Raide-Jokerin allianssi voitti RIL-palkinnon 2023

Suomen Rakennusinsinöörien liiton myöntämän vuoden 2023 RIL-Palkinnon on saanut Raide-Jokerin rata- ja katuinfran sekä varikon toteuttaminen allianssina. Tunnustuksen saajan päätti tänä vuonna eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz.

Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry (RIL ry) jakaa vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Lisäksi palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme.

Ennätyksellisestä joukosta RIL-Palkinnon 2023 saajan valinnut eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz korosti valinnassaan Raide-Jokerin yhdistävän ja eheyttävän kuntia sekä luovan samalla laadukasta, uutta kaupunkitilaa.

”Raide-Jokeri ei ole vain yksi hanke, vaan monta. Kun rakennetaan rataa olemassa olevassa ympäristössä, ollaan aivan uusien haasteiden edessä. Sen kertovat myös Raide-Jokerin avainluvut. Kuntarajat ylittävä, lukuisten lupien kokonaisuus on monella tavalla uraauurtavaa ja poikkeuksellista suomalaista infra-rakentamista”, toteaa Anders Adlercreutz.

”Olemme iloisia ja ylpeitä, että Raide-Jokerin allianssi saa tunnustusta työstään RIL ry:ltä. Hankkeen mittakaava ja monipuolisuus oli poikkeuksellinen, mutta erinomainen yhteistyö kaikkien osapuolten kanssa hankkeen toteutuksessa johti siihen, että ylitimme selvästi hankkeelle asetetut tavoitteet. Allianssiperiaatteiden mukaisesti kehitimme myös alan tietotaitoa uusilla toimintatavoilla sekä luomalla laajaa asiantuntijaverkostoa yhteiskuntaan”, kertoo YIT:n Infra-segmentin johtaja Aleksi Laine.

Ympäristönäkökulmat otettiin huomioon koko hankkeen elinkaaren osalta. Raide-Jokeri on vähäpäästöinen, kestävä kulkumuoto, ja ympäristönäkökulmia huomioitiin jo rakentamisen aikana tukemalla luonnon monimuotoisuutta ja hyödyntäen monipuolisesti kiertotalouden periaatteita. Rakentamisen aikana mm. kunnostettiin taimenpuroja, istutettiin varikolle uhanalaista kasvillisuutta ja käytettiin kierrätettyä reunakiveystä kilometrien matkalta.

RIL-Palkinnon voittaja julkistettiin 23.11.2023 RIL-Summitissa Helsingissä. Päätuomari teki valintansa kolmen finalistin joukosta, rakennusalan asiantuntijoista koostuvan esiraadin arvioiden pohjalta. Kaikkiaan RIL-Palkinto-kilpailuun osallistui 17 kovatasoista ehdotusta.

Raide-Jokeri toteuttiin allianssimallilla. Hankkeen suunnittelijakonsulttina toimivat Ramboll Finland Oy, Sitowise Oy ja Sweco. Urakoitsijana toimivat NRC Group Finland Oy ja YIT Suomi Oy. Kaupunkien muodostama tilaajaorganisaatio, suunnittelija ja urakoitsija muodostivat yhteisen allianssiorganisaation.

Lisätietoja:

Aleksi Laine, Infra-segmentin johtaja, YIT, mediatiedustelut konserniviestinnän kautta, puh. 044 743 7536, press@yit.fi
Henriikka Hellström, johtaja, jäsenyys ja viestintä, RIL ry, 040 554 8857, henriikka.hellstrom@ril.fi

YIT on suurin suomalainen ja merkittävä pohjoiseurooppalainen hankekehittäjä ja rakennusyhtiö. Kehitämme ja rakennamme kestäviä elinympäristöjä: toimivia koteja asumiseen, julkisia ja kaupallisia rakennuksia tulevaisuuden tarpeisiin, infrastruktuuria sujuvaan liikkumiseen ja uusiutuvan energian ratkaisuja ilmaston hyväksi. Työllistämme noin 5 000 ammattilaista yhdeksässä maassa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Tšekissä, Slovakiassa ja Puolassa. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 2,4 miljardia euroa. YIT Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä.

Lue lisää: www.yitgroup.com/fi