Lasten muuttaessa pois kotoa on tilaa uusille unelmille!

Toteuta kotitoiveesi lasten itsenäistyessä

Lasten muuttaessa pois kotoa on aika kaivaa esiin omat asuntohaaveet ja miettiä, minkälainen koti mahdollistaa onnellisuuden uudessa elämänvaiheessa!


Suunta kohti uusia unelmia

Jälkikasvun lentäminen pesästä on suuri muutos. Se aloittaa uuden elämänvaiheen, jossa kodista tulee hiljaisempi ja väljempi. Kotityöt ruuanlaittoineen ja siivouksineen tuntuvat lähes katoavan. Vapaa-aika lisääntyy huimasti ja
rahaakin saattaa jäädä enemmän omaan käyttöön. 


Nyt on uusien unelmien aika – ja mahdollisuus toteuttaa ne. Ehkä olet haaveillut uudesta harrastuksesta tai parisuhdepatikoinnista, jolle ei ole löytynyt aikaa. Koko kesäloman viettämisestä mökillä, jonne teinit eivät suostuneet lähtemään. Tai unelmoinut asumisesta kaupungin sykkeessä,  mutta keskustan perheasunnot olivat liian kalliita.  


Kaiva sitku-lista esiin ja ryhdy toteuttamaan omannäköistä elämää!

Olisiko aika vaihtaa asuntoa?

Lasten muuttaessa omilleen, on oikea hetki miettiä, vastaako nykyinen koti muuttuneita tarpeitasi pienillä sisustusmuutoksilla, kaipaisiko asunto remonttia vai kannattaako vaihtaa kotia.  
Asuinpaikan sijainti, asuntotyyppi, koko ja kunto kannattaa valita niin, että ne mahdollistavat omannäköisen ja merkityksellisen elämän. Omat tarpeet saa ja kannattaa asettaa nyt etusijalle. Asunnon koostakin voi tinkiä, kun uudessa kodissa ei tarvita enää lastenhuoneita. Joskus unelma-asunto voi olla paras kannustin uuden elämäntyylin toteuttamiseen. Inspiroidu Tarjan ja Kaitsun tarinasta Pehmeä lasku tyhjään pesään.


Muistilista kotitarpeiden kartoittamiseen


icon-1.png
  Omat toiveet ja kodin sijainti  

Kodin sopiva sijainti vaikuttaa kaikkein eniten arjen sujuvuuteen ja parhaimmillaan mahdollistaa helposti sellaisen elämän, josta olet haaveillut. Mieti, mikä sinulle on tärkeää ja mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi.

 • Mitä palveluita tarvitset ja miten haluat niihin liikkua? Kävellen, pyörällä, julkisilla liikennevälineillä vai omalla autolla?   
 • Haluatko päästä nopeasti työpaikalle tai näppärästi kesämökille? 
 • Missä voit harrastaa helposti ja missä sinulle tärkeät ihmiset asuvat?   
 • Arvostatko luonnonläheisyyttä vai kaupungin sykettä? 
 • Haluatko asua samalla paikkakunnalla tai kaupunginosassa, johon olet juurtunut vai mahdollistaisiko muutto muualle paremman elämän?


icon-2.png  Itselle paras asuntotyyppi nyt ja tulevaisuudessa

Kerros-, rivi- ja omakotitaloissa on etunsa ja kannattaa miettiä, mikä asumismuoto sopisi itselle parhaiten uudessa elämänvaiheessa. Ennakoi myös lähitulevaisuutta. Olisiko nyt sopiva hetki huomioida kodin toimiminen myös silloin, jos oma tai puolison liikkuminen hankaloituu tai ison pihan hoitaminen muuttuu taakaksi.  

Omakotitalossa voi viettää vapaasti omarytmistä elämää. Naapurit eivät häiriinny, vaikka soittaisit yöllä pianoa. Toisaalta mikään ei tapahdu itsestään, vaan kaikki ylläpito- ja korjaustyöt ovat omalla vastuulla ruohonleikkuusta putkiremonttiin.  
 
Rivitalon oma piha ja naapurien vähäisyys tuovat rauhaa ja taloyhtiö hoitaa kiinteistön hoidon. Yhteisiä piha-alueita kunnostetaan kuitenkin monissa rivitaloissa talkootyönä, ja myös paineet osallistua taloyhtiön hallinnointiin ovat usein suuremmat kuin kerrostalossa. 
 
