Rotermannin kortteli on YIT:n pohjarakentamisen taidonnäyte

Pohjarakennusosaamisemme ei jää pelkästään Suomen rajojen sisäpuolelle. Vuonna 2016 valmistunut Rotermannin kortteli Tallinnassa toi YIT:n maanrakennustaidon kulttuurihistoriallisesti suojeltuun kohteeseen.

Viimeisen parin vuoden aikana Tallinnassa vierailleet ovat tuskin välttyneet kaupungin uudelta vetonaulalta. Uuden elämän saanut Rotermannin teollisuuskortteli keskellä Tallinnaa tarjoilee nykyään trendikästä tekemistä niin shoppailusta kuin ravintolaillallisistakin nauttiville. Ja vaikka vierailu olisi jäänyt väliin, alueen keskellä kohoavan punatiilisen savupiipun tunnistaa kauempaakin.

Maanalainen parkkihalli rakennettiin perustuksia heiluttamatta

Rotermannin vanha teollisuusalue uudistettiin vuosina 2014–2016. Tavoitteena oli antaa alueelle uusi elämä kaupankäynnin, viihteen, liike-elämän ja asumisen keskuksena. 1900-luvun alusta peräisin olevat rakennukset – jauhovarasto, leipätehdas, mylly, hissi ja navetan savupiippu – saivat uudet käyttötarkoitukset. Kasvavia kävijävirtoja varten tarvittiin myös lisää pysäköintitilaa, ja kaupungin kalliilla neliöillä se tarkoitti maan alle rakentamista.

”YIT valikoitui maanalaisen pysäköintilaitoksen pääurakoitsijaksi osaamisemme ja konekantamme ansiosta,” projektipäällikkö Martin Vaga YIT Eestistä kertoo.

Maanalaisen pysäköintilaitoksen rakennustyöt olivat käynnissä samaan aikaan, kun niiden yläpuolelle rakennettiin uusia liike- ja toimistotiloja sekä asuntoja. Historiallisten rakennusten julkisivut olivat suojeltuja ja ne piti tukea, mutta samalla sisätiloissa purettiin lattioita, kattoja, seiniä ja perustuksia. Heikon maa-aineksen ja historiallisesti suojeltujen rakenteiden yhdistelmä vaati YIT:ltä pohjarakentamisen huippuosaamista. 

”Lietteinen maaperä aiheutti sen, että pienikin tärinä työmaalla sai läheiset rakennukset vajoamaan. Pystytimme yli 130 maanmittauspistettä, joita geodeetit valvoivat päivittäin. Jos havaitsimme isoa liikehdintää, reagoimme heti toimintasuunnitelmalla.”

YIT Roterman.jpg

Rotermannin savupiippu kohoaa nyt entistä jämäkämpänä

Alueen maamerkki, 54 metriä korkea punatiilinen savupiippu, tarvitsi kokonaan uudet perustukset. Vaga kuvailee lähtötilannetta ”hätätilaksi”, sillä piippu vietti vinoon 57 senttimetriä ennen kuin sen vanhoja perustuksia alettiin purkaa.

”Savupiippu herätti meissä paljon kunnioitusta, ja meille oli hyvin tärkeää saada se stabiloitua. Lopulta kaikki meni täydellisesti – savupiippu on yhä pystyssä ja toimii edelleen Rotermannin korttelin maamerkkinä.”

Haastavat työskentelyolosuhteet toivat mukanaan paljon odottamattomia yllätyksiä. Kuten arvata saattaa, kriittisimmät niistä tapahtuivat aina perjantai-iltaisin, Vaga nauraa.

Onneksi sitä ei lopputuloksesta huomaa.

Pohjarakentaminen on kaiken perusta

Maarakennus ja pohjarakentaminen

Södra Kajenin maarakennustyöt, Ruotsi

Kongegårdenin pohjarakentaminen, Norja