittamista. On myös otettava huomioon oma elämäntilanne ja varallisuus. Kun mielenkiintoinen kohde löytyy, on tärkeää selvittää, missä hapessa taloyhtiö on, mikä on kunnossapitosuunnitelma ja onko remonttivelkaa. Ratkaisuja ei pidä tehdä tunteella, vaan tiedolla. Varovaisuus on viisautta, Helkiö neuvoo.

Sijoitusasunto uudesta talosta

Kun Helkiö valitsee rakennusliikkeiden uudistuotannosta sijoituskohdetta, hän kiinnittää huomiota kahteen seikkaan.

– Hintahaitarin on oltava kohdillaan ja rakentamisen pitää olla siinä vaiheessa, että asunnon pohjaratkaisuun voi vaikuttaa. YIT:ltä olen ostanut useampia asuntoja omaksi kodiksi ja sijoitukseksi. Heidän kanssaan kaikki on mennyt aina nappiin. Lisäksi asiat ovat mutkattomia hoitaa ja kaikelle löytyy ratkaisu, hän kertoo yhteistyöstä YIT:n kanssa.

Mölymäestä tulee suosittu alue

Mölymäen Kuopion Kohauksesta Helkiö hankki sijoitusasunnoksi 29 neliön yksiön.

– Rakenteilla oleva Mölymäki tulee olemaan haluttu asuinalue, kun se on valmis. Urheilukentän läheisyys, etenkin sen saneerauksen jälkeen, on iso plussa. Kehittyvälle alueelle tulee jatkuvasti lisää palveluita, ja bussi kulkee melko läheltä. Yksiön ostopäätökseen vaikutti hinta-laatusuhteen lisäksi sen erilaisuus: lasitettu, massiivinen parveke on mahtava kesähuone, ja huonejako oli vallan mainio. Kiinnitin huomiota myös asunnon varusteluun: integroituihin kodinkoneisiin, seinä-wc-istuimeen ja laadukkaisiin materiaaleihin. Erityisesti lumouduin maisemaan, Helkiö kertoo Kohauksen sijoitusyksiöstään, joka vuokrattiin pian sen ostamisen jälkeen.>

Varaa uusi asunto Viserryksestä

Blogauksen kirjoitushetkellä Kohauksessa on enää yksi muuttovalmis kolmio vapaana. Naapuriin, omalle tontilleen rakennettavan Viserryksen kodeista tehdään kiivaasti ennakkovarauksia.

Mikäli omaa mielit kotia tai sijoitusasuntoa Kallaveden ympäröivälle rauhalliselle alueelle, tutustu Viserryksen koteihin. Valikoimassa on erikokoisia yksiöitä, kaksioita, kolmioita ja neliöitä. Sijoitusasunnoiksi soveltuu mainiosti esimerkiksi alkovillinen yksiö, jossa on näppärä pohjaratkaisu, ranskalainen parveke ja reilusti säilytystilaa. Suuremmissa yksiöissä on myös oma sauna!

Tutustu Viserryksen vapaana oleviin asuntoihin tai soita YIT Asuntomyyntiin puh. 040 713 0777.