Miten kerrostalon pihapiiri kannattaa valaista? Valosuunnittelija kertoo

Talvi on valaisun kannalta ihanteellisin vuodenaika. Varsinkin lumi tekee valolle ihmeitä.

Ihmiset kaipaavat kaupungissa yhä enemmän yhteisiä pihoja, jotka eivät ole vain kulkureittejä vaan myös oleskelupaikkoja.

Hyvällä valaistuksella pihasta tehdään paitsi turvallinen ja käytännöllinen myös houkutteleva. Tarkoitus ei ole valaista pihaa samannäköiseksi kuin se on päivällä, vaan parhaimmillaan valaistus tarjoaa asukkaille elämyksiä hämäriin iltoihin.

”Piha voi näyttäytyä pimeän aikaan ihan uudessa valossa!” sanoo valosuunnittelija Mia Erlin WSP:stä.

Kruunuvuorenranta2.jpg

Valaise pihan helmet

Kiinnostavan ja viihtyisän pihasta saa tuomalla valon avulla esiin sen kauneimmat kohdat, hienot istutukset tai komeimmat puut. Jos asukkaat itse voivat jollakin tavalla itse osallistua pihansa valaisuun, pihan houkuttelevuus kasvaa.

Esimerkiksi leikkipaikalla voi olla nappi, jota painamalla saa lisättyä valoa. Oleskelualueella tai grillipaikalla voi käyttää apuna valaistuksen ohjausta: valon määrä lisääntyy, kun tilaan astuu.

Erlinin mukaan yksi tyypillisimmistä virheistä on se, että valitaan väärä valaisin, joka ei valaisekaan sitä mitä halutaan. Lisäksi värilämpötilan miettiminen on tärkeää, koska juuri se luo tilaan tunnelmaa. Erityisesti uusien ledien kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei valo ole liian kylmää.

Kruunuvuorenranta3.jpg

Suunnittelija kehottaa tekemään mahdollisimman kestäviä valintoja.

”Valaisimet itsessään ovat suurimmaksi osaksi onneksi jo energiatehokkaita, mutta huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, että tehdyt ratkaisut ovat visuaalisesti pitkäaikaisia.”

Pihavalaistus kutsuu asukkaita viettämään enemmän aikaa yhteisellä pihalla, mutta jo valaistuksen suunnitteluun osallistuminen voi olla naapurustoa yhdistävä projekti. Apuna voi käyttää esimerkiksi 3D-malleja, jotka tekevät suunnittelusta helpompaa ja hauskaa. Asukkaat voivat seistä omalla kotipihallaan ja kokeilla, miltä eri vaihtoehdot näyttäisivät käytännössä.

”Ei räikeää, jotain hillittyä”

Kysyimme tänä syksynä Facebook-seuraajiltamme, millaisina heidän pihansa, puutarhansa tai parvekkeensa näyttäytyvät pimeän aikaan? Millaisia tunnelmia he luovat valoilla tai kynttilöillä? Ja millaisista tunnelmista, valotaideteoksista tai muista valoista seuraajamme erityisesti nauttivat kaupungeissa. Alla vastauksia!

”Kaikkein parasta on ne kynttilälyhdyt talon nurkalla.”

”Nykyisin on paljon kauniita, uudenaikaisia valaistuksia. Paha mennä sanomaan, mikä ei olisi kivaa; liian räikeät eivät yleensä näytä tyylikkäiltä.”

Tulevaisuudessa kaipaisin enemmän esim. valaistuja pihakivimateriaaleja (eli ns. itsevalaisivia pihakiviä).”

”Ei räikeä, jotain hillittyä.”

Kiitos myös kaikille teille, jotka lähetitte meille myös kuvia omista pihoistanne ja parvekkeistanne!

Mia Erlinin haastattelu on julkaistu alun perin YIT:n uutishuoneessa 15.11.2017 otsikolla 10 vinkkiä talviselle pihalle

Etsi myytäviä tai vuokra-asuntoja sivuiltamme

Valotaide auttaa aluetta ja korttelia erottautumaan