Kuopion Kohaus sijaitsee nyt omalla tontilla!

Alkuvuodesta Mölymäellä valmisteltiin kiinnostavia käänteitä. Uutinen kohahduttaa niin nykyisiä Kuopion Kohauksen osakkaita kuin tulevia asunnonostajiakin: aiemmin vuokratontilla sijainnut kerrostalo seisoo nyt uljaasti omalla tontilla!

Puhdasta matematiikkaa

Pia Helkiö vaikutti merkittävästi tonttikaupan toteutumiseen. Helkiö omistaa Kohauksesta 29-neliöisen sijoitusasunnon. Hän on omistanut elämänsä aikana useita YIT Koteja, joista osa on ollut hänen omassa käytössään ja osa sijoitusasuntoina. Kohauksen tonttikauppa oli lähellä Helkiön sydäntä, ja hän ajoi sitä tarmokkaasti eteenpäin. Ajatus tonttikaupasta syntyi laskelmien kautta.

”Se oli puhdasta matematiikkaa! Teimme toisen osakkaan kanssa vertailevia laskelmia vuokratontin ja oman tontin kokonaiskustannuksista. Kohauksen tapauksessa tontin osto vaikutti toimivalta ja kestävältä ratkaisulta”, Helkiö kertoo.

Yhtiökokous kannatti ostoa

Helkiön lisäksi tonttikaupan mahdollisuuksia oli selvittelemässä muita aiheesta kiinnostuneita osakkaita. Lopulta Helkiö teki esityksen tontin ostamisesta yhtiökokouksessa taloyhtiölle ja isännöitsijälle. Selkeästi esiteltyjen perusteluiden ja laskelmien jälkeen koko kokouksen osallistujajoukko kannatti sitä, että taloyhtiö hankkii lainan ja ostaa tontin. Kysymyksiä heräsi vain siitä, mitä tapahtuisi niiden osakkaiden kohdalla, jotka olivat jo lunastaneet tonttiosuutensa ennen tonttikauppaa. Asia ratkaistiin niin, että kauppa ei aiheuttanut tonttiosuutensa lunastaneille mitään ylimääräisiä kuluja. 

Sekä vuokratontti että oma tontti ovat turvallisia ratkaisuja

Kun talo sijaitsee omalla tontilla, osakkaan ei tarvitse maksaa vuokratonttivastiketta. Vuokratonttivastikkeen tipahtaessa pois tontin lunastuksen seurauksena tilalle tulee rahoitusvastike. Lunastusvastike on oman tontin lainan pois maksamista. Tontin ostoa tulee kuitenkin aina harkita tapauskohtaisesti.

”Saimme tontinlainaneuvotteluiden yhteydessä tarkistettua yhtiölainan korkomarginaalin paremmaksi, mikä vapauttaa rahaa koroista suoraan tontin lunastamiseen. Vastikelaskelmat osoittavat, että vastikkeiden kokonaissumma ei tule kasvamaan merkittävästi, vaikka vuokratonttivastike vaihtuu lunastusvastikkeeksi. Tontin lunastusvastikkeen suuruus on melko samoissa linjoissa tämänhetkisen vuokratonttivastikkeen kanssa, ja alempi korko pienentää vastikkeiden kokonaiskustannuksia entisestään tulevaisuudessa”, Helkiö selventää.

Kiinnostuitko Kuopion Kohauksen asunnoista? Kohauksessa on edelleen jäljellä viihtyisiä kaksioita ja kolmioita. Soita YIT Asuntomyyntiin ja kysy lisää, puh. 040 713 0777.