Putkiremontin kesto ja luotettavuus olennaisia asunto oy Hakanrinteelle

YIT Talon Tekniikka toteuttaa Asunto Oy Hakanrinteen linjasaneerauksen hybridimenetelmällä. Helsingin Roihuvuoressa sijaitseva taloyhtiö valitsi putkiremonttiinsa hybridimenetelmän ennen kaikkea lyhyempien asuntokohtaisten haitta-aikojen vuoksi. Uutiskirje 3, lokakuu 2018.

Asunto Oy Hakanrinteeseen kuuluu 223 huoneistoa, mikä tekee siitä Roihuvuoren toiseksi suurimman taloyhtiön.

”Taloyhtiössämme asuu paljon eläkeläisiä. Kun putkiremontti tuli ajankohtaiseksi, kävimme läpi monia eri vaihtoehtoja. Vaaka kallistui hybridimenetelmän suuntaan etenkin siksi, että asukkaiden ei tarvitse poistua asunnoistaan niin pitkäksi aikaa kuin muissa vaihtoehdoissa”, toteaa Asunto Oy Hakanrinteen hallituksen puheenjohtaja Jorma Rantataro.

Hankkeen toteutussuunnitelmista ja urakan aikaisesta projektijohdosta vastaa Sweco, jonka tekemään esitykseen perustuvat myös urakkatarjoukset. Linjasaneerauksen tekijäksi valittiin YIT Talon Tekniikka.

”Kilpailutimme noin kymmenen urakoitsijaa. YIT:n valintaan oli kaksi pääsyytä: putkiremontin kesto ja toimitusvarmuus. YIT:n tekemänä remontin asuntokohtainen haitta-aika on kolmanneksen lyhyempi kuin parhaassa kilpailevassa vaihtoehdossa. Lisäksi taloyhtiön osakkaat kokivat, että YIT on toimitusvarmuudeltaan luotettavampi kuin toinen loppusuoralle päässyt ehdokas, usean pienen toimijan yhteenliittymä. Hintaeroa ei ollut käytännössä juuri lainkaan”, Rantataro kertoo.

Päätös tehtiin kesäkuun alun yhtiökokouksessa. Valmistavat työt alkavat Hakanrinteessä marraskuussa, ja varsinainen putkiremontti käynnistyy heti loppiaisen jälkeen 2019. Viemärit sukitetaan ja kaikki vesijohdot uusitaan. Myös sähköjärjestelmät ja tietoliikennekaapeloinnit uusitaan varsin laajasti. Lisäksi moni osakas teettää samalla kylpyhuoneremontin. Sen osalta YIT:n valintaa puolsivat Rantataron mukaan myös materiaalivalintojen helppous sekä tilausajan joustavuus.

YIT Talon Tekniikan aluepäällikkö Aki Haapalahden mukaan putkiremontin keskimääräinen asuntokohtainen haitta-aika on Hakanrinteessä kahdeksan viikkoa, koska aikataulutuksessa mukaan on laskettu myös kylpyhuoneremonttien suuri määrä. Ilman niitä putkiremontin kesto olisi ollut 4–5 viikkoa asuntoa kohden.

”YIT Talon Tekniikka tunnetaan ehkä paremmin perinteisten putkiremonttien tekijänä, mutta teemme niitä mielellämme myös hybridimenetelmällä. Lisäksi sukitusta käytetään usein osana perinteistäkin linjasaneerausta. Sopivat ratkaisut mietitään aina taloyhtiö- ja tapauskohtaisesti”, sanoo Haapalahti.

Hän korostaa, että tiedottaminen on putkiremonteissa ensiarvoisen tärkeää. Hakanrinteen remontista järjestettiin ensimmäinen asukasinfo 6. syyskuuta. Siellä käytiin laajasti läpi urakan sisältö sekä siihen sisältyvät kalusteet, varusteet ja toimintatavat. Osallistujat saivat mukaansa informaatiomateriaalit sekä tietoa mahdollisista lisäpalveluista.

”Asukasinfo on huoneistoissa tehtävän ennakkokatselmuksen lisäksi yksi tärkeimmistä tilaisuuksista saada tietoa ja kysyä lisää. Kun infotilaisuus on hyvin järjestetty, se antaa osakkaille paljon. Kannattaa siis tulla paikalle.”

Lue lisää putkiremontin vaiheista

Tutustu muihin remonttikohteisiimme