Kerrostalossa asuminen on vaivattominta. Kiinteistön kunnossapito siivouksesta lumitöihin hoituu taloyhtiön puolesta samoin kuin remontit. Riittää, että huomioi naapurit noudattamalla talon sääntöjä ja ilmoittaa taloyhtiölle, jos aikoo tehdä remonttia omassa asunnossaan.


icon-3.png  Kodin pohjaratkaisu ja taloyhtiön kunto

Vaikka nykyisen asuntosi sijainti ja asuntotyyppi sopisivat uuteen elämänvaiheeseen, kannattaa  tarkastella myös asunnon huonejärjestystä ja kuntoa. 

 • Onko koti edelleen sopivan kokoinen ja toimiiko pohjaratkaisu? Tarvitsetko esimerkiksi tilaa suuremmalle ruokapöydälle lasten vierailuja varten, mutta haluat vain yhden makuuhuoneen?   
 • Ovatko keittiö ja kylpyhuone nykyaikaiset?  
 • Nautitko asunnon ulkonäöstä ja tunnelmasta?   
 • Kuinka suuri remontti tarvittaisiin, että kodista tulisi toimiva ja kaunis? 
 • Jaksatko kantaa remontin kustannukset ja epämukavuuden?  

Taloyhtiön tai omakotitalon tulevaisuuden suuret remontit on myös syytä kartoittaa tässä vaiheessa. Esimerkiksi putki-, julkisivu-, katto- ja parvekeremontit vaikuttavat merkittävästi asumisen hintaan ja hankaloittavat arkea.      
 
Jos haluat asumisen olevan huoletonta, upouusi asunto on varma valinta. Kaikki kodin ja taloyhtiön remontit ovat kaukana tulevaisuudessa ja asumismenot ovat siksi ennakoitavissa 

Lue lisää uudiskohteen eduista
Viisi vinkkiä: näin luet asunnon pohjapiirustusta

Uuteen YIT Kotiisi sisältyy ammattilaisen suunnittelema sisustus


icon-4.png  
Uusi sisustus, täysremontti vai kodinvaihto?

Kun olet puntaroinut uudet asumistarpeesi eri näkökulmista, sinulle alkaa selkiytyä, taipuuko nykyinen kotisi uuteen elämänvaiheeseen. Joku voi sisustaa lastenhuoneesta joogasalin, toinen vaihtaa ammeen suihkuun, kolmas muuttaa huolettomaan kerrostaloon lähelle keskustan palveluja. 
 
Ratkaisuun vaikuttaa myös raha. Kuinka paljon haluat panostaa asumiseen, kuinka paljon vaikkapa kesämökkiin tai matkustamiseen? Asunnossa maksavat sijainti, kunto ja neliöt. Hintaan vaikuttavat myös esimerkiksi asunnon sijaintikerros, hissi, parveke ja näkymät. Mieti, onko vierashuone välttämätön vai olisitko onnellisempi keskeisemmällä paikalla tai kaunista maisemaa parvekkeelta katsellen. 

Jos päädyt ostamaan uudisasunnon, muista tehdä päätös ajoissa, jolloin pääset valitsemaan sisustuksen ja sinulla on mahdollisuus teettää uniikkeja muutostöitä.

 


Tutkimus: Itsenäistyneet lapset tekevät onnelliseksi

Lapset tuovat eniten iloa vanhempiensa elämään muutettuaan pois kotoa, summaa laaja eurooppalainen tutkimus. Pesän tyhjennyttyä yli 50-vuotiaiden lapsia hankkineiden ihmisten onnellisuus kipuaa samanikäisten lapsettomien ihmisten yläpuolelle. Mutta vain, jos lapset ovat jo muuttaneet omilleen.

Tulosta selittää moni asia:

 • Tyhjenevä pesä tarjoaa uuden elämänvaiheen, jossa voi toteuttaa omia unelmia. 
 • Eläkepäivät lähestyvät, eikä uran rakentaminen aiheuta enää paineita. 
 • Varallisuutta on kertynyt ja nyt rahaa voi käyttää enemmän itseensä. 
 • Perhe-elämästä vapautunut aika mahdollistaa esimerkiksi uusia harrastuksia. 
 • Lapset pysyvät osana sosiaalista verkostoa ja antavat iloa sekä apua vanhempien ikääntyessä. 

Lähde: Tiedelehti PLOS One

Ota yhteyttä

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.