Martti Talvela -kampus, Juva

Rakensimme elinkaarimallilla Martti Talvela -kampuksen Juvalle

Toteutimme elinkaarimallilla Juvan koulukampuksen, jonne rakensimme satapaikkaisen päiväkodin, yhtenäiskoulun ja lukion tilat sekä 1000 neliömetrin liikuntahallin. Yli 8000 neliömetrin rakennuksessa käy päivittäin jopa 600 lasta ja nuorta. Kampus piha-alueineen toimii kuntalaisten yhteisenä olohuoneena. Uudet tilat otettiin käyttöön tammikuussa 2021.

Kampuksen arkkitehtuurissa huomioitiin sen keskeinen sijainti kuntakeskuksessa ja läheinen historiallisesti arvokas kivikirkko. Rakennuksen rauhalliseen arkkitehtuuriin tuotiin pienillä elementeillä varhaiskasvatukseen ja koulumaailmaan soveltuvaa leikkisyyttä ja omaleimaisuutta.

Materiaalit ovat ajattomia ja ympäristöönsä sopivia. Muun muassa laadukas sisäilma, kosteudenhallinta ja energiatehokkuus olivat suunnittelun keskiössä.

”Rakentajan valinnassa kiinnitettiin erityistä huomiota tilojen toiminnallisuuteen, arkkitehtonisiin ratkaisuihin sekä ympäristötavoitteisiin”, kertoo Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska. ”YIT:n ratkaisu vastasi vaatimuksiamme parhaiten sekä sisällöltään että hinnaltaan.”

Laadukas ja raikas sisäilma on tärkeää oppilaiden viihtyisyyden, turvallisuuden ja terveellisyyden takia. Elinkaarimallilla varmistetaan hyvä sisäilman laatu ja energiatehokkuus tulevaisuudessakin, sillä vastaamme kampuksen ylläpidosta ja energianhankintakustannuksista seuraavien 20 vuoden ajan. Suunnitelmallisen ylläpidon ja energiatehokkuuden maksimoinnin ansiosta myös kiinteistön hiilijalanjälki voidaan pitää mahdollisimman alhaisena.

”Hankemallissa kiinteistön elinkaarta tarkastellaan kokonaisuutena, ei pelkästään investointikustannusta”, kertoo Hannu Sokkeli, Toimitilat-segmentistä, YIT:ltä.

RTS-ympäristösertifioinnissa neljä tähteä

Kampus saavutti ensimmäisenä Suomessa RTS-ympäristösertifioinnin neljän tähden luokitustason. RTS-ympäristöluokitus on Suomen oloihin kehitetty ympäristöluokitus rakentamiselle ja kiinteistön ylläpidolle. Suomen oloihin kehitetty sertifikaatti keskittyy mm. energiatehokkuuteen, kosteudenhallintaan, sisäilmaan sekä ylläpidon kannalta kestäviin ratkaisuihin.

”Juvan kampus on ollut ensimmäisiä käynnistyneitä ja sertifioituja hankkeita Suomessa. Neljän tähden luokitustason saavuttaminen on kunnioitettava saavutus Juvan kampukselta ja hankkeeseen osallistuneelta projektiryhmältä, jolla ei ole ollut käytössä valmiita malleja ja ratkaisuja eri kriteerien täyttämiseksi”, kertoo RTS-sertifiointia ohjannut Antti Karppinen Raksystems GBP:ltä.

”Strategiamme mukaisesti vastuullisuus- ja ympäristöasiat ovat merkittävässä roolissa rakennushankkeissamme. Martti Talvela -kampuksen hankkeessa vastasimme Juvan kunnan ekologisuus- ja ympäristötavoitevaatimuksiin lupaamalla RTS-ympäristöluokituksen neljä tähteä. Tavoite saavutettiin hyvällä suunnittelunohjauksella, harkituilla rakenne- ja järjestelmävalinnoilla sekä systemaattisilla laadunvalvontamenetelmillä. Tämä on hieno palkinto tilaajalle sekä koko projektiryhmälle vastuullisesta rakentamisesta”, toteaa YIT:n aluepäällikkö Mika Kukkonen.

Ota yhteyttä

Oppimisympäristöt

Tiedot

Projektin nimi
Martti Talvela -kampus
Asiakas
Juvan kunta
Kaupunki
Juva
Maa
Suomi
Valmistumisvuosi
2021
Projektin status
Valmistunut
Liiketoiminto
Toimitilat