Viiden koulun ja kolmen päiväkodin kokonaisuus, Espoo

Rakensimme useiden koulujen ja päiväkotien kokonaisuuden ja tulemme huolehtimaan niiden ylläpidosta 20 vuoden ajan.

Rakensimme Nauriskasken, Kuitinmäen, Kilon ja Pohjois-Tapiolan koulujen, Perkkaan koulun ja nuorisotilan sekä Perkkaan, Nöykkiönniityn ja Kilon päiväkodit. Lisäksi huolehdimme niiden ylläpidosta 20 vuoden palvelujakson ajan.

Hanke toteutetaan PPP-mallilla (Public Private Partnership), jossa palveluntuottaja vastaa hankkeen rahoituksesta, suunnittelusta, rakentamisesta sekä ylläpidosta 20 vuoden ajan. Osapuolina ovat YIT:n ja Meridiam Investments II:n muodostama projektiyhtiö Kumppanuuskoulut Oy sekä Espoon kaupunki.

”PPP-hankkeella tavoitellaan aiempaa tehokkaampaa tilankäyttöä kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa ja sitä kautta uudenlaista kustannustehokkuutta. Esimerkiksi koulujen tilatehokkuutta on saatu merkittävästi parannettua toiminnallisuudesta tinkimättä”, toteaa Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo.

Kohteisiin valmistui tilat lähes 3 900 lapselle ja rakennettava bruttoala on yhteensä noin 45 000 m2.

Nauriskasken, Perkkaan ja Pohjois-Tapiolan koulut, sekä Nöykkiönniityn päiväkoti valmistuivat kesällä 2022. Kuitinmäen koulu otettiin käyttöön syksyllä 2023. Loput kohteet avasivat ovensa vuosien 2023-2024 aikana.

Perkkaan ja Pohjois-Tapiolan koulut saivat RTS-ympäristöluokituksessa neljä tähteä

Laadukkaiden sisäolosuhteiden osalta arvioitiin esimerkiksi lämpöolosuhteita, ilmanvaihtoa ja valaistuksen laatua, vähäpäästöisiä materiaaleja sekä tilojen akustiikkaa. Arvioinnissa tarkasteltiin myös kosteuden- ja puhtaudenhallintaa sekä työmaan ympäristövaikutuksia. Lisäksi pisteitä kerryttivät elinkaarikustannusten kannalta tehokkaat ratkaisut ja toimenpiteet, kuten kulutuskestävien materiaalien valinta, järjestelmien elinkaarikustannusvertailut, elinkaarikustannuslaskelma ja 50 vuoden PTS:n, eli pitkän tähtäimen suunnitelman laadinta. Raksystems GBP konsultoi hankkeessa ympäristöluokituksen lisäksi elinkaaritavoitteita sekä TerveTalo-suunnittelua.

”Olen tyytyväinen kohteiden saavuttamasta ympäristöluokituksen korkeasta vaatimustasosta. Materiaalit on valittu rakennusten koko elinkaarta ajatellen siten, että ne sopivat mahdollisimman hyvin käyttötarkoitukseensa, ovat laadukkaita, kestäviä ja turvallisia. Kiinteistöjen olosuhteet ja sisäilman laatu ovat vastuullamme palvelujakson ajan. Myös energiatehokkuutta mittaava E-luku on kohteissa noin 35 % määräystasoa parempi”, kertoo YIT:n elinkaarihankkeista vastaava johtaja Matti Varstala.

“On ollut hienoa päästä osallistumaan Espoon koulujen PPP-hankkeeseen, joka laajuutensa puolesta on ollut poikkeuksellinen omalla työurallani. Hankkeessa oli alusta lähtien kunnianhimoiset tavoitteet usealla eri vastuullisen rakentamisen osa-alueella liittyen ympäristöluokitukseen, energiatehokkuuteen sekä kosteuden- ja puhtaudenhallintaan, mikä edesauttoi neljän tähden luokituksen saavuttamisessa”, kertoo RTS-luokitusta ohjannut Antti Karppinen Raksystems GBP:ltä.

Myös Nauriskasken koulu sekä Nöykkiönniityn päiväkoti ovat saaneet RTS-ympäristöluokituksessa neljä tähteä.

RTS-ympäristöluokitus antaa kotimaisen ympäristötakuun

RTS-ympäristöluokitus on Suomen oloihin kehitetty ympäristöluokitus rakentamiselle ja kiinteistön ylläpidolle. Se kokoaa yhteen kansalliset laadukkaan ja ympäristötehokkaan rakentamisen periaatteet. Luokituksessa huomioidaan ympäristövaikutusten lisäksi muun muassa energiatehokkuus, vedenkäytön tehokkuus, viheralueet, kosteuden- ja puhtaudenhallinta, turvallisuus ja kestävyys sekä sisäilman laatu ja viihtyvyys. Kriteereissä kiinnitetään huomiota elinkaariajatteluun ja kolmannen osapuolen auditointi antaa vahvistuksen parhaiden käytäntöjen mukaisesta rakentamisesta.

RTS-ympäristöluokituksen neljä tähteä on aiemmin myönnetty YIT:n rakentamalle Martti Talvela -kampukselle Juvalla sekä Vuosaaren lukiolle Helsingissä.


Lue lisää hankkeen sivulta

Ota yhteyttä 

Hae töihin hankkeisiimme

Tiedot

Projektin nimi
Espoon kumppanuuskoulut
Asiakas
Espoon kaupunki
Kaupunki
Espoo
Maa
Suomi
Valmistumisvuosi
2024
Projektin status
Valmistunut
Liiketoiminto
Toimitilat

Linkit