Matkailu- ja lomanviettotavat ovat muuttuneet viime vuosina

YIT:n Chalets-loma-asuntoja on tulossa lisää Ylläkselle ja Rukalle.

Ruka Chalets
Ruka Chalets

Rannoilla sijaitsevien kesämökkien hinnat nousivat aina vuoteen 2011 saakka. Sitten suunta kääntyi ja nyt koko maan keskihinnat ovat laskeneet vuosia putkeen, näin myös vuonna 2019.

Monessa maakunnassa rantamökin saa jo yli kolmannesta halvemmalla kuin huippuhintojen aikaan 2011– 2015. Huviloiden keskihinnat ovat pudonneet kymmeniä tuhansia euroja. Ilman omaa rantaakin olevat lomakiinteistöt ovat halventuneet 25 prosenttia huippuvuodestaan. (YLE 20.2.2020)

Tilastojen valossa näyttääkin silta, että suomalaisten matkailu- ja lomanviettotavat ovat kiinnostavassa kehitysvaiheessa.

Erityisesti matkailun suosio on kasvanut tasaisesti tällä vuosituhannella, niin koti- kuin ulkomaille.

Kun vuonna 2002 kotimaassa matkusti vain 34 prosenttia vastaajista, vuonna 2017 luku oli 75 prosenttia. (Mm. HS 15.7.2019 ja Tilastokeskus)

Myös Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistyksen Suoman teettämän kyselytutkimuksen mukaan kiinnostus kotimaan matkailua kohtaan on kasvanut. Kyselyn mukaan varsinkin nuoret ovat kiinnostuneita matkailemaan kotimaassa. Suoman mukaan kotimaan matkailun kiinnostuksen kasvuun nuorten ikäryhmässä vaikuttaa sekä kiinnostus paikallisuuteen että kasvanut kiinnostus ilmastoasioita kohtaan. (kts. myös KL: Finavia investoi Kittilän kenttään – Lapin matkustajamäärien odotetaan nousevan)

Mökkeily pitää yhä pintansa lomailumuotona, mutta mökillä vietetyn ajan pituus on kuitenkin lyhentynyt. Vuosituhannen alussa 38 prosenttia vastaajista vietti mökillä aikaa kuukauden tai yli, mutta vuonna 2017 luku oli enää 30 prosenttia. Mökillä vietetään siis pääosin aikaa alle kuukauden verran vuodessa. (Tilastokeskus)

Ruka-Chalets-julkisivu.jpg

Chalets loma-asunnon omistamisesta ja siellä lomailusta on työleiri kaukana

YIT:n Chalets loma-asunnot ovat asuntokauppalain mukaan myytäviä, täysin kalustettuja ja varustettuja omistusasuntoja, joiden vuokrauspalveluun liittämisestä päättää omistaja.

Kolme neljäsosaa myydyistä asunnoista on vuokrauspalvelussa silloin, kun omistajat eivät niitä itse käytä.

YIT on rakentanut vuodesta 2005 lähtien n. 1000 Chalets loma-asuntoa 13 eri matkailukeskukseen Suomessa.

Lisäksi ennakkomarkkinointiin ovat pian tulossa uudet kohteet Ylläksellä sekä Rukalla ja Vierumäelle.

Yllas-aluesivu-hero.jpg

”Numeroiden valossa uskomme, että Chalets-tyyppisen ”mökkeilyn” suosio kasvaa Suomessa tulevina vuosina. Ihmiset haluavat edelleen omistaa, mutta omistajan poissa ollessa asunnon tai mökin halutaan tuottavan vuokratuloja kulujen kattamiseksi”, YIT:n johtaja, Strategia ja liiketoiminnan kehitys, Marko Oinas toteaa.

Myös Oinas viittaa kotimaan matkailun suosion kasvuun, jolla voi odottaa jatkoa lumettomien talvien yleistyessä Etelä-Suomessa.

”Aiempaa aktiivisemmat eläkeläiset ja toisaalta myös etätöiden suosio vaikuttavat lisäksi asiaan.

Chaletsien tapauksessa suosiota on kasvattanut todennäköisesti myös helppous: täysin varusteltuihin loma-asuntoihin liittyy useita lomailua, omistamista sekä huoltotöitä helpottavia palveluita. Entistä harvempi toivoo lomaltaan enää työleirimäisiä olosuhteita”, Oinas naurahtaa.

Myytävät loma-asunnot

Ruka Chalets 3

Uudiskohteet ja myytävät loma-asunnot ylläksellä

Ruka-Chalets-3-sauna.jpg