Miten linjasaneeraus toteutetaan KVR-urakkana?

As Oy Lönnrotinkatu 31 Helsingissä on valinnut YIT Talon Tekniikan linjasaneerauksen toteuttajaksi ja urakkamuotona on KVR-urakka. KVR tarkoittaa kokonaisvastuurakentamista ja urakkamuoto on yleistymässä taloyhtiöiden saneerauksissa. Nyt on hyvä hetki kysyä, miten KVR-urakka käytännössä etenee linjasaneerauksessa?

As Oy Lönnrotinkatu 31 on vuonna 1960 rakennettu kiinteistö, jossa on 50 asuntoa, 6 liiketilaa ja autohalli. Kohteessa tehdään perinteinen linjasaneeraus, jossa uusitaan myös sauna- ja pesulatilat.

”Urakan sisältö on laaja ja KVR-urakka sopii mainiosti urakkamuodoksi tähän saneeraukseen” toteaa aluepäällikkö Aki Haapalahti YIT Talon Tekniikasta.

Miten saneeraus käynnistyy ja miten etenee?

”Aloitamme KVR-urakan suunnittelutyöllä yhteistyökumppanimme kanssa. Suunnittelunohjaajana toimimme me. Suunnittelijoiksi valitsimme linjasaneerausten suunnitteluun erikoistuneita tekijöitä. Etsimme yhteistyössä heidän kanssaan parhaat mahdolliset suunnitelmaratkaisut, joiden luonnokset esitellään tilaajan edustajille eli projektinjohtajalle, isännöitsijälle ja taloyhtiön hallitukselle.” sanoo Haapalahti.

”Kun tilaaja on hyväksynyt suunnitelmaluonnokset, aloitamme varsinaisten toteutussuunnitelmien tekemisen. Työn edetessä tuotettua aineistoa esitellään tilaajalle suunnittelukokouksissa. Kun suunnitelmat on yhteisesti todettu valmiiksi, haetaan hankkeelle rakennuslupa” hän jatkaa.

Vuorovaikutusta ja yhteistyötä

Nyt alkaa onnistuneen putkiremontin kannalta yksi tärkeimmistä työvaiheista eli aktiivinen viestintä ja vuorovaikutus asukkaiden kanssa.

”Pidämme kaikille osapuolille suunnatun putkiremontin infotilaisuuden, jossa kerromme avoimesti putkiremontin vaiheista ja vaikutuksesta asukkaan arkeen. Infotilaisuuden jälkeen teemme jokaisessa huoneistossa huoneistokatselmuksen, jossa käydään läpi huoneiston työt osakkaan tai asukkaan kanssa”, Haapalahti sanoo.

Tässä vaiheessa osakkailla on mahdollisuus vaikuttaa huoneistonsa tuotevalintoihin ja urakkasisältöön. Hän voi samalla tilata haluamansa muutostyöt, pienet tai suuret.

Seuraava vaihe onkin putkiremonttitöiden käynnistäminen. Ennen sitä käymme läpi hankkeen aikataulu- ja turvallisuussuunnitelmat taloyhtiön palkkaamien projektinjohtajan ja valvojien kanssa.

”Toteutusvaihe tehdään tuotantomme laatiman tehtävä- ja aikataulusuunnitelman mukaan yhdessä tilaajan kanssa hyväksyttyjen suunnitelmien pohjalta. Hyvä lopputulos syntyy avoimesta vuorovaikutuksesta ja yhteistyöstä kaikkien osapuolien kesken” Haapalahti toteaa.

Laatu, aikataulussa pysyminen ja tehokkuus valinnan kriteereinä

As Oy Lönnrotinkatu 31 linjasaneerauksen projektinjohtajana toimii LC Yhtiöt Oy:n Mikko Tiainen. Hänen mielestä KVR-urakka on taloyhtiöille hyvä vaihtoehto.

”KVR-urakka on helppo toteutusmuoto, kunhan hankkeen sisältö on riittävällä tarkkuudella määritelty ja kohteen erityispiirteet huomioitu tarjouspyynnössä. Hyvän KVR-urakoitsijan kanssa mahdolliset haasteet ovat hoidettavissa hyvässä hengessä ja yhteistyössä. Tässä tietysti auttaa yhteisten pelisääntöjen luominen jo ennen urakkasopimusta” Tiainen sanoo.

”KVR-urakka soveltuu As Oy Lönnrotinkatu 31 linjasaneeraukseen oikein hyvin. Onnistumisen kannalta tärkeitä ovat työn laatu, aikataulussa pysyminen ja tehokkuus. Lisäksi aiempi kokemus KVR-urakoinnista on etu. Näillä perusteilla valitsimme urakoitsijan” sanoo kohteen isännöitsijä Provia Oy:n Jussi Taanila.


Tutustu Taloyhtiöpäättäjän oppaaseen

Katso viimeisimmät remonttikohteemme kartalla

YIT Talon tekniikan Aki HaapalahtiAki Haapalahti / Aluepäällikkö YIT Talon Tekniikka Oy

Aki Haapalahti on YIT Talon Tekniikan pääkaupunkiseudun myynnistä vastaava aluepäällikkö.