Vuosaaren lukio, Helsinki

Vuosaaren uusi lukio on moderni oppimisympäristö ja monitoimikeskus.

Vuosaaren ytimeen urheilutalon, metroaseman, Vuotalon ja kauppakeskus Columbuksen välittömään läheisyyteen noussut uusi lukiorakennus on osa Vuosaaren keskustan kehittämishanketta. Kaupunkikuvallisilla arvoilla ja arkkitehtuurilla on ollut korkea painoarvo talon suunnittelussa.

Vastasimme hankkeen suunnittelusta ja rakentamisesta. Rakennuksen kokonaisala on noin 6800 bruttoneliömetriä. Talotekniikasta, kiinteistön huollosta sekä kunnossapidosta vastaa Caverion 20 vuoden ajan. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Verstas ArkkitehditLukiorakennus on Helsingin kaupungin ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettu hanke.

Vuosaaren lukion suunnittelussa on kiinnitetty erityisesti huomiota tilojen käytettävyyteen. Ne tukevat lukion musiikki- ja teknologiapainotteista opetusta ja taiteen perusopetusta. Lukiolle on toteutettu 900 opiskelijan nykyaikainen oppimisympäristö, joka tarjoaa mahdollisuudet yhteistyöhön ja monipuolisten työtapojen käyttöön.

Rakennuksen suunnittelussa on huomioitu myös sen rooli sivistyksen ja vapaa-ajan monitoimikeskuksena. Se tuo kaivattua lisätilaa lähes 40 000 asukkaan Vuosaaren kaupunginosan asukastoiminnalle ja järjestöille sekä tapahtumille erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin. 

Elinkaarimallilla varmistetaan, että rakennetut tilat ovat turvalliset ja terveelliset. Suunnitelmallisen ylläpidon ja energiatehokkuuden maksimoinnin ansiosta kiinteistön hiilijalanjälki voidaan pitää mahdollisimman alhaisena.

Hanke sai RTS-ympäristöluokituksessa neljä tähteä

Vuosaaren lukiossa saavutettiin RTS-ympäristöluokituksen arvosana neljä tähteä, joka vastaa korkeaa ympäristölaadun tasoa. Projektissa saavutettiin erinomaiset pisteet hanke- ja työmaaohjauksen osa-alueesta, ylläpidettävyyden, kestävyyden ja muuntojoustavuuden osa-alueista, energiatehokkuudesta sekä innovaatioista. Innovaatiopisteitä kertyi kattopihoista, joita hyödynnetään käyttöpihoina ja näin tontti saadaan tehokkaaseen hyötykäyttöön. Pihoja voidaan hyödyntää oppimistarkoituksiin ja käyttäjillä on pääsy ulkotiloihin kaikista kerroksista. Kohde täyttää A-energialuokan vaatimukset ja noin 15 % kiinteistösähkönkulutuksesta katetaan aurinkopaneeleilla.

”Vuosaaren lukio on konkreettinen esimerkki siitä, miten eri toimijoiden yhteistyöllä saadaan luotua oppilaiden ja opettajien hyvinvointia tukeva, käyttäjien tarpeita palveleva ja energiatehokkuudeltaan huippuluokkaa oleva moderni oppimisympäristö. Projektin saama RTS-ympäristöluokitustulos asettaa rimaa myös muille hankkeillemme tiellä kohti vastuullisempaa rakentamista”, kertoo YIT:n vastuullisuusjohtaja Ismo Tiittanen.

RTS-ympäristöluokitus on Rakennustiedon hallinnoima suomalainen rakennusten ympäristöluokitus, joka kokoaa yhteen kansalliset laadukkaan ja ympäristötehokkaan rakentamisen periaatteet. Luokituksessa huomioidaan ympäristövaikutusten lisäksi muun muassa energiatehokkuus, vedenkäytön tehokkuus, viheralueet, kosteuden- ja puhtaudenhallinta, turvallisuus ja kestävyys sekä sisäilman laatu ja viihtyvyys. Kriteereissä kiinnitetään huomiota elinkaariajatteluun ja kolmannen osapuolen auditointi antaa vahvistuksen parhaiden käytäntöjen mukaisesta rakentamisesta.


Lue lisää:
Elinkaarihankkeistamme

Katso video Vuosaaren lukiosta:

Tiedot

Projektin nimi
Vuosaaren lukio
Asiakas
Helsingin Kaupunki
Kaupunki
Helsinki
Maa
Suomi
Valmistumisvuosi
2021
Projektin status
Valmistunut
Liiketoiminto
Elinkaarihankkeet