Kongegårdenin pohjarakentaminen, Norja

Vahvistimme kaksisataavuotiaan suojellun rakennuksen perustukset suihkuinjektoinnilla.

Kongegården-talo Haldenissa, Norjassa, valmistui vuonna 1820. Hirsipaaluille perustettu rakennus on seisonut paikallaan lähes 200 vuotta, mutta viime vuosina joki ja liikenne talon ympärillä ovat aiheuttaneet sille vakavaa vahinkoa.

Nyt vanhat puupilarit ja epävakaat kantavat elementit korvattiin sementti-injektoiduilla pilareilla, jotka ulottuvat seitsemän metrin syvyyteen.

Suihkuinjektointia voi käyttää lähes missä vain, kun perustuksia pitää vahvistaa nopeasti ja rakennusta vahingoittamatta. Se soveltuu käyttöön erityisen hyvin silloin, kun kyseessä on vanha rakennus tiiviissä kaupunkikeskustassa. Vaikka työ on käynnissä, rakennuksessa voi asua ja työskennellä: porauksen huomaa, mutta meteli ja tärinä ovat maltillisia muihin työtapoihin verrattuna.

Entisiä vahvemmat pilarit

Perustuksen uusiminen suihkuinjektoiduilla pilareilla ei ole vielä tavallista Norjassa, mutta menetelmän arvellaan yleistyvän nopeasti. Isoonkin työhön tarvitaan tilaa vain vähän. Kongegårdenissa käytimme poravaunua, joka mahtuu 70 cm leveästä ovesta ja jota voi käyttää tiloissa, joiden katto on alle kahden metrin korkeudessa.

Työskentely tapahtui käytännössä niin, että maata esileikattiin ja vanha perustus, puuhake ja muu aines murennettiin talon alta. Sen jälkeen reikään syötettiin kovalla paineella vesi-sementtisuspensiota, joka on puoliksi vettä ja puoliksi sementtiä. Savi, kivi tai muu maaaines sekoittuu sementtiin, ja näin muodostuvat maabetonipilarit. Pilarit ulottuvat 6–7 metrin syvyyteen, niiden halkaisija on 2,2 metriä alareunassa ja 1,8 metriä yläosassa. Noin 80–90 cm pilarista on siis perustuksen alla ja kannattelee rakennuksen painoa. Kongegårdenin alle laitettiin noin 90 pilaria.

Työtä tehtiin järjestelmällisesti sen eteen, että ympäristöjalanjälki olisi mahdollisimman pieni. Ripustimme silkkiverhon laiturin ja joenpenkan ääreen, jotta ulosvirtaus viereiseen lohijokeen estyi. Kemikaaleja ei käytetty, ja kaikki liete suodatettiin ja kuljetettiin kaatopaikalle. 

MAAN stabiloinTI

perustusten vahvistamiNEN

Tiedot

Projektin nimi
Kongegården
Asiakas
Kongegården
Kaupunki
Halden
Maa
Norway
Valmistumisvuosi
2017
Projektin status
Valmistunut

YIT lopetti liiketoiminnan harjoittamisen Norjassa vuonna 2023